Acerta voor Zelfstandigen

Meewerkende vennoot

Meewerkende vennoot

Wat is een meewerkend vennoot?

Een meewerkende vennoot is een term die gebruikt wordt om een persoon te beschrijven die aandelen van het bedrijf op zijn of haar naam heeft staan én actief betrokken is bij het beheer en de dagelijkse activiteiten van de vennootschap. In tegenstelling tot een stille vennoot, die alleen kapitaal inbrengt, neemt een werkende vennoot actief deel aan het bedrijf en draagt hij of zij bij aan de operationele taken, besluitvorming en de groei van de onderneming. Werkende vennoten worden als zelfstandigen beschouwd, daarom zijn ze ook onderworpen aan het sociaal statuut van zelfstandigen en moeten zij zich verplicht aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Werkende vennoten moeten zich aansluiten vanaf het moment waarop ze werkende vennoot worden. Dat hoeft dus niet per se op de dag van de oprichting van het vennootschap zijn.

Meewerkend vennoot statuut

“Werkend vennoot” is de naam van een rol die je opneemt binnen de vennootschap. Het is dus niet de naam van je statuut. Je statuut hangt af van de categorie waarin je aansluit als zelfstandige: 

 • Zelfstandig in hoofdberoep

 • Zelfstandig in bijberoep

 • Student zelfstandige

 • Gepensioneerd-zelfstandige

 • Gelijkstelling met bijberoep (artikel 37)

Sociale bijdragen en sociale rechten

Net zoals iedere zelfstandige betaalt ook een meewerkende vennoot sociale bijdragen. Wat je bijdragen en rechten zijn, hangt af van je statuut. Meer info? Bereken je sociale bijdragen en ontdek welke rechten je opbouwt via je sociale bijdragen

Wanneer moet je sociale bijdragen betalen? Als je aangesloten bent bij Acerta als sociaal verzekeringsfonds, ontvang je elke eerste maand van het kwartaal een duidelijke afrekening. Hierop staat overzichtelijk weergegeven hoeveel je moet betalen en op basis van welke inkomsten dit bedrag is berekend. Daarnaast wordt ook de uiterste betaaldatum medegedeeld, dit is meestal de laatste dag van het kwartaal.

Voordeligste sociaal verzekeringsfonds

De prijs die je betaalt aan je sociaal verzekeringsfonds wordt uitgedrukt in een percentage van je sociale bijdrage. Bij Acerta betaal je het laagste beheerskostenpercentage van het land.

Dankzij onze schaalgrootte kunnen wij die lage prijs ook in de toekomst blijven waarborgen. Bij ons krijg je bovendien dubbel en dik waar voor je geld. We hebben de juridische en de sectorexperten in huis. We zijn proactief en adviseren je met een glimlach!

Ontdek hoeveel je bespaart en stap over

Meewerkende echtgenoot vs werkende vennoot

Soms worden de termen “meewerkend echtgenoot” en “meewerkend vennoot” met elkaar verward, maar er is wel degelijk een duidelijk verschil. Een werkende vennoot heeft over het algemeen een formele positie als mede-eigenaar en speelt een actieve rol in het bedrijf. Een meewerkende echtgenoot is de partner van een ondernemer die meewerkt in een eenmanszaak, zonder formeel vennoot te zijn. Als je de partner bent van een bestuurder in een vennootschap, dan word je niet als meewerkende echtgenoot beschouwd, maar als een werkende vennoot.

Starten als werkend vennoot

Starten als een meewerkende vennoot is eenvoudig: 

 • Koop minstens 1 aandeel in de vennootschap. Dit geeft je een juridische status als vennoot. Je naam wordt vervolgens opgenomen in het aandelenregister, dat wordt bijgehouden op de maatschappelijke zetel van de vennootschap.

 • Sluit je aan bij Acerta als zelfstandige, voordat je aan je eerste werkdag begint.

Waarom Acerta-klant worden?

Met Acerta kijk je zorgeloos vooruit.

 • alles wat je nodig hebt - onder één dak
 • altijd bereikbaar: online, telefonisch en op kantoor
 • een marktleider en topexpert als partner
 • laagste werkingskosten sociaal verzekeringsfonds van het land
 • je coach bij de start, en daarna - je hele loopbaan