Sociale verkiezingen organiseren?
Een goede voorbereiding is goud waard. Acerta helpt je om de regels en data te respecteren, de nodige officiële documenten in te zetten en juist te communiceren.
In 2020 zijn er opnieuw sociale verkiezingen. Heel wat bedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen, want de verkiezingsprocedure zelf start immers al in december 2019. Een procedure die 150 dagen duurt, tot in mei 2020. Wat is de houding van ondernemingen tegenover de sociale verkiezingsprocedure? En wat vinden werkgevers van de bestaande Belgische overlegstructuren en werknemersvertegenwoordiging?
Sociale verkiezingen vinden om de vier jaar plaats en leiden tot de aanstelling of de hernieuwing van de personeelsafgevaardigden in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk. De procedure van de sociale verkiezingen moet korter volgens bijna 9 op 10 werkgevers, dat blijkt uit onderzoek van Acerta. De huidige procedure duurt 150 dagen, maar volgens 41% van de werkgevers kan ze afgehandeld worden in 75 dagen. Dat is de helft van de huidige periode.
In veel bedrijven is er naast een ondernemingsraad en/of een comité voor preventie en bescherming op het werk, ook een vakbondsvertegenwoordiging in de vorm van een syndicale afvaardiging. Wanneer er een minimaal aantal werknemers aan de slag zijn in een bedrijf – het aantal is afhankelijk van de sector –, dan is de oprichting van een vakbondsafvaardiging verplicht.
Maar stel dat bedrijven de volledige vrije keuze hebben, kiezen ze dan om een vakbondsafvaardiging te hebben? Uit onderzoek van Acerta blijkt dat hoe groter de onderneming, hoe meer ondernemingen er ‘ja’ zeggen tegen een vakbondsafvaardiging. Dat is ook logisch, want in kleine ondernemingen is de afstand tussen werkgever en werknemer kleiner. Maar zelfs in kleinere ondernemingen, met minder dan 100 werknemers, zou 1 op 4 kiezen voor een vakbondsvertegenwoordiging.
Volgens de wet moet er één keer per maand een overleg plaatsvinden in de ondernemingsraad en in het comité voor preventie en bescherming op het werk. Ondernemingen lijken dit te respecteren: 21% komt minstens 12 keer per jaar samen, 25% komt 11 keer per jaar samen, en 39% komt 10 keer per jaar samen. Buiten de vakantieperiodes wordt er dus zo goed als maandelijks officieel overlegd tussen werkgevers en werknemers.
Een goede voorbereiding is goud waard. Acerta helpt je om de regels en data te respecteren, de nodige officiële documenten in te zetten en juist te communiceren.
Sociale verkiezingen 2020: bescherming kandidaten
De sociale verkiezingen liggen intussen definitief achter ons. Hoe zit het met de beschermingsduur van de verkozenen en hun eventuele plaatsvervangers? En wat met werknemers die zich kandidaat hebben gesteld, maar die niet verkozen zijn? We zetten hieronder alle regels op een rijtje.
Lees meerSuccesvol onderhandelen met de vakbonden doe je zo
Succesvol onderhandelen met vakbonden is een kunst die je kan leren. Hoe communiceer je met je sociale partners? En hoe vermijd je conflictsituaties? Deze vijf tips helpen je op weg.
Lees meerWat na de sociale verkiezingen?
Krijg je te maken met een ondernemingsraad en een comité voor preventie en bescherming op het werk? Dan kan efficiënt vergaderen een heuse uitdaging zijn. Met deze drie tips gaan jullie goed van start.
Lees meer