Je administratie rond tijdskrediet en thematische verloven uitbesteden?
Contacteer onze experts voor meer info of een vrijblijvende offerte.
Meer info
Op 1 juni 2020 vierden we één jaar 1/10de ouderschapsverlof. Dankzij deze regeling kunnen ouders voortaan nog flexibeler omspringen met de ouderschapsverlofformule. Of het tot nu toe een succes was? Acerta analyseerde de gegevens van meer dan 32.000 werkgevers en stelde vast van wel.
Het ouderschapsverlof geeft werknemers de mogelijkheid om hun arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen om meer tijd door te brengen met hun kroost. Voor ieder kind tot de leeftijd van 12 jaar heeft elke ouder recht op maximum vier maanden ouderschapsverlof. Dit kan voltijds, halftijds, 4/5de of sinds 1 juni 2019 1/10de opgenomen worden.
Voordien moesten ouders dus minstens één dag per week ouderschapsverlof nemen. Om aan de noden van ieder gezin tegemoet te komen, werd nu iets langer dan een jaar geleden, het 1/10de ouderschapsverlof gelanceerd.
In juni 2020 stelden we vast dat, sinds de start van het 1/10de ouderschapsverlof, vier keer meer ouders er beroep op doen. In juni, juli en augustus 2019 nam gemiddeld 0,05% van de Belgische werknemers in de privésector 1/10de ouderschapsverlof. Een jaar later is dat percentage gestegen naar 0,20%, oftewel 1 op 500 werknemers. In de leeftijdscategorie waarbij ouderschap het meest waarschijnlijk is, nl. de 25 tot 45-jarigen, maakt zelfs 1 op 300 werknemers gebruik van de regeling.
Of we kunnen besluiten dat 1/10de ouderschapsverlof een succes is, ondanks andere vormen van (corona-)ouderschapsverlof en tijdelijke werkloosheid? Absoluut: uit onze cijfers blijkt dat de populariteit van deze variant van ouderschapsverlof maand na maand blijft stijgen. Zelfs in de recentste maanden van tijdelijke werkloosheid en corona-ouderschapsverlof, bleven werknemers voor 1/10de ouderschapsverlof kiezen.
Ook opmerkelijk: bijna evenveel mannen (0,18%) als vrouwen (0,21%) kiezen voor 1/10de ouderschapsverlof. Het opnemen van ouderschapsverlof kan door elke werknemer. Zowel de vader als de moeder kunnen hiervan gebruik maken voor hetzelfde kind. Als werkgever moet je wel nog steeds je akkoord geven.
Contacteer onze experts voor meer info of een vrijblijvende offerte.
Meer infoWat verandert er in juli voor werkgevers?
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.
Lees meerOp vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.
Lees meerHoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?
Het einde van de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid nadert met rasse schreden. Vanaf 1 juli 2022 kan je er als werkgever geen beroep meer op doen en zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid weer 65% van het geplafonneerd gemiddeld loon bedragen.
Lees meer