Vorige

Investeer via de talentmanagement in een efficiënt hr-beleid

#Werkgevers

Kringwinkel Hageland gelooft sterk in talentbenadering. “Door in te spelen op de talenten van je medewerkers, maak je écht het verschil. Zo krijg je immers tevreden medewerkers en dus ook tevreden klanten” aldus HR-manager Dominique Dauwen. Mede dankzij de talententest van Acerta heeft Kringwinkel een geheel nieuwe manier van werken kunnen invoeren.

Leestijd: Later lezen?

Kringwinkel Hageland, dat de kringwinkels van Diest, Aarschot en Tienen en twee online shops bundelt, is zijn gehele werking aan het afstemmen op talentbenadering. De organisatie is immers actief als sociale-economiebedrijf, waardoor ze per definitie samenwerken met personen die reeds een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Net daardoor is talentbenadering mogelijk nog belangrijk binnen de werking van Kringwinkel Hageland. Dominique Dauwen: “Vooral bij mensen die hun draai nog niet gevonden hebben, is het belangrijk uit te zoeken wat ze precies willen en kunnen. We staan met de kringwinkel aan de start of een nieuw begin van hun loopbaan.”

Ook Samen Sociaal Tewerkstellen - kortweg SST-vzw – is fan van de talentbenadering en de TMA-talententest van Acerta. De organisatie is de netwerkfederatie van de sociale werkplaatsen in Vlaanderen en gaat voluit voor sociaal ondernemen. Ze zien potentieel in de TMA-talententest van Acerta en beveelt het dan ook aan bij haar leden.

Het is dankzij en door de TMA-talententest dat Kringwinkel Hageland inzicht kreeg in hun arbeidsorganisatie en hun aanwezige talenten. TMA is meer dan een test en creëert een andere mindset, een ander klimaat binnen een onderneming

Wouter Galle, HR-adviseur van SST vzw

Ieder zijn talent in de kijker

De talententest wordt ondertussen over de ganse organisatie van Kringwinkel Hageland toegepast. “Aanvankelijk was de tool gericht op high potentials en kaderleden. Het instrument is herschreven en toegankelijk gemaakt voor onze doelgroep. Alle medewerkers binnen de organisatie vullen een uitgebreide talententest in en op basis van die resultaten en eigen feedback van de werknemers wordt vervolgens een taakverdeling opgemaakt. Zo krijgt iedere persoon een rol die hen op het lijf is geschreven” vertelt Dominique Dauwen.

“Wij gaan vooral kijken naar de drijfveren waar een medewerker hoog op scoort of juist ‘laag’ op scoort (1 tot 3). “Die lage en hoge scores gebruiken we meteen ook ter waarschuwing, ze bevatten namelijk kwaliteiten maar ook valkuilen. Ze duiden namelijk ook terreinen aan waarin mensen zich mogelijk niet goed voelen en waarop ze kunnen uitbranden als ze er permanent op moeten werken. Zo wordt ieder zich bewust van zijn talenten en valkuilen. Dat zelfbewustzijn draagt bij tot het collectief, ieder kan rollen opnemen waarvan hij ziet dat ze bij hem passen.”

Meer informatie over medewerkersbeleid in de social profit? HRwijs helpt je op weg. Dankzij gerichte informatieve, handige tools en boeiende cases geven ze starters in hr een vliegende start! Je vindt er bovendien ook het uitgebreide interview van de innovatieve arbeidsstructuur binnen Kringwinkel Hageland.

Met dank aan: 

De juiste werknemer op de juiste plaats?

Treed in de voetsporen van Kringwinkel Hageland en haal meer uit je werknemer dankzij de talententest!

Klik hier voor meer informatie

Deel dit ondernemersverhaal