Vorige

Optimaliseer je personeelsbeleid na de relance

02 juni 2020 Werkgevers
Yves Plees

Nu de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad soepeler worden, is het tijd om na te denken over de toekomst van je organisatie. Er bestaat een grote kans dat je je interne werking zal moeten afstemmen op de nieuwe manier van werken. Investeer nu in een futureproof hr-beleid door je processen te optimaliseren.

Leestijd: Later lezen?

Neem je interne processen onder de loep

Crisissen zijn leerrijk. Daarom is dit een uitstekende opportuniteit om je bedrijfsprocedures en routines in vraag te stellen en zo nodig te optimaliseren. In een eerste fase licht je de reeds bestaande processen door, met als doel de nieuwe processen perfect te kunnen positioneren en integreren in het geheel. Na zo’n doorlichting heb je een goed zicht op je werkpunten en kan je hieraan concrete verbeteringsvoorstellen koppelen.

Elk bedrijf is anders, een one size fits all aanpak bestaat dus niet. Het is hoe dan ook belangrijk om verbetering stapsgewijs door te voeren en je medewerkers hierin te betrekken. Zij hebben misschien wel vernieuwende ideeën voor de heropstart van je bedrijfsactiviteiten, die je ook nog eens een innovatiepremie kunnen opleveren. Vervolgens gaan jullie samen aan de slag om de nieuwe procedures en hr-processen succesvol te implementeren.

Ga proactief aan de slag met je talenten

Terugkeren naar de fysieke werkvloer kan plots heel onwennig aanvoelen voor je mensen. Niet perse omwille van de vreemde omstandigheden waarin ze moeten werken, maar omdat ze misschien niet meer op hun vertrouwde ‘stoelen’ thuishoren.

De coronacrisis dwong ons allemaal in een nieuw keurslijf waarbij we flexibel moesten werken en andere taken en rollen konden opnemen. Dat nieuwe keurslijf past misschien beter bij je medewerkers, dan het oude. Hoog tijd om nog eens een blauwdruk van de talenten die je in huis hebt te maken. Op die manier kan je hen bij de heropstart van je business beter inzetten, op stoelen waar zij zich goed voelen, en op stoelen waar jij ze nodig hebt.

Herorganiseer je werkvloer en je werknemers

Piekt het ziekteverzuim in je organisatie? Zorg ervoor dat de continuïteit van je organisatie niet op de helling komt te staan. Schakel desnoods externe experten in, die een deel van het (crisis)management overnemen. Zo kan jij je met een gerust hart blijven focussen op de kern van je bedrijfsactiviteiten.

Door corona hebben veel werkgevers hun medewerkers noodgedwongen op non-actief gezet, terwijl sommige sectoren smeken om extra helpende handen. Uit ons relance-onderzoek blijkt dat 1 op de 20 werkgevers erover nadenkt medewerkers ter beschikking te stellen aan andere bedrijven. Heb je een teveel of een tekort aan werkkrachten? Het principe van werknemers delen kan soelaas bieden.

Vergeet ook zeker niet de afwijkingen op het normale uurrooster van je deeltijdse werknemers nauwkeurig te noteren in een register. Dit ‘controledocument’ moet op een toegankelijke plaats liggen en kan op ieder moment gecontroleerd worden door de sociale inspectie. Het Afwijkingsregister van Acerta voldoet aan alle wettelijke voorwaarden, zodat je niet langer hoeft wakker te liggen van mogelijke sancties.

Van de heropstart van je organisatie een succes maken?

Bekijk al onze relance-oplossingen om je hr-beleid verder te optimaliseren.

Relanceplan

Deel dit artikel

Yves Plees_acerta

Geschreven door Yves Plees

Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer