Re-integratie na langdurige ziekte
Je medewerkers weer aan het werk zetten na een langdurige ziekte pak je best stapsgewijs aan.
Meer info
Om het traject naar werkhervatting voor arbeidsongeschikte werknemers te vergemakkelijken, bestaat er sinds eind 2016 een formele re-integratieprocedure. Die lijkt effect te hebben: het aantal gedeeltelijke (of progressieve) werkhervattingen na een ziekte of ongeval is bijna verdubbeld op vijf jaar tijd. Door deeltijds opnieuw te gaan werken na een periode afwezig te zijn geweest op het werk, kan een werknemer zich weer aanpassen aan het arbeidsregime en blijft hij of zij betrokken bij de onderneming.
De adviserende arts van het ziekenfonds moet eerst goedkeuring geven om het werk weer te mogen hervatten. Progressieve werkhervatting sluit aan bij de realiteit: vaak word je geleidelijk aan beter. De arts of de werknemer moeten dus niet meteen beslissen over volledig weer gezond of niet: er is een overgangsperiode.
Net niet de helft van wie in stappen weer aan de slag gaat, heeft dat binnen de drie maanden gedaan. Bijna 10% start geleidelijk na meer dan een jaar afwezigheid. Sinds april 2018 krijgen werknemers een uitkering voor de dagen waarop ze nog ziek blijven. Die uitkering is afhankelijk van het tewerkstellingspercentage.
Bij de grootste bedrijven (meer dan 500 werknemers) zijn er dubbel zoveel progressieve werkhervattingen na ziekte of een ongeval als bij de kleinste werkgevers (tot 5 werknemers). Hoe groter het bedrijf, hoe meer progressieve werkhervattingen. Het re-integratietraject bepalen en bekijken op welke manier een zieke werknemer weer aan de slag kan gaan (hoeveel, wanneer…) vraagt enige inspanning. Grotere ondernemingen kunnen dit wellicht makkelijker organiseren. Toch zouden alle bedrijven, eventueel met assistentie, re-integratie moeten kunnen aanbieden.
Soms is het voor een arbeidsongeschikte werknemer niet mogelijk om weer aan het werk te gaan, zelfs niet gedeeltelijk of in een andere functie (als er al een andere functie beschikbaar is). Als het re-integratietraject niet succesvol is en het contract wordt beëindigd, is er sprake van ontslag wegens medische overmacht. In dat geval is outplacementbegeleiding aanbieden verplicht. De daling van ontslag om medische overmacht, kan een effect zijn van de invoering van de formele re-integratieprocedure eind 2016.
Een re-integratietraject aanbieden aan werknemers na een periode van arbeidsongeschiktheid, vergemakkelijkt hun terugkeer. Besteed hoe dan ook vanaf de eerste dag van de ziekte voldoende aandacht aan je medewerker, het toont je betrokkenheid als werkgever en heeft een positieve impact op het ziekteverzuim in jouw onderneming.
Via re-integratie begeleid je je medewerkers bij hun terugkeer naar de werkvloer. Weet je niet waar te beginnen? Volg dan een van onze opleidingen om concreet aan de slag te kunnen:
Je medewerkers weer aan het werk zetten na een langdurige ziekte pak je best stapsgewijs aan.
Meer infoMoeilijke periode? Motiveer en engageer je medewerkers
Gelukkige medewerkers zorgen voor de beste performance. Hoe kan je je medewerkers opnieuw motiveren en hun engagement verhogen, tijdens én na deze moeilijke periode?
Lees meerWijzigingen aan de Vlaamse ondersteuningspremie voor werknemers met een arbeidsbeperking
Stel je een persoon met een door de VDAB erkende arbeidshandicap tewerk? Dan kan je bij de Vlaamse overheid een ondersteuningspremie (VOP) aanvragen. Vanaf 1 oktober 2020 wijzigen sommige regels.
Lees meerHoe blijf je over het mentale welzijn van je medewerkers waken?
4 op de 10 medewerkers ervaart meer stress. Hoe zorg je ervoor dat ze in tijden van thuiswerk gezond blijven?
Lees meer