Vorige

Eén jaar 1/10de ouderschapsverlof: een succes?

24 juli 2020 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Op 1 juni 2020 vierden we één jaar 1/10de ouderschapsverlof. Dankzij deze regeling kunnen ouders voortaan nog flexibeler omspringen met de ouderschapsverlofformule. Of het tot nu toe een succes was? Acerta analyseerde de gegevens van meer dan 32.000 werkgevers en stelde vast van wel.

Leestijd: Later lezen?

Halve dag per week of één dag om de twee weken verlof

Het ouderschapsverlof geeft werknemers de mogelijkheid om hun arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen om meer tijd door te brengen met hun kroost. Voor ieder kind tot de leeftijd van 12 jaar heeft elke ouder recht op maximum vier maanden ouderschapsverlof. Dit kan voltijds, halftijds, 4/5de of sinds 1 juni 2019 1/10de opgenomen worden.

Voordien moesten ouders dus minstens één dag per week ouderschapsverlof nemen. Om aan de noden van ieder gezin tegemoet te komen, werd nu iets langer dan een jaar geleden, het 1/10de ouderschapsverlof gelanceerd.

1 op 500 medewerkers maakt gebruikt van 1/10de ouderschapsverlof

In juni 2020 stelden we vast dat, sinds de start van het 1/10de ouderschapsverlof, vier keer meer ouders er beroep op doen. In juni, juli en augustus 2019 nam gemiddeld 0,05% van de Belgische werknemers in de privésector 1/10de ouderschapsverlof. Een jaar later is dat percentage gestegen naar 0,20%, oftewel 1 op 500 werknemers. In de leeftijdscategorie waarbij ouderschap het meest waarschijnlijk is, nl. de 25 tot 45-jarigen, maakt zelfs 1 op 300 werknemers gebruik van de regeling.

Meer vaders nemen ouderschapsverlof

Of we kunnen besluiten dat 1/10de ouderschapsverlof een succes is, ondanks andere vormen van (corona-)ouderschapsverlof en tijdelijke werkloosheid? Absoluut: uit onze cijfers blijkt dat de populariteit van deze variant van ouderschapsverlof maand na maand blijft stijgen. Zelfs in de recentste maanden van tijdelijke werkloosheid en corona-ouderschapsverlof, bleven werknemers voor 1/10de ouderschapsverlof kiezen.

Ook opmerkelijk: bijna evenveel mannen (0,18%) als vrouwen (0,21%) kiezen voor 1/10de ouderschapsverlof. Het opnemen van ouderschapsverlof kan door elke werknemer. Zowel de vader als de moeder kunnen hiervan gebruik maken voor hetzelfde kind. Als werkgever moet je wel nog steeds je akkoord geven.

Je administratie rond tijdskrediet en thematische verloven uitbesteden?

 Contacteer onze experts voor meer info of een vrijblijvende offerte.

Meer info

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Binnenkort een Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgverlof?
Werkgevers

Binnenkort een Vlaamse aanmoedigingspremie voor mantelzorgverlof?

22 januari 2021 Evy Schoels

Sinds 1 september 2020 kunnen werknemers onder bepaalde voorwaarden mantelzorgverlof opnemen.

Lees meer
Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Werkgevers

Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen

12 januari 2021 Ellen Van Grunderbeek

Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.

Lees meer
Landingsbaan: uitkering (voorlopig) altijd vanaf 60 jaar
Werkgevers

Landingsbaan: uitkering (voorlopig) altijd vanaf 60 jaar

08 januari 2021 Annelies Bries

Via een landingsbaan kunnen oudere medewerkers minder gaan werken in aanloop naar hun pensioen. Voortaan krijgen werknemers maar een uitkering vanaf 60 jaar.

Lees meer