Vorige

HR is aan zet

15 februari 2019 Chris Wuytens Werkgevers

Wanneer er een overvloed is aan beschikbaar talent, dan hoeven ondernemingen niet te onderscheiden. Vandaag is de situatie op de arbeidsmarkt van dien aard, dat je het verschil moet maken met een slim en creatief HR-beleid op maat van de organisatie.

De cijfers van de VDAB zijn duidelijk: het aantal werkzoekenden per vacature is gedaald tot een historisch lage 4,2. Vraag aan werkgevers of de krapte op de arbeidsmarkt een effect heeft op hun onderneming en 72 procent zegt ronduit ‘ja’. Of daar snel verandering in komt? Ook al zijn er stemmen die wijzen op een afnemende economische groei, toch zal de krapte ook dan niet verdwijnen: het tekort is structureel.

Als onderneming – en in het bijzonder als HR – is dit hét moment om in actie te schieten en met een creatieve aanpak impact te hebben op een belangrijke uitdaging. HR is aan zet om op maat van de noden van de organisatie talent te houden, nieuw talent aan te trekken én het aanwezige talent optimaal in te zetten.

Leestijd: Later lezen?

Talent houden

Alles begint met het behouden van het talent waarover je vandaag al beschikt. De werkbaarheid van werk is daar een aandachtspunt: de SERV toonde aan (cijfers 2016) dat slechts de helft van de jobs vandaag werkbaar zijn. Wat kan je als onderneming doen? Onderzoek maakt duidelijk wat de impact is van de leidinggevende capaciteiten binnen de organisatie: door adequate coaching te bieden aan werknemers, krijgt men driemaal meer jobs zonder ook maar één werkbaarheidsknelpunt in vergelijking met organisaties die onvoldoende ondersteuning bieden.

Ook de manier van verlonen is van belang. Maar liefst 70 procent van de werknemers is vragende partij om zelf keuzes te maken in hun salarispakket. Wil je de laatste zijn die het niet aanbiedt? Vele bedrijven aarzelen om ook de extralegale vakantiedagen deel te laten uitmaken van het cafetariaplan. Welnu, uit onderzoek blijkt dat terwijl 26 procent cash wil inruilen voor extra verlof, 31 procent extra vakantiedagen wil inruilen voor loon in cash.

Maak ook mobiliteit bespreekbaar, maar bekijk de reële situatie in de organisatie. Wat zijn de werkelijke uitdagingen voor de werknemers in jouw onderneming? Pas als dat duidelijk is, kan je impact hebben en via gepaste maatregelen talent aan boord houden.

Talent aantrekken

Hoewel er vaak gezegd wordt dat ‘de vijver leeg is’, hebben we in ons land nog steeds een lagere werkzaamheidsgraad dan in de buurlanden. Waar is er dan nog talent te vinden? Gegevens van Steunpunt Werk maken duidelijk dat vooral bij de populatie met een niet-Europese achtergrond nog marge is, net zoals bij langdurig zieken. Enige creativiteit opent de weg naar heel wat extra potentieel.

Om de nieuwe medewerkers ook te behouden, zijn extra inspanningen nodig. Vandaag verlaat één nieuwe medewerker op de vier de onderneming opnieuw binnen het jaar. Het is dus cruciaal niet alleen werk te maken van onboarding vanaf de eerste werkdag, maar ook van preboarding: zodra medewerkers hun contract getekend hebben, is het cruciaal om met hen een relatie op te bouwen.

Talent optimaal inzetten

Welgeteld 37 procent van de medewerkers geeft aan dat hun werkgever hen niet helpt bij het ontdekken van hun talenten. Zo’n kwart heeft geen zicht op welke groeipaden er zijn waar de talenten waarover men beschikt, ingezet kunnen worden. Dat zijn de medewerkers die uitkijken naar iets anders of ‘actively disengaged’ op hun stoel blijven zitten. Aan HR om in actie te schieten om die medewerkers niet te verliezen.

‘Rematching’ is daarbij een belangrijke tool: door medewerkers een andere rol te geven binnen de organisatie nog vóór ze uitgeblust geraken, zorg je ervoor dat iedereen op zijn best kan presteren. Medewerkers zélf staan alvast open voor de idee van ‘rematching’, zo leren bevragingen.

HR is aan zet én kan met creatieve ideeën op maat van de organisatie een belangrijk verschil maken. Waarop wacht je?

Bron: www.hrsquare.be

Deel dit artikel

chriswuytens.png

Geschreven door Chris Wuytens

Managing Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren
Werkgevers

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren

22 juni 2022 Kathelijne Verboomen

Werken rond duurzame loopbanen biedt een antwoord op verschillende hr-uitdagingen. Je medewerkers zullen gelukkig, gezond en productief aan het werk blijven. Stof voor een leerrijk Acerta Panel Webinar.

Lees meer
3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven
Werkgevers

3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven

07 juni 2022 Britt Winnepenninckx

Je hele loopbaan bij dezelfde werkgever werken is verleden tijd. Dat bevestigt de Talent Pulse, onze jaarlijkse bevraging in samenwerking met StepStone bij meer dan 3000 werknemers. Amper 3 op de 10 werknemers hebben de intentie om hun volledige loopbaan bij dezelfde werkgever te blijven.

Lees meer
Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?
Werkgevers

Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?

24 mei 2022 Annelies Baelus

Aanpassingsvermogen is de belangrijkste vaardigheid van de toekomst. De arbeidskrapte, economische ontwikkelingen en technologische innovaties zorgen ervoor dat medewerkers zich snel en flexibel moeten kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Maar hoe weet je of je sollicitant wel een goede portie aanpassingsvermogen bezit?

Lees meer