Vorige

Hybride werken is de toekomst

24 maart 2022 Hannelore Van Meldert Werkgevers

De verplichte thuiswerkregels door corona zijn weggevallen en dus mogen je medewerkers weer elke dag naar kantoor komen. Maar willen werknemers dat ook? Uit onderzoek bij meer dan 2.000 werknemers blijkt dat 93% van de werknemers niet meer voltijds naar kantoor wil. Het gros van de werknemers (87%) verkiest het hybride werken: een combinatie van thuis- en kantoordagen. Slechts 7% verkiest het om voltijds naar kantoor terug te keren. Als er een winnaar is van de afgelopen twee coronajaren, dan maakt hybride werken alvast kans.

Leestijd: Later lezen?

Oost West, hybride best

Toen het coronavirus de nieuwe realiteit werd meer dan twee jaar geleden, moesten we onze dagelijkse gewoonten plots radicaal omdraaien. In 1-2-3 schakelden organisaties over op thuiswerk, voor sommigen een compleet nieuwe wereld. Hoewel we het toen niet meteen beseften, werd het de start van de hybride werkorganisatie.

Ondertussen is thuiswerk een vaste (en geapprecieerde) waarde geworden voor heel wat werknemers: 87% van de werknemers verkiest de combinatie van thuis- en kantoorwerk. Een flexibel systeem, zonder vaste thuiswerk- of kantoordagen, krijgt de voorkeur van twee derde van de ondervraagden.

Hybride werken is positieve ervaring

70% van de werknemers is tevreden over hoe thuiswerk is georganiseerd. Thuiswerk scoorde goed op vlak van vertrouwen tussen werkgever en werknemers, de werk-privébalans en de productiviteit. Maar ‘fulltime’ thuiswerk valt toch af te raden: 8 op de 10  werknemers had veel minder contact met de collega’s, en bijna 6 op de 10 had minder contact met de leidinggevende.

De toekomst is dus hybride werken. Zo verlies je de informele momenten, de zogenaamde small talk aan de koffiemachine en lunchpauzes met je collega’s, niet uit het oog én behoud je de positieve resultaten van thuiswerk. Want de band die je medewerkers met de collega’s, leidinggevende en de organisatie hebben, is cruciaal volgens het ABC-model (Autonomie, Verbondenheid en Competentie). Werkgevers en leidinggevenden moeten daar voldoende aandacht voor hebben, en het beleid herzien vanuit de nieuwe realiteit van hybride werken. 

Hybride werkorganisatie is troef op een krappe arbeidsmarkt

Hybride kan, wanneer het goed wordt georganiseerd, zorgen voor gelukkige medewerkers én is een extra troef om potentiële kandidaten aan te trekken. In tijden van arbeidskrapte loont het dus de moeite om hier als organisatie werk van te maken. Kantoorjobs zonder mogelijkheid tot thuiswerken, riskeren hier immers al snel de gevolgen van te ondervinden.

Goede afspraken maken goede vrienden

Meer dan de helft van de werkgevers beschikte voor corona nog niet over richtlijnen rond thuiswerk. Toch is het nuttig om hier duidelijkheid over te scheppen. Een duidelijk kader hoe je kijkt naar thuiswerk bijvoorbeeld. Maar ook op teamniveau een teamcharter met goede afspraken over wat je live doet en wat digitaal, wat synchroon en wat asynchroon en aantal goede werkafspraken. Nu thuiswerk weer structureel (of occasioneel) moet zijn, zijn er bepaalde verplichtingen . Zo is het voor structureel thuiswerk noodzakelijk om een bijlage aan de arbeidsovereenkomst te voorzien en moet je soms voldoen aan andere verplichtingen zoal de thuiswerkvergoeding voor verbinding en communicatie. 

Deel dit artikel

Ellips Hannelore Van Meldert

Geschreven door Hannelore Van Meldert

Director talent acquisition & orientation, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
Werkgevers

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022

01 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.

Lees meer
Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer
Terug (meer) naar kantoor
Werkgevers

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Lees meer