Vorige

De vierdagenwerkweek: ja of neen?

20 november 2023 Werkgevers
Annelies Bries

De voltijdse werkweek afleggen in 4 dagen mét behoud van loon: dat kan sinds eind 2022. Deze nieuwe toepassing van flexibiliteit op gebied van arbeidsduur is een mooie manier om je als aantrekkelijke werkgever te onderscheiden op de krappe arbeidsmarkt.

Leestijd: Later lezen?

Hoe populair is de vierdagenwerkweek?

Werknemers hebben verschillende meningen over de voltijdse vierdagenwerkweek, zo blijkt uit de Talent Pulse, een werknemersbevraging van Acerta en Stepstone. Vandaag voert ongeveer 1 op de 130 werknemers zijn fulltime job op 4 dagen i.p.v. 5 uit, ofwel de helft meer (+55%) sinds de start van dit jaar. Dat blijkt uit ons onderzoek.

Werkgevers zijn voorzichtig en willen eerst uitmaken of deze voltijdse vierdaagse werkweek haalbaar en interessant is. De verschuiving vindt vooral plaats bij de grotere bedrijven die beter uitgerust zijn en voor continuïteit kunnen zorgen. Toch is het goed dat het gesprek tussen werkgever en werknemer gevoerd kan worden. Want weten waarom de een de vierdagenwerkweek aanvraagt en de ander ze wel of niet toestaat zal bijdragen aan een goede werkgever-werknemerrelatie.

Hoeveel flexibiliteit kan en wil je toestaan?

Iedereen dezelfde werkvorm, dat werkt niet meer. Dat zal ook de redenering geweest zijn toen in de Arbeidsdeal aan werknemers uit gelijk welke sector de kans werd geven om aan hun werkgever te vragen een voltijds arbeidscontract in vier dagen te presteren. Het is dan aan de werkgever om dat al dan niet toe te staan. De afweging die je zal willen maken is: hoe belangrijk is dit voor mijn werknemer en hoe haalbaar is dit voor de onderneming?

Met een opleidings- en ontwikkelbeleid kan je de vraag voor zijn

Waarom zouden mensen minder (dagen) willen werken? Blijkbaar hoopt de Belg vooral om tijd vrij te maken voor interesses die in de vaste job (nog) niet aan bod komen. Vooral jonge mensen willen dingen uitproberen, maar ook ouderen doen graag nog eens wat anders. Het is niet ondenkbaar dat hun interesses jou ook als werkgever interesseren. Kan je met de job (beter) inspelen op de interesses van je medewerkers, dan ben je misschien niet alleen de behoefte aan een 4-dagenwerkweek voor, de kans is ook groot dat je je mensen (langer) bij jou houdt. Wie loopbaanbegeleiding en opleidingen aanbiedt, doet de behoefte om over het muurtje te kijken afnemen.

Het belangrijkste: voer het gesprek

Natuurlijk kan het dat een werknemer oordeelt dat de vierdagenwerkweek voor hem/haar echt de beste oplossing is. En uiteraard zijn er contexten waarin dat ook haalbaar is. Maar misschien is dit wel allerbelangrijkste: dat het gesprek wordt gevoerd. Dat jouw medewerkers voelen dat er naar ze wordt geluisterd, dat een constructief gesprek mogelijk is, dat er bereidheid is om te proberen tot een compromis te komen, daar zit de echte winst. Wie de vierdagenwerkweek aanvraagt, vraagt vooral (meer) flexibiliteit en die kan vele vormen hebben.

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Hoe zorg je voor een optimale work-lifebalans op de werkvloer?

08 april 2024
Miet Vanhegen

Het mentaal welzijn van je werknemers zijn van groot belang en hier preventief op inzetten is een goede zaak. Hoe zorg je nu voor een optimaal evenwicht tussen werk en privé?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer