Behoor jij ook tot PC 200?
De verhoging van de baremalonen heeft een impact op jouw organisatie. Acerta kan je helpen bij het berekenen van het loon van jouw medewerkers.
Meer info
Op 1 juli werd in het algemeen paritair comité van de bedienden (PC 200) een akkoord voor de jaren 2019-2020 gesloten. Het paritair comité 200 omvat meer dan 50.000 werkgevers die samen meer dan 400.000 bedienden tewerkstellen. Het akkoord heeft dus een impact op heel wat werkgevers. Hier lees je alvast welke afspraken er gemaakt werden.
Vanaf 1 september verhogen de baremalonen van de bedienden met 1,1 %. Voor de verhoging van de effectieve lonen maken de sociale partners een onderscheid tussen:
1. werkgevers die, naast de bedienden, arbeiders in dienst hebben waarvoor al bepaalde afspraken bestaan over een aanvullend pensioen
Er wordt een 1,1% verhoging besteed om stappen te zetten naar een aanvullend pensioen als:
In 2019 en 2020 ontvangen deze bedienden nog een premie. Het budget van deze premie zou vanaf 2021 gebruikt moeten worden om een aanvullend pensioen voor deze bedienden te creëren.
2. werkgevers die, naast de bedienden, arbeiders tewerkstellen waarvoor geen afspraken bestaan over een aanvullend pensioen of die helemaal geen arbeiders tewerkstellen
Voor deze groep verhogen de effectieve lonen van de bedienden met 1,1 % vanaf 1 september 2019, behalve in de volgende situaties :
Sommige bedrijven voorzien al een fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer, maar vanaf 1 juli 2020 is de fietsvergoeding verplicht wanneer je tot PC 200 behoort. Bedienden die regelmatig de fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer krijgen een fietsvergoeding van 0,10 euro per gereden kilometer. Hiervoor geldt een maximum van 4 euro per arbeidsdag.
Naast het verhogen van de baremalonen en de fietsvergoeding werden de afspraken over SWT (het vroegere brugpensioen) en tijdskrediet verlengd, rekening houdende met de actuele wetgeving. Ook rond het aantal dagen opleidingsverlof dat een werkgever moet toekennen werden afspraken gemaakt. Vanaf 2020 is er een uitbreiding naar 4 of 5 opleidingsdagen per 2 jaar, afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Wanneer je medewerker deeltijds werkt dan geldt dit aantal in verhouding tot hun tewerkstellingsbreuk.
De verhoging van de baremalonen heeft een impact op jouw organisatie. Acerta kan je helpen bij het berekenen van het loon van jouw medewerkers.
Meer infoInteresse voor juridische actualiteit en de nieuwste trends in hr? Je leest het elke maand in de nieuwsbrief.
Schrijf inHet nieuwe rechtspositiebesluit: welke implicaties zijn er?
Het nieuwe rechtspositiebesluit voor Vlaamse lokale besturen is in werking en geeft lokale besturen meer vrijheid om een hr-beleid op maat te ontwikkelen. Ben je verplicht om je bestaande rechtspositieregeling aan te passen?
Lees meerVeranderingen in Vlaamse doelgroepverminderingen
Als werkgever betaal je elk kwartaal sociale zekerheidsbijdragen aan de RSZ, maar wist je dat je in aanmerking kunt komen voor een doelgroepvermindering? Dit betekent een aanzienlijke korting op je loonkost gedurende een aantal kwartalen. Echter, de komende tijd zullen er enkele wijzigingen plaatsvinden in bepaalde bestaande doelgroepverminderingen...
Lees meerKoopkrachtpremie: wat weten we al?
De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Op 28 april 2023 is een eerste luik van het wettelijk kader van die koopkrachtpremie gepubliceerd.
Lees meer