Vorige

Wat als het WK voetbal leeft op de werkvloer?

18 november 2022 Werkgevers
Nele Mertens

Het startschot van het WK voetbal is ook het startschot van de ‘voetbalmanie’. Wat als je medewerkers tijdens de werkuren in de voetbalsfeer (blijven) hangen?

Leestijd: Later lezen?

In supportersoutfit naar de werkvloer

Sommige supporters willen in een supportersoutfit naar de werkvloer komen, maar mag dat wel? Als werkgever stel je best de nodige vestimentaire regels vast, idealiter in het arbeidsreglement. Je kan - wanneer de afspraken niet gerespecteerd worden - daar eventuele sancties aan koppelen.

Je moet als werkgever ook altijd rekening houden met de wetgeving over welzijn op het werk, waarbij beschermingskledij vereist kan zijn in bepaalde omstandigheden.

Vakantie nemen om naar de voetbal te kijken

Als je medewerkers willen kijken naar de wedstrijden die tijdens de werkuren vallen, dan kunnen ze op voorhand (onbetaald) verlof aanvragen. Hoeveel op voorhand dat verlof aangevraagd moet worden, kan in het arbeidsreglement staan. Als werkgever kan je vervolgens je akkoord (of niet) geven.

Voetbal zindert na op het werk

Je medewerkers moeten hun werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig verrichten. Stel dat je medewerker te moe is om zijn werk goed uit te voeren, of zelfs nog onder invloed is van alcohol, dan kan je je medewerker daarover aanspreken en hem een waarschuwing geven. Je kan je hem/haar ook vragen om vrijaf te nemen.

Mag je je medewerkers controleren?

Wat als je als werkgever wil controleren of je medewerker(s) naar een voetbalmatch aan het kijken is tijdens de werkuren? Dan moet je rekening houden met het recht op de privacy van je medewerkers dat geldt op de werkvloer en daarbuiten en cao 81.

Wanneer je voldoet aan de voorwaarden uit de privacywetgeving, dan kan je je medewerkers controleren. Je zal dit wel goed moeten beargumenteren. Het bedrijfsbelang moet zwaarder wegen dan de inbreuk op de privacy. Wat kan en mag zal per geval en per sector verschillen.

De cao 81 gaat over de controle van internet- en e-mailgebruik op het werk. Deze cao zorgt ervoor dat de privacy van de werknemer gerespecteerd wordt wanneer de werkgever gegevens van de elektronische netwerkcommunicatie verzamelt en/of controleert. De cao omvat de drie grondbeginselen van de privacywetgeving (finaliteit, evenredigheid en transparantie).

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer