Vorige

Wat als het WK voetbal leeft op de werkvloer?

18 november 2022 Werkgevers
Nele Mertens

Het startschot van het WK voetbal is ook het startschot van de ‘voetbalmanie’. Wat als je medewerkers tijdens de werkuren in de voetbalsfeer (blijven) hangen?

Leestijd: Later lezen?

In supportersoutfit naar de werkvloer

Sommige supporters willen in een supportersoutfit naar de werkvloer komen, maar mag dat wel? Als werkgever stel je best de nodige vestimentaire regels vast, idealiter in het arbeidsreglement. Je kan - wanneer de afspraken niet gerespecteerd worden - daar eventuele sancties aan koppelen.

Je moet als werkgever ook altijd rekening houden met de wetgeving over welzijn op het werk, waarbij beschermingskledij vereist kan zijn in bepaalde omstandigheden.

Vakantie nemen om naar de voetbal te kijken

Als je medewerkers willen kijken naar de wedstrijden die tijdens de werkuren vallen, dan kunnen ze op voorhand (onbetaald) verlof aanvragen. Hoeveel op voorhand dat verlof aangevraagd moet worden, kan in het arbeidsreglement staan. Als werkgever kan je vervolgens je akkoord (of niet) geven.

Voetbal zindert na op het werk

Je medewerkers moeten hun werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig verrichten. Stel dat je medewerker te moe is om zijn werk goed uit te voeren, of zelfs nog onder invloed is van alcohol, dan kan je je medewerker daarover aanspreken en hem een waarschuwing geven. Je kan je hem/haar ook vragen om vrijaf te nemen.

Mag je je medewerkers controleren?

Wat als je als werkgever wil controleren of je medewerker(s) naar een voetbalmatch aan het kijken is tijdens de werkuren? Dan moet je rekening houden met het recht op de privacy van je medewerkers dat geldt op de werkvloer en daarbuiten en cao 81.

Wanneer je voldoet aan de voorwaarden uit de privacywetgeving, dan kan je je medewerkers controleren. Je zal dit wel goed moeten beargumenteren. Het bedrijfsbelang moet zwaarder wegen dan de inbreuk op de privacy. Wat kan en mag zal per geval en per sector verschillen.

De cao 81 gaat over de controle van internet- en e-mailgebruik op het werk. Deze cao zorgt ervoor dat de privacy van de werknemer gerespecteerd wordt wanneer de werkgever gegevens van de elektronische netwerkcommunicatie verzamelt en/of controleert. De cao omvat de drie grondbeginselen van de privacywetgeving (finaliteit, evenredigheid en transparantie).

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

21 augustus 2024
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector breidt uit

14 augustus 2024
Anneleen Tielens

Vanaf 1 januari zullen er op meer momenten en arbeidsplaatsen verplichte aanwezigheidsregistraties moeten voorzien worden voor alle onderhouds-en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen. Bekijk wat voor jouw organisatie van toepassing is.

Lees meer
Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

22 juli 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer