Vorige

Externe versus interne jobmobiliteit: wat zijn de trends?

09 juli 2019 Werkgevers

Naar jaarlijkse gewoonte polste de Talent Pulse-enquête van Acerta onder werknemers naar hun jobmobiliteit. Jobmobiliteit gaat over de bereidheid van medewerkers om van job te veranderen, intern (binnen een bedrijf) of extern (bij een ander bedrijf). Hebben werknemers interesse in een nieuwe functie of zijn ze er niet mee bezig?

Leestijd: Later lezen?

Weinig interesse voor externe jobmobiliteit

Uit de Talent Pulse blijkt dat 26% van de werkende Belgen geen interesse heeft in een nieuwe functie. Slechts 12% is actief op zoek naar een nieuwe job en 62% is dan weer niet actief op zoek naar een andere job, maar staat wel open voor jobaanbiedingen.

Daarnaast blijkt dat werkgevers vooral aanwerven op competentie en ervaring, niet op potentieel. Nochtans is het, door de moeilijkheid om vacatures in te vullen en talent aan te trekken, interessant om ook naar het potentieel van kandidaten te kijken. Functies evolueren immers toch en interne opleidingen kunnen ervoor zorgen dat je medewerkers de juiste competenties aanleren en bijleren.

Weinig interne jobmobiliteit in de praktijk

Meer dan de helft van de medewerkers (52%) heeft nog nooit een nieuwe functie uitgevoerd bij zijn werkgever. Medewerkers die wel van job veranderen bij hun werkgever, beschikken meestal al over de nodige ervaring. Interne jobmobiliteit gaat dan ook vaak over een logische promotie of doorgroei. Het komt daarnaast frequenter voor dat werknemers zelf om een nieuwe functie vragen, dan dat de werkgever hem of haar uitdaagt met een nieuw takenpakket.

Het takenpakket geregeld herbekijken en polsen naar de tevredenheid van je werknemers heeft nochtans voordelen. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers namelijk na 3 à 4 jaar uitgekeken raken op hun job. Als je proactief het gesprek met je medewerkers aangaat, en hen nieuwe uitdagingen of ontwikkelingsmogelijkheden aanbiedt, bevorder je de interne jobmobiliteit en zo ook de retentie van je medewerkers. Grijp de kans om medewerkers te rematchen binnen je bedrijf op basis van hun potentieel.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels