Starten als student-zelfstandige

Je bent jong en je wil wat - je eigen onderneming starten in jouw geval. Kan je starten als zelfstandige en tegelijk ook studeren? Zeker! Acerta helpt en ondersteunt je bij elke stap in je loopbaan. We got your back! 

Waarom starten als student-zelfstandige?

Er zijn heel wat redenen waarom je aan de slag zou gaan als student-zelfstandige: zelf je uren kiezen, niemand om verantwoording aan af te leggen, ervaring en expertise opbouwen terwijl je nog studeert, ...

Ben jij helemaal klaar om te starten? Acerta begeleidt je van A tot Z met je opstart.

  1. Je bent tussen de 18 en 25 jaar oud.
  2. Je volgt een opleiding bij een erkende onderwijsinstelling in België of in het buitenland en je volgt regelmatig de lessen.
  3. Je bent ingeschreven voor minstents 27 studiepunten per jaar of voor 17 lesuren per week.
  4. Je oefent een zelfstandige activiteit uit zonder enige gezagsverhouding met een werkgever.

Je zal aan het begin en einde van het academiejaar gevraagd worden verschillende attesten hiervan te voorzien.

Lees meer over de voorwaarden.

1. Ondernemingsnummer aanvragen

Een van je drie basisverplichtingen bij de start van je zaak? Je zaak laten registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Die kent je zaak dan een ondernemingsnummer toe. Dit unieke identificatienummer is als een rijksregisternummer van je bedrijf: alle informatie over je bedrijf is daar gebundeld.

Je vermeldt je ondernemingsnummer verplicht op al je zakelijke documenten. En op je visitekaartje, natuurlijk. Graag meer tijd om dat visitekaartje te ontwerpen? Laat ons een ondernemingsnummer voor jou aanvragen.

Tip: Om een ondernemingsnummer aan te kunnen vragen, heb je een bankrekeningnummer nodig. Goed nieuws: bij onze partner KBC krijg je bovenop je zakelijke rekening een gratis privérekening

2. Btw-nummer activeren

Ben je btw-plichtig? Dan moet jij je ondernemingsnummer ook als btw-nummer laten registreren bij de btw-administratie. Daarbij geef je op hoeveel omzet je jaarlijks verwacht, en welke btw-regeling je kiest. Dat kun je zelf doen. Of je laat het rustig aan ons over.

3. Sociaal verzekeringsfonds aansluiten

Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds is nog een absolute must. Kwestie van een sociaal vangnet te hebben. Als zelfstandige betaal je elk kwartaal sociale bijdragen aan je sociaal verzekeringsfonds. Dit geeft je recht op groeipakket, gezondheidszorg, pensioen, overbruggingsrecht en uitkering voor mantelzorg. Ook vennootschappen moeten zich als rechtspersoon aansluiten om hun sociale zekerheid in orde brengen.

Bij Acerta zit je sowieso goed: je krijgt de meest volledige ondersteuning die een zelfstandige zich kan dromen. En dat tegen een werkingskost van 3,05%: het voordeligste tarief van het land. Ook met je aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds helpen we je graag verder.

4. SVAPZ onderschrijven

Ja, je basispensioen als zelfstandige is laag. Maar dat hoeft je niet tegen te houden om te ondernemen. Met het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (SVAPZ), bouw je vanaf je eerste dag als zelfstandige een mooie spaarpot én een flink belastingvoordeel op.

Acerta berekent steeds de maximale jaarpremie op basis van je inkomen, maar je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je jaarlijks spaart. Nu al aansluiten? Prima plan! Lees even de bijzonderheden na, en regel dan je SVAPZ samen met de opstart van je zaak.

Laat ons je begeleiden met je opstart.

Waarom kiezen voor Acerta?

Altijd bereikbaar

Online, maar ook telefonisch of op kantoor. We staan klaar voor jou.

Goedkoopste

Betaal met 3,05% de laagste beheerskosten van het land.

Expert advies

Coaching bij de start, advies je hele loopbaan lang.

“Het was altijd mijn droom om ondernemer te worden, maar ik had geen flauw idee in wat. Maar omdat het zo laagdrempelig werd om te starten met ondernemen tijdens je studies, heb ik het gewoon gedaan.”

Stan De Pauw, voormalig student-zelfstandige