Vorige

Nieuw jaar, nieuwe wijzigingen die je als boekhouder en accountant moet kennen

07 januari 2021 Mieke Bruyninckx Boekhouders & Accountants

Een nieuw jaar brengt zoals gewoonlijk enkele veranderingen en nieuwigheden met zich mee. Welke updates en ontwikkelingen zijn relevant voor jou als boekhouder of accountant? Hieronder volgt een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Sociale bijdragen zelfstandigen in 2021

De voorlopige sociale bijdragen van zelfstandigen worden berekend op hun inkomsten van drie jaar geleden. Voor de berekening van de bijdragen worden in 2021 de inkomsten van 2018 geïndexeerd. Het wettelijke indexeringspercentage bedraagt dit jaar 3,46668%.

Het bijdragepercentage wijzigt niet. Een zelfstandige betaalt nog steeds 20,50% sociale bijdragen op zijn of haar beroepsinkomen.

Hoe zit het met het overbruggingsrecht?

Sinds begin dit jaar is er heel wat gewijzigd aan het overbruggingsrecht. Het heropstart-overbruggingsrecht liep ten einde op 31 december 2020, en bestaat dus niet meer.
De regeling rond het crisis-overbruggingsrecht voor zelfstandigen die hun zaak verplicht moeten sluiten en zelfstandigen afhankelijk van verplicht gesloten sectoren werd daarentegen verlengd tot en met 31 januari 2021. Dit betekent dat ook het dubbele-crisis-overbruggingsrecht verlengd wordt tot eind januari.

Vanaf 1 februari 2021 kunnen zelfstandigen op steun blijven rekenen, maar wel onder andere voorwaarden. Zo werd een nieuw crisis-overbruggingsrecht in het leven geroepen, dat al zeker tot eind maart blijft bestaan. Het nieuwe systeem valt uiteen in vier pijlers:

  1. Gedwongen onderbreking
  2. Voorzetting van de activiteit met een omzetverlies van minstens 40%
  3. Quarantaine zonder ziek te zijn
  4. Kinderopvang omdat de kinderen tijdelijk niet naar school/kinderopvang kunnen

Ook het klassiek overbruggingsrecht verandert. Voor faillissementen, gedwongen onderbrekingen en stopzettingen tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021 gelden de volgende versoepelingen:

  • Starters moeten slechts twee kwartalen betaald hebben in plaats van vier;
  • De cumul met een vervangingsinkomen wordt mogelijk tot het bedrag van het overbruggingsrecht;
  • Naast het behoud van de rechten in de ziekteverzekering, blijft ook het pensioenrecht gevrijwaard voor maximaal vier kwartalen.

Voor feiten, die plaatsvonden tussen 1 april 2020 en 31 december 2020 wordt de aanvraagtermijn verlengd met twee kwartalen.

Steunmaatregel toeleveranciers goedgekeurd

Verder werd een nieuwe steunmaatregel voor toeleveranciers van verplicht gesloten bedrijven goedgekeurd. De toeleveranciers moeten een omzetdaling (of daling van de loonmassa) van 65% kunnen aantonen, doordat hun klanten moesten sluiten.

Andere wijzigingen waarvan je als boekhouder of accountant op de hoogte moet zijn

Tot slot werden begin 2021 nog enkele andere wijzigingen doorgevoerd, die een impact kunnen hebben op de arbeidsorganisatie van je klanten. Zo werd het geboorteverlof voor vaders en meeouders uitgebreid, zijn er nieuwe voorwaarden voor SWT, is de loonindexering voor paritair comité 200 bekend en trad een nieuwe regeling rond het verenigingswerk in werking. Zo wordt onder andere het toepassingsgebied van het verenigingswerk beperkt tot de sportsector en geldt nu ook een minimumvergoeding van 3,57 euro per uur (niet-geïndexeerd). De overige voorwaarden lees je hier.

Word in 2021 partner van Acerta

Wil je een voetje voor bij je klanten? Als boekhoudkundige partner van Acerta sta je in directe lijn met experts, geniet je tijdswinst dankzij onze online support en ben je als eerste op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

Partner worden

Deel dit artikel

Acerta_Mieke Bruyninckx

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Actualiteit voor accountants: belangrijke info rond vaccinaties tijdens de werktijd, de thuiswerkcao en landingsbanen
Boekhouders & Accountants

Actualiteit voor accountants: belangrijke info rond vaccinaties tijdens de werktijd, de thuiswerkcao en landingsbanen

16 maart 2021 Lieven Delzeyne

Als (gecertifieerd) accountant moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste fiscale en juridische ontwikkelingen, zodat je je klanten actueel en gefundeerd advies kan geven. Volgende wijzigingen en nieuwigheden hebben mogelijk een impact op de werkorganisatie en het loonbeleid van je cliënteel.

Lees meer
Maak van digitaal het nieuwe normaal in 2021
Boekhouders & Accountants

Maak van digitaal het nieuwe normaal in 2021

17 december 2020 Lieven Delzeyne

Door corona werd snel duidelijk hoe afhankelijk organisaties en ook boekhoud- en accountancykantoren zijn van technologie.

Lees meer
Boekhoudkantoor van de toekomst: van papier naar digitalisering
Boekhouders & Accountants

Boekhoudkantoor van de toekomst: van papier naar digitalisering

01 september 2020 Lieven Delzeyne

De boekhoud- en accountancysector heeft het drukker dan ooit. Zowel inhoudelijk als organisatorisch is er van alles aan het bewegen. Daarbovenop kwam begin dit jaar ook nog eens de coronacrisis en het massale thuiswerken, waardoor nu nog meer administratie en klantvragen digitaal worden afgehandeld. Digitalisering: een uitdaging of opportuniteit?

Lees meer