Vorige

Extra maatregelen in strijd tegen het coronavirus

06 december 2021 Werkgevers
Annelies Bries

Het overlegcomité kwam op 3 december 2021 vervroegd samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen het coronavirus.Een van de aangekondigde maatregelen is het verlengen van de kerstvakantie in het lager onderwijs en het herinvoeren van gedeeltelijk thuisonderwijs in het secundair onderwijs. We bekijken welke impact dit mogelijks heeft op jou en je medewerkers.

Leestijd: Later lezen?

Verlengde kerstvakantie en thuisonderwijs

In het secundair onderwijs zal er vanaf deze week tot aan de examenperiode gewerkt worden met halftijds thuisonderwijs. In het kleuter- en lager onderwijs zal de kerstvakantie ingaan op 20 december 2021 en dus verlengd worden met een week. Vanaf nu zal een klas bovendien al moeten sluiten wanneer er twee besmettingen worden vastgesteld.

Een aantal van je medewerkers zal dus zijn kinderen moeten opvangen en daardoor niet kunnen werken. Er kan dan gebruik gemaakt worden van tijdelijke werkloosheid wanneer er niet getelewerkt kan worden of het telewerken niet te combineren valt met de opvang van de kinderen.

Het staat je medewerker natuurlijk vrij om in plaats daarvan met jou overeen te komen om vakantiedagen op te nemen of inhaalrust want deze moeten sowieso opgebruikt zijn voor het einde van het jaar.

Teambuildings verboden

Vanaf 4 december is het verboden om, zowel binnen als buiten, teambuildings met fysieke aanwezigheid of andere bedrijfsevenementen op de arbeidsplaats te organiseren voor je medewerkers.

Andere aangekondigde maatregelen

Andere maatregelen die in werking treden vanaf 4 december:

  • er geldt een mondmaskerplicht vanaf de leeftijd van 6 jaar op die plaatsen waar het dragen ervan wordt opgelegd;
  • evenementen en bijeenkomsten binnen:
    • alle private activiteiten en bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering van sport, private bijeenkomsten thuis of in een klein toeristisch logies, huwelijken en uitvaarten;
    • er mogen geen publieke evenementen binnen meer plaatsvinden met meer dan 4000 personen;
    • bioscopen kunnen maximum 200 personen per zaal ontvangen en moeten 1,5 meter respecteren tussen de gezelschappen

 

Vanaf maandag 6 december 2021 mogen er alleen nog publieke evenementen, culturele en andere voorstellingen en congressen binnen plaatsvinden voor maximum 200 bezoekers op voorwaarde dat de bezoekers neerzitten, een mondmasker dragen en de toegang afhankelijk wordt gesteld van het tonen van het Corona Safe Ticket.

Alle andere maatregelen zoals de telewerkverplichting blijven van toepassing zoals aangekondigd in het vorige overlegcomité. Het Overlegcomité komt in de week van 20 december opnieuw samen om de maatregelen te evalueren.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Thuiswerkbeleid opnieuw evalueren: zo pak je het aan

20 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

De meeste werkgevers zien hun werknemers in de toekomst terug wat vaker naar kantoor komen. Maar hoe kijken werknemers hier naar? Een nieuw thuiswerkbeleid of een aangepaste versie ervan komt niet van vandaag op morgen.

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer