Vorige

Kwaliteit boven kwantiteit?

13 december 2019 Werkgevers

“Werkgevers focussen te veel op aanwezigheid in plaats van kwaliteit van werk. Als het over werktijd gaat, is het beter de werknemer aan het stuur te zetten”, zegt Sarah De Groof, senior consultant bij Acerta in haar bijdrage als lid van de adviesraad van het magazine HR Square.

Leestijd: Later lezen?

Bij sommige organisaties heerst er nog een sterke aanwezigheidscultuur: werkgevers focussen voor de evaluatie van werknemers dan op aanwezigheid, eerder dan op kwantiteit of kwaliteit. Bij arbeiders gaat dit om 17 procent van de werkgevers. 1 op 3 werkgevers beoordeelt op kwantiteit en kwaliteit samen, en kwaliteit krijgt daarbij vaak de bovenhand.

Op het vlak van werktijden is flexibiliteit mogelijk: twee derde van de werkgevers laat (een deel van) zijn werknemers zelf over hun werktijd beslissen. Werknemers waarderen het als hun werkgever ze autonomie toevertrouwt, tot op een bepaald punt. Autonomie, verbondenheid en competentie zijn de drie basisbehoeftes volgens de zelfdeterminatietheorie. Als een werknemer ’s nacht zijn bureaujob zou willen uitvoeren bijvoorbeeld, dan zal hij of zij ‘gedeconnecteerd’ geraken van de collega’s en dus ook zijn competenties niet meer verder ontwikkelen. Autonomie binnen duidelijke grenzen, dus.

Vaak impliceert flexibel werken een cultuurverandering binnen de organisatie: niet meer vasthouden aan vaste werkuren, of raar opkijken als iemand vroeger vertrekt. Op juridisch vlak is het alleszins geen moeilijke kwestie om werknemers zelf over hun werktijden te laten beslissen.

Flexibele werktijden invoeren

Het wettelijk kader kan strikt overkomen, maar een hr-beleid op maat van je organisatie en je medewerkers is mogelijk. Zo hou je rekening met het evenwicht tussen werk en privé van je medewerkers en verhoog je je aantrekkelijkheid als werkgever op de krappe arbeidsmarkt.

 

 

Flexibiliteit in arbeidsduur Opleiding arbeidsduur en flexibiliteit

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

25 februari 2021 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk
Werkgevers

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk

17 juli 2020 Amandine Boseret

Voor de intrede van het coronavirus beschikten werkgevers en werknemers over ‘klassieke’ opties voor een loopbaanonderbreking. De huidige crisis heeft de regering ertoe gedwongen nieuwe opties in te voeren. Hieronder vatten we de verschillende ‘klassieke’ en de ‘corona-opties’ voor loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering samen.

Lees meer
Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair
Werkgevers

Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair

18 december 2019 Sarah De Groof

Op woensdagnamiddag thuis zijn voor de kinderen? Een week ouderschapsverlof nemen tijdens de herfstvakantie? Deze vragen leven bij heel wat medewerkers. Sinds 1 juli 2019 kunnen ouders 1/10 ouderschapsverlof nemen. Volgens cijfers van Acerta is deze nieuwe formule best wel populair.

Lees meer