Vorige

Wat na de sociale verkiezingen?

01 december 2020 Werkgevers
Marlies Santermans

Tijdens de sociale verkiezingen kiezen je medewerkers hun afgevaardigden in de ondernemingsraden (OR) en de comités voor preventie en bescherming op het werk (CPBW). Beschikt je organisatie al over een OR en CPBW? In dat geval ben je ongetwijfeld vertrouwd met het opmaken van een huishoudelijk reglement en het organiseren van de vergaderingen. Krijg je echter voor de allereerste keer te maken met een OR en CPBW, dan kan efficiënt vergaderen een heuse uitdaging zijn. Met deze drie tips gaan jullie goed van start.

Leestijd: Later lezen?

Efficiënt vergaderen: drie tips

1. Maak meteen werk van een huishoudelijk reglement

De manier waarop de OR en het CPBW functioneren, wordt vastgelegd in een huishoudelijk reglement. Naast een hele reeks verplichte vermeldingen die de wetgever voorschrijft, neem je ook praktische afspraken, gedragsregels en de rechten en plichten van beide partijen op in dit reglement. Beschik je reeds over een huishoudelijk reglement? Ook dan blijft het de eerste taak van de nieuw verkozen organen om een nieuw reglement op te stellen. Precies 45 dagen na de verkiezingsdag (Y+45) zitten de kersverse vertegenwoordigers voor het eerst rond de tafel, en keuren ze het huishoudelijk reglement goed. Een gouden tip: neem ook de vergaderlocatie op in het reglement. Zo neem je elke twijfel weg.

2. Licht de agendapunten toe

Welke onderwerpen gaan we tijdens de vergadering behandelen? Dat staat duidelijk in de agenda omschreven. Bovendien is elk agendapunt best nog eens gedetailleerd. De agendapunten plus korte omschrijving van de inhoud verstuur je samen met de uitnodiging naar alle afgevaardigden. Op die manier kunnen zowel werkgevers- als werknemersvertegenwoordigers zich goed voorbereiden. Daarmee win je tijd tijdens de vergadering en vermijd je eventuele inhoudelijke verrassingen.

3. Schrap het punt ‘varia’

Als je voorgaande tip volgt, dan weet je dat agendapunt ‘varia’ onbestaande is. Een goede agenda kent een goede voorbereiding. Het punt ‘varia’ is exact tegenovergestelde en hoort niet thuis in een productieve vergadering.

Deel dit artikel

Marlies Santermans_acerta

Geschreven door Marlies Santermans

Projectleider sociale verkiezingen

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: dag X-60 komt dichterbij

27 november 2023
Nele Mertens

Hoe verlopen de sociale verkiezingen 2024? Wat gebeurt er op dag x-60 en wat zijn de verplichtingen als werkgever? We lijsten een aantal belangrijke zaken op die je een helder beeld geven over de verdere stappen die je als bedrijf moet nemen in de aanloop naar de sociale verkiezingen.

Lees meer
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: telling en referteperiode

12 juli 2023
Nele Mertens

De sociale verkiezingen vinden plaats in mei 2024 bij organisaties die minstens 50 werknemers tewerkstellen. Om na te gaan of die grens werd overschreden, moet er een aparte berekening (telling) gebeuren, moet je ook rekening houden met uitzendkrachten én moet je kijken naar een bepaalde referteperiode.

Lees meer
Werkgevers

Sociale verkiezingen 2024: wat is nieuw?

05 juli 2023
Billie Driessens

De sociale verkiezingen van 2024 komen stilaan dichterbij. Ter voorbereiding daarvan wordt, zoals elke vier jaar, de wetgeving over de sociale verkiezingen aangepast. De wet werd op 30 juni gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Lees meer