Vorige

Kwaliteit boven kwantiteit?

13 december 2019 Werkgevers

“Werkgevers focussen te veel op aanwezigheid in plaats van kwaliteit van werk. Als het over werktijd gaat, is het beter de werknemer aan het stuur te zetten”, zegt Sarah De Groof, senior consultant bij Acerta in haar bijdrage als lid van de adviesraad van het magazine HR Square.

Leestijd: Later lezen?

Bij sommige organisaties heerst er nog een sterke aanwezigheidscultuur: werkgevers focussen voor de evaluatie van werknemers dan op aanwezigheid, eerder dan op kwantiteit of kwaliteit. Bij arbeiders gaat dit om 17 procent van de werkgevers. 1 op 3 werkgevers beoordeelt op kwantiteit en kwaliteit samen, en kwaliteit krijgt daarbij vaak de bovenhand.

Op het vlak van werktijden is flexibiliteit mogelijk: twee derde van de werkgevers laat (een deel van) zijn werknemers zelf over hun werktijd beslissen. Werknemers waarderen het als hun werkgever ze autonomie toevertrouwt, tot op een bepaald punt. Autonomie, verbondenheid en competentie zijn de drie basisbehoeftes volgens de zelfdeterminatietheorie. Als een werknemer ’s nacht zijn bureaujob zou willen uitvoeren bijvoorbeeld, dan zal hij of zij ‘gedeconnecteerd’ geraken van de collega’s en dus ook zijn competenties niet meer verder ontwikkelen. Autonomie binnen duidelijke grenzen, dus.

Vaak impliceert flexibel werken een cultuurverandering binnen de organisatie: niet meer vasthouden aan vaste werkuren, of raar opkijken als iemand vroeger vertrekt. Op juridisch vlak is het alleszins geen moeilijke kwestie om werknemers zelf over hun werktijden te laten beslissen.

Flexibele werktijden invoeren

Het wettelijk kader kan strikt overkomen, maar een hr-beleid op maat van je organisatie en je medewerkers is mogelijk. Zo hou je rekening met het evenwicht tussen werk en privé van je medewerkers en verhoog je je aantrekkelijkheid als werkgever op de krappe arbeidsmarkt.

 

 

Flexibiliteit in arbeidsduur Opleiding arbeidsduur en flexibiliteit

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

07 maart 2022 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Het potentieel van parttime medewerkers
Werkgevers

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Lees meer
Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt
Werkgevers

Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt

26 mei 2021 Nele Ronsmans

Tijdens de eerste lockdown hielden werknemers angstvallig vast aan de baan die ze hadden. Hierdoor bereikte de jobmobiliteit zijn laagste niveau in 10 jaar. Nu de economie zich stabiliseert, durven werknemers opnieuw uitkijken naar een andere job. Wat kan jij doen om waardevol talent aan boord te houden?

Lees meer