Vorige

Zo start je als zelfstandige met een mooi loon

09 september 2019 Starters

Als pas gestarte zelfstandige wil je jezelf een aantrekkelijk loon uitkeren. Je kiest zelf welk loon je ontvangt, maar moet ook rekening houden met de fiscale gevolgen. Een hoger brutoloon zorgt immers voor meer belastingen. Wat zijn interessante alternatieven?
– door Pluxee.

Leestijd: Later lezen?

De bekendste manier om jezelf als starter te verlonen, is het brutoloon. In principe ben je als zelfstandige niet verplicht om jezelf een loon uit te keren. Gratis werken voor je vennootschap is mogelijk, maar in de praktijk opteren veel zelfstandigen eerder voor een laag loon. Dat heeft fiscale redenen, want een hoger loon zorgt ervoor dat je in de personenbelasting al snel de kaap van 50% belastingen rondt. Net daarom kiezen veel zelfstandigen ervoor om een lager loon aan te vullen met een reeks van alternatieve voordelen.

1. Voordelen in natura

Als zaakvoerder kan je je zaak kosten laten dragen die je anders als privépersoon zou maken. De onderneming kan instaan voor een bedrijfswagen, maar net zo goed een deel van de kosten dragen voor bijvoorbeeld telefonie of energie.

Ook hier speelt overigens een fiscaal element. Als zelfstandige betaal je personenbelasting op je netto inkomen. Je kan beroepskosten aftrekken van je brutoloon om tot een lager belastbaar bedrag te komen. Het moet dan wel gaan om kosten die rechtstreeks met je activiteit te maken hebben.

Hier kom je meer te weten over de bruto-netto berekening als zelfstandige >

2. Huur, dividend en verzekeringen

Bovenop de voordelen in natura, kan je als startende zelfstandige nog enkele pistes bewandelen om je inkomen te optimaliseren. Je kan als zelfstandige via de vennootschap een gesplitste aankoop van vastgoed realiseren. Is dat als starter nog een brug te ver, dan kan je bijvoorbeeld de ruimte huren die je in je huis als kantoor gebruikt. Daardoor kan je jezelf maandelijks een huurbedrag uitbetalen.

Lopen de zaken goed en maak je winst, dan kan je een deel van die winst via een dividend uit de vennootschap halen. Hou er wel rekening mee dat je ook op dat dividend een belasting dient te betalen.

Verder kunnen ook verzekeringen ertoe bijdragen dat je aan het einde van de rit meer inkomsten genereert. De premie voor een verzekering Gewaarborgd inkomen is bijvoorbeeld fiscaal aftrekbaar. Hetzelfde geldt voor de oplossingen die je helpen om alvast te sparen voor je pensioen. De stortingen voor een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een Individuele Pensioentoezegging (IPT) zijn eveneens fiscaal aftrekbaar.

3. Extralegale voordelen

Als startende zelfstandige kan je jezelf bovenop je basisloon extralegale voordelen toekennen. De maaltijdcheques zijn de bekendste manier om jezelf extralegaal te verlonen. Het systeem is echter enkel van toepassing voor zelfstandigen die werken vanuit een vennootschap. De maaltijdcheques ontstonden oorspronkelijk als tegemoetkoming in de lunchkosten en je kan ze uitgeven in restaurants en handelszaken. Intussen zijn ze het meest populaire extralegale voordeel in ons land geworden.

Door de belastingdruk op je brutoloon zijn maaltijdcheques immers voordeliger dan een hoger loon dankzij de vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen en belasting. Zelfstandigen die vanuit een vennootschap werken, kunnen zichzelf via maaltijdcheques jaarlijks tot 1.760 euro extra inkomsten bezorgen. Bovendien is niet enkel het fiscale voordeel een argument. In tegenstelling tot bijvoorbeeld verzekeringen voel je de impact van de maaltijdcheques meteen, vanaf de eerste maand na je start. Verder is het zeer makkelijk om in het systeem van maaltijdcheques te stappen. Het is minder omslachtig dan pakweg het uitkeren van een dividend.

Bij de opstart zal je Acerta raadgever zeker en vast beamen dat ook dit mooi is meegenomen bij het op de rails zetten van je activiteiten.

Interesse om je loon als starter te verhogen via maaltijdcheques?

loon optimaliseren zelfstandige

Klaar om te starten als zelfstandige?

Regel je opstart makkelijk online.

Start hier!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer