Vorige

Fiscaal feit of fabel: is je uitkering verzekering Gewaarborgd inkomen belastbaar?

02 oktober 2019 Starters

Je wil een eigen zaak starten en bent al goed ingelicht over hoe je je individueel kan verzekeren tegen inkomensverlies bij ziekte? Om je loon te beschermen wil je een verzekering Gewaarborgd inkomen aangaan? Maar je zit nog met vragen, waaronder of die verzekering nu wel zo fiscaal aantrekkelijk is en op welke manier de uitkering wordt belast?

Geen nood! In deze blog lichten we het fiscale plaatje van de verzekering toe en gaan we dieper in op de gevallen waarin de uitkering verzekering Gewaarborgd inkomen belastbaar is. 

Leestijd: Later lezen?

Verzekering Gewaarborgd inkomen: sociaal én fiscaal voordeel

Een verzekering Gewaarborgd inkomen geeft veel zelfstandigen extra ademruimte. Want als je arbeidsongeschikt bent is de wettelijke uitkering die je krijgt vaak niet genoeg om rond te komen. Met een verzekering Gewaarborgd inkomen kies je zelf, binnen de wettelijke beperkingen, welke uitkering je nog extra wil ontvangen bij langdurige ziekte of ongeval.

De hoogte van de premie die je betaalt, hangt af van onder andere het bedrag waarvoor je je wil laten verzekeren maar ook van je leeftijd en eventuele risicofactoren. Vaak kan je geen verzekering Gewaarborgd inkomen aangaan zonder een medische vragenlijst te moeten invullen.

Wist je dat je de premie die je betaalt voor de verzekering Gewaarborgd inkomen die dient om je inkomstenverlies bij arbeidsongeschiktheid op te vangen, kan inbrengen als beroepskost? Je mag het aftrekken van je belastbaar inkomen indien je de werkelijke kosten bewijst, waardoor je minder belastingen zal betalen. 

Richt je een vennootschap op? Dan kan je kiezen tussen een verzekering gewaarborgd inkomen op je eigen naam of op naam van de vennootschap. Die keuze brengt enkele fiscale verschillen met zich mee.

Is de uitkering verzekering gewaarborgd inkomen belastbaar?

Je bent een verzekering aangegaan en betaalt tijdig je premie. Plots word je ziek of heb je een ongeval  en kan je een tijdje niet meer werken. Dan doe je een beroep op je verzekering Gewaarborgd inkomen en ontvangt de uitkering die op voorhand in je verzekeringscontract is vastgelegd. 

De premie die je betaalt voor je verzekering Gewaarborgd inkomen, mag je inbrengen als beroepskost. 

Wanneer de uitkering een inkomstenverlies volledig of gedeeltelijk compenseert, dan is zij belastbaar, hetzij als vervangingsinkomen (bij tijdelijke ongeschiktheid) hetzij als pensioen (bij blijvende ongeschiktheid). Bij een blijvende arbeidsongeschiktheid wordt de uitkering ook belast indien een verband met de beroepsactiviteit is aangetoond, bv. zodra de premie als beroepskost werd afgetrokken, zelfs al compenseert deze uitkering geen inkomstenverlies.

Tip!Het wordt hier en daar gefluisterd, maar toch heeft het geen zin om je premie niet in te brengen als kost in de hoop dat je uitkering dan niet belast wordt. Elke vorm van vervangingsinkomen moet namelijk aangegeven worden bij de personenbelasting. Best breng je de premies dus wél in als beroepskost, want het heeft geen enkel voordeel om dat niet te doen en zo verlaag je meteen ook je belastbaar inkomen.

Hoe aangeven bij de belastingen?

Doe je een beroep op je verzekering Gewaarborgd inkomen als kinesist, freelancer, zaakvoerder of in een ander zelfstandig beroep? Dan krijg je van de verzekeraar een fiche met het belastbare bruto bedrag en de bedrijfsvoorheffing. Die gebruik je voor je belastingaangifte. 

Hoe wordt de uitkering verzekering Gewaarborgd inkomen belast?

Als je uitkering verzekering Gewaarborgd inkomen belastbaar is zoals hierboven uitgelegd, zal ze in eerste instantie belast worden onder progressieve tarieven. Dat wil zeggen dat je meer belastingen betaalt als je een hoger inkomen hebt. De uitkering wordt bij de gewone winsten of baten geteld: op dat totaal berekent men dan je belastingtarief. 

Maar eigenlijk wordt de belasting op de uitkering in een later stadium nog verminderd, omdat het gaat om een vervangingsinkomen. Je betaalt dus minder belastingen dan op een gewoon inkomen. De fiscus berekent deze belastingvermindering automatisch als je de uitkering correct aangeeft - je moet hier geen extra aanvraag voor doen. De belastingvermindering hangt af van je verdere gezinsinkomen en je sociaal statuut.

Tip!Op je uitkering moet je uiteraard geen sociale bijdragen meer betalen. Weer een financiële zorg minder! 

Regel je verzekering Gewaarborgd inkomen bij Acerta

Als sociaal verzekeringsfonds staan we je graag bij in alles wat te maken heeft met de verzekering gewaarborgd inkomen. Van persoonlijk advies tot het afsluiten van de juiste verzekering én je helpen wanneer je een uitkering krijgt en die moet aangeven. We staan klaar voor al je vragen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer