Vorige

Mag jij heropstarten op 9 juni? Deze steunmaatregelen blijven gelden

08 juni 2021 Zelfstandigen
Mieke Bruyninckx

Vanaf 9 juni 2021 gaat het zomerplan van de regering in. Versoepelingen staan op de agenda, toch als de coronacijfers gunstig blijven evolueren. In een eerste stap mogen verschillende sectoren hun activiteiten heropstarten op 9 juni. De horecasector, die ondertussen al op buitenterrassen opnieuw klanten kon ontvangen, mag dan ook binnen klanten bedienen.

Leestijd: Later lezen?

Wie mag heropstarten op 9 juni?

Op 9 juni mogen volgende sectoren na hun verplichte sluiting de activiteiten opnieuw opstarten:

  • Fitness (mits ventilatieprotocollen en luchtkwaliteitsmeter)
  • Publieke sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines, hammams
  • Binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken, binnenspeeltuinen, indoor recreatie, tropische zwembaden, casino’s, wedkantoren, speelautomatenhallen, onbemande zonnebanken, bioscopen en bowling (mits ventilatieprotocollen)
Horeca mag klanten binnen ontvangen

De horeca mag ook opnieuw klanten binnen ontvangen. Binnen en buiten mag de horeca van 5 uur tot 23u30 uur dranken en eten aanbieden. Klanten moeten steeds met maximum 4 personen aan tafel zitten met een afstand van 1,5 meter tussen de tafels. Het dragen van een mondmasker als de tafel verlaten wordt, blijft verplicht. Op http://www.heropstarthoreca.be/ vind je meer informatie over de na te leven maatregelen en voorwaarden.

Dubbel overbruggingsrecht ook voor sectoren die heropstarten in juni

De sectoren die op 9 juni mogen heropstarten, krijgen voor de maand juni nog het dubbele overbruggingsrecht. Dat komt omdat de regeling van het overbruggingsrecht geldt voor elke maand waarin je zaak minstens één dag verplicht moest sluiten. Zelfstandigen in bijberoep of na pensioen kunnen trouwens ook het dubbel overbruggingsrecht aanvragen als ze voldoende sociale bijdragen betalen.

Bovendien kan de horeca nog steeds die dubbele uitkering krijgen, of zij nu wel of niet hun buitenterras hadden geopend.

Sectoren die nog niet mogen heropstarten (zoals discotheken) behouden de dubbele uitkering zolang zij onder de gedwongen sluitingsmaatregelen vallen.

Overbruggingsrecht wegens omzetdaling

Kon je al heropstarten maar heb je een omzetverlies van ten minste 40 % ten opzichte van 2019 (referentiejaar)? Dan heb je recht op het enkeleoverbruggingsrecht.

Daarnaast blijven ook andere steunmaatregelen gelden, zoals uitstel van betaling, vermindering van de voorlopige bijdragen, of vrijstelling van bedragen.

Krijg antwoorden op veelgestelde corona-vragen

Raadpleeg regelmatig de FAQ voor zelfstandigen en blijf op de hoogte van belangrijke updates en ontwikkelingen rond het coronavirus, steunmaatregelen, … en zoveel meer.

FAQ

Deel dit artikel

Mieke Bruyninckx_acerta

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Heropening terrassen: op welke steunmaatregelen kan je (blijven) rekenen?

06 mei 2021
Mieke Bruyninckx

Op 8 mei mogen de terrassen weer openen. Goed nieuws dus voor de horecasector - al betreft het slechts een gedeeltelijke heropening. Steunmaatregelen blijven dus broodnodig.

Lees meer
Zelfstandigen

Als zelfstandige aan de slag in een vaccinatiecentrum?

23 maart 2021
Nathalie de Groot

Voor de duizenden tot miljoenen Belgen die de komende maanden een spuitje zullen krijgen, zijn massaal veel helpende handen nodig. De overheid rekent op de inzet van medici en apothekers (in opleiding) om de vaccinatiestrategie een flinke boost te geven.

Lees meer
Zelfstandigen

Op welk soort overbruggingsrecht heb jij recht?

05 maart 2021
Els Schellens

Hoewel minder zelfstandigen het overbruggingsrecht aangevraagd hebben tijdens het derde kwartaal van 2020, blijft het een interessante steunmaatregel. Ontdek hier de verschillende soorten.

Lees meer