Vorige

Vijf tips om je welzijn te verbeteren als zelfstandige

05 juni 2024 Zelfstandigen

Als zelfstandige zijn er vaak heel wat stressoren die ervoor zorgen dat je welzijn onder druk komt te staan. Hoe grijp je tijdig in en bescherm je jezelf én je gezondheid? In deze post geven we praktische tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Leestijd: Later lezen?

Als ondernemer ben je vaak druk in de weer, en het is niet ongewoon dat je daarbij je eigen welzijn soms uit het oog verliest. Maar welzijn omvat zoveel meer dan alleen je fysieke gezondheid. Het gaat ook over je mentale welzijn, je sociale leven, je financiële stabiliteit en zelfs je digitale balans. Je kan perfect gelukkig en tevreden zijn over je sociaal leven en fysieke gezondheid, maar misschien gaat het bijvoorbeeld mentaal niet altijd even goed. Of heb je last om zaken echt los te kunnen laten. De uitdagingen en ervaringen die je als ondernemer tegenkomt kunnen een tol eisen op je gezondheid, je welzijn en stressniveau als je gedurende lange periode onder verhoogde werkdruk of stress staat. Acerta helpt jou alvast op weg met deze vijf tips.

Tip 1: Koester je geestelijke gezondheid

Tips in het kader van je mentaal welzijn

Zorg voor een aangename en rustgevende omgeving waar je jezelf kan opladen, of het nu gaat om een rustige wandeling in de natuur, meditatie, of gewoon even stilstaan en diep ademhalen. Omring jezelf met positieve invloeden, zoals inspirerende boeken, motiverende mensen of ontspannende muziek. Maak ook zeker tijd vrij in je dagelijkse routine voor leuke activiteiten die niets met het werk te maken hebben. Bewust investeren in je geestelijke welzijn zal niet alleen je veerkracht als zelfstandige vergroten, maar ook jouw algehele welzijn verbeteren en misschien ook dat van je gezinsleden en medewerkers.

Tip 2: Je hebt maar één lichaam

Tips in het kader van je fysiek welzijn

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en rust. Zoek een manier van bewegen die bij jou past, zoals wandelen, joggen, in de tuin werken, yoga of een andere activiteit. Zolang je maar blijft bewegen. Eet gevarieerd en evenwichtig, met veel groenten en fruit. Luister naar je lichaam en geef het de zorg en aandacht die het verdient. Af en toe op medische controle gaan is geen overbodige luxe en zeker ook aan te raden.  

Tip 3: Ga niet alleen door het leven en kies voor echte relaties

Tips in het kader van je sociaal welzijn

Als zelfstandige kan het een uitdaging zijn om een evenwicht te vinden tussen werk en sociaal leven. Maak tijd vrij voor vrienden en familie, en zoek steun bij anderen wanneer dat nodig is. Sociale verbinding kan een krachtig middel zijn tegen stress en eenzaamheid. Netwerken met andere zelfstandigen is belangrijk, maar zorg ook voor een sociaal netwerk waar je volledig kan ontspannen en niet aan werk hoeft te denken. Alvorens echte en hechte relaties te kunnen opbouwen is het ook essentieel dat je weet wie je zelf bent als persoon, maar ook als ondernemer.

Tip 4: Bouw aan meer financiële gemoedsrust

Tips in het kader van je financieel welzijn

Registreren, inventariseren, plannen, opvolgen en bijsturen. Zo zorg je voor meer gemoedsrust in je financieel leven. Financiële zorgen zijn een grote bron van stress bij menig zelfstandige. Heb je onvoldoende reserves? Dan is de eerste stap het opbouwen van een persoonlijke en zakelijke reserve. Makkelijker gezegd dan gedaan waarschijnlijk, maar probeer hier toch focus op te leggen:

  • Kies voor een verzekering gewaarborgd inkomen of misschien een persoonlijke ongevallenverzekering om je gemoedsrust te verhogen en financiële zekerheid te waarborgen;
  •  Zorg er ook voor dat je de cashflow van je zaak nauwlettend in de gaten houdt en waar nodig bijstuurt;
  • Laat facturen niet liggen en zorg dat je debiteuren je op tijd betalen. Tip: probeer de dagen klantenkrediet in te korten waar mogelijk;
  • Bespreek je geldzaken regelmatig met je partner, zodat er meer gemoedsrust is voor jou als ondernemer én voor jullie gezin;
  • Streef naar een evenwichtige balans tussen financiële stabiliteit en levenskwaliteit: durf periodes in te lassen waarin je quasi geen geld uitgeeft aan niet noodzakelijke dingen.

Tip 5: Je moet niet altijd bereikbaar en online actief zijn

Tips in het kader van digitaal welzijn

De digitale wereld kan zowel een zegen als een vloek zijn voor zelfstandigen. Zorg ervoor dat je een gezonde balans vindt tussen online en offline activiteiten:

  • Beperk je schermtijd en je digitale privacy: alles wat je deelt en liked kan bijdragen aan verhoogde stress;
  • Gebruik technologie op een verantwoorde manier om je kosten te verlagen, je omzet en je productiviteit te verhogen maar doe dit zonder je welzijn in gevaar te brengen;
  • Je werkdag heeft ook een einde: zorg  voor deconnectie en rust aan het einde van de dag;

Jouw reis richting een gezond mentaal en fysiek welzijn

 Het is erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen als zelfstandige. Door aandacht te besteden aan je mentale, fysieke, sociale, financiële en digitale welzijn, zal je niet alleen je eigen gezondheid en geluk bevorderen, maar ook je professionele succes vergroten. Bij Acerta staan we steeds klaar om je te ondersteunen in deze reis naar welzijn en succes.

Meer over welzijn als zelfstandige

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

welzijn zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigen vs mentaal welzijn: hoe scoor jij?

16 februari 2024

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur.

Lees meer
zelfstandige zonder stress_acerta
Zelfstandigen

Word een zelfstandige zonder stress met deze zelfscan

26 april 2023
Christine Festjens

2 op de 3 zelfstandigen zitten niet goed in hun vel. Of beter gezegd: in hun hoofd. Met de steun van de federale overheid, ontwikkelden we een korte zelfscan om het mentaal welzijn van zelfstandigen op te krikken.

Lees meer
zelfstandige zonder stress_acerta
Zelfstandigen

Langdurig zieke zelfstandige? Je staat er niet alleen voor

07 april 2023
Marjan Meeuwssen

Het aantal langdurig zieken blijft stijgen. Naast arbeidsongeschikte werknemers, zijn er ook steeds meer zelfstandigen die uitvallen. Zij staan er vaak alleen voor in hun herstel. Het Terug naar werk-traject van de federale regering en het project ‘Zelfstandige zonder stress’ van Acerta helpen zelfstandigen.

Lees meer