Vorige

Werkgevers, dit verandert er in september

31 augustus 2021 Werkgevers
Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in september.

Leestijd: Later lezen?

Telewerk niet langer aanbevolen

Telewerk is vanaf 1 september niet langer aanbevolen in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel wordt thuiswerk echter wél nog aanbevolen. Werkgevers die hun medewerkers opnieuw op kantoor verwelkomen, moeten nog steeds de preventiemaatregelen toepassen. Hiervoor dient de generieke gids, aangevuld met de sectorale protocollen, als leidraad. Je leest er hier alles over.

Is het voor jou nog onduidelijk of een mondmasker op de werkvloer nodig is? Lees dan zeker dit artikel.

Spilindex overschreden

De spilindex voor overheidswedden en sociale uitkeringen werd - vroeger dan verwacht -overschreden. Sociale uitkeringen, het gewaarborgd minimuminkomen, het minimumloon voor flexi-jobbers en de lonen in de social profitsectoren zullen in september geïndexeerd worden met 2 %. In oktober gaan ook de lonen van de ambtenaren en de socialprofitsectoren (die nog niet in september geïndexeerd werden) met 2% naar boven. In dit artikel lees je meer over welke sectoren een stijging zullen kennen en in welke maand. Wil je meer informatie over de impact op uitkeringen? Dat lees je in dit artikel.

Ecocheques: nieuwe lijst producten en diensten

De lijst met producten en diensten die medewerkers met ecocheques kunnen kopen wijzigt vanaf 1 september. De ecocheque is een extralegaal voordeel waarmee medewerkers ecologische producten en diensten kunnen kopen. Die producten en diensten worden verduidelijkt in een lijst van de Nationale Arbeidsraad en die wordt om de twee jaar geëvalueerd en aangepast. Je leest er hier meer over.

Mantelzorgverlof: wijziging spelregels

Mantelzorgverlof is mogelijk sinds 1 september 2020. Mantelzorg is wanneer iemand doorlopend of regelmatig hulp of bijstand verleent aan een zorgbehoevende erkende persoon met wie er een vertrouwensrelatie of een nauwe, affectieve of geografische relatie is. Ondertussen zijn de spelregels veranderd, en kunnen je medewerkers – die erkend zijn als mantelzorger - vanaf 1 september 2021 tot 3 maanden voltijds mantelzorgverlof nemen. Je leest er hier meer over.

Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht

Voor het schooljaar 2021-2022, dat op 1 september van start gaat, heeft de Vlaamse regering een gezamenlijk initiatiefrecht voor het Vlaams Opleidingsverlof in het leven geroepen en de minimumvoorwaarde van 32 opleidingsuren versoepeld. Het gemeenschappelijk initiatiefrecht houdt in dat zowel werknemer als werkgever een opleiding kunnen voorstellen. Je leest er hier meer over.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer