Vorige

Externe versus interne jobmobiliteit: wat zijn de trends?

09 juli 2019 Werkgevers

Naar jaarlijkse gewoonte polste de Talent Pulse-enquête van Acerta onder werknemers naar hun jobmobiliteit. Jobmobiliteit gaat over de bereidheid van medewerkers om van job te veranderen, intern (binnen een bedrijf) of extern (bij een ander bedrijf). Hebben werknemers interesse in een nieuwe functie of zijn ze er niet mee bezig?

Leestijd: Later lezen?

Weinig interesse voor externe jobmobiliteit

Uit de Talent Pulse blijkt dat 26% van de werkende Belgen geen interesse heeft in een nieuwe functie. Slechts 12% is actief op zoek naar een nieuwe job en 62% is dan weer niet actief op zoek naar een andere job, maar staat wel open voor jobaanbiedingen.

Daarnaast blijkt dat werkgevers vooral aanwerven op competentie en ervaring, niet op potentieel. Nochtans is het, door de moeilijkheid om vacatures in te vullen en talent aan te trekken, interessant om ook naar het potentieel van kandidaten te kijken. Functies evolueren immers toch en interne opleidingen kunnen ervoor zorgen dat je medewerkers de juiste competenties aanleren en bijleren.

Weinig interne jobmobiliteit in de praktijk

Meer dan de helft van de medewerkers (52%) heeft nog nooit een nieuwe functie uitgevoerd bij zijn werkgever. Medewerkers die wel van job veranderen bij hun werkgever, beschikken meestal al over de nodige ervaring. Interne jobmobiliteit gaat dan ook vaak over een logische promotie of doorgroei. Het komt daarnaast frequenter voor dat werknemers zelf om een nieuwe functie vragen, dan dat de werkgever hem of haar uitdaagt met een nieuw takenpakket.

Het takenpakket geregeld herbekijken en polsen naar de tevredenheid van je werknemers heeft nochtans voordelen. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers namelijk na 3 à 4 jaar uitgekeken raken op hun job. Als je proactief het gesprek met je medewerkers aangaat, en hen nieuwe uitdagingen of ontwikkelingsmogelijkheden aanbiedt, bevorder je de interne jobmobiliteit en zo ook de retentie van je medewerkers. Grijp de kans om medewerkers te rematchen binnen je bedrijf op basis van hun potentieel.

Wil je graag meer leren over talentontwikkeling?

Wil je graag meer leren over talentontwikkeling?

Lees dan snel onze whitepaper en krijg handvaten om van je talentontwikkelingsbeleid een succes te maken. 

Lees de whitepaper

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Thuisblijvende medewerkers? Stuur hen op ontdekkingstocht naar hun talenten!
Werkgevers

Thuisblijvende medewerkers? Stuur hen op ontdekkingstocht naar hun talenten!

14 juli 2020

Dwingt de coronacrisis je mensen tot een ‘staycation’ in eigen land? Dat hoeft niet te betekenen dat ze bij de pakken moeten blijven zitten. Maak nu werk van hun talenten, zodat ze in september ‘verrijkt’ en vol energie weer aan de slag kunnen.

Lees meer
Kernpunten debat 'Delen van werknemers versoepelen'
Werkgevers

Kernpunten debat 'Delen van werknemers versoepelen'

14 april 2020

Beleidsmakers en werkgevers debatteerden over de nieuwe maatregelen om het personeelstekort in kritische sectoren aan te pakken. Ze gaven daarbij ook hun visie over hoe we in de toekomst kijken naar het delen van werknemers en het uitwisselen van personeel.

Lees meer
Wanneer gaan jouw medewerkers met pensioen?
Werkgevers

Wanneer gaan jouw medewerkers met pensioen?

29 augustus 2019

De officiële pensioenleeftijd in België ligt tot en met 2024 op 65 jaar. Maar is dat ook de leeftijd waarop jouw medewerkers voorgoed afscheid nemen van de arbeidsmarkt?

Lees meer