Vorige

Nieuwe maatregelen om vierde coronagolf in te dijken

27 oktober 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Thuiswerk en mondmaskerplicht opnieuw centraal tijdens overlegcomité

Op 26 oktober 2021 kwam het overlegcomité vervroegd samen om een antwoord te bieden aan de stijgende coronabesmettingen in ons land. De ministers kondigden nieuwe maatregelen aan, en de gewesten kunnen zelfs strengere regels opleggen wanneer de vaccinatiegraad er niet hoog genoeg is of er te veel besmettingen zijn.

Welke maatregelen vinden (opnieuw) ingang? We geven je een overzicht. Hou er wel rekening mee dat de nodige regelgeving nog officieel moet worden gepubliceerd.

Leestijd: Later lezen?

Thuiswerk opnieuw sterk aanbevolen

Vanaf vrijdag 29 oktober wordt thuiswerk opnieuw sterk aanbevolen voor medewerkers als hun functie het toelaat.

Moeten je medewerkers toch op de werkvloer aanwezig zijn, dan blijven de van kracht zijnde sanitaire maatregelen (social distancing, handhygiëne) verder gelden.

Mondmaskerplicht

Vanaf vrijdag 29 oktober doet ook het mondmasker opnieuw zijn intrede. Zo wordt het dragen van het masker terug verplicht op publiek toegankelijke plaatsen (zoals winkels en recreatieve activiteiten). Ook in de publiek toegankelijke ruimtes van je onderneming moet het mondmasker terug aan. Ben je actief in de horeca- en fitnesssector? Dan zullen je medewerkers ook een mondmasker moeten dragen.

Uitbreiding Covid Safe Ticket

Vanaf 1 november zal het tonen van een Covid Safe Ticket verplicht zijn voor de toegang aan een publiek evenement vanaf 200 personen dat binnen georganiseerd wordt en vanaf 400 personen wanneer dat buiten georganiseerd wordt en voor een bezoek aan de horeca en fitnesscentra.

Organisatoren die minder bezoekers ontvangen, mogen ook op vrijwillige basis het Covid Safe Ticket hanteren. Als de regeling niet wordt toegepast, moeten de bezoekers een mondmasker dragen.

De gewesten kunnen hiervan afwijken en een lager bezoekersaantal bepalen voor het gebruik van een Covid Safe Ticket. Dat is vandaag al het geval voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en vanaf 1 november ook in het Waalse Gewest.

Je medewerkers zullen geen Covid Safe Ticket moeten kunnen voorleggen.

Nieuwe aanpak quarantaine-attest

De sociale partners zijn gevraagd om een advies uit te brengen over een nieuwe vorm van quarantaine-attest waarmee je medewerker die symptomen heeft, zich laat testen en in afwachting van het testresultaat in quarantaine moet, gewettigd afwezig is. Deze regeling zal gelden voor je medewerkers die in deze periode niet kunnen telewerken. Dat attest zou dan niet langer door een arts afgeleverd moeten worden.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden. 

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer