Vorige

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?

20 juli 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Verstrengingen voor reizigers en kader voor veilige evenementen

Het overlegcomité van 19 juli 2021 houdt de huidige coronamaatregelen aan en benadrukt het belang ervan. Tegelijk worden de test- en quarantaineregels voor sommige terugkerende reizigers wel verscherpt. Daarnaast is het Covid Safe Ticket, dat coronaveilige evenementen mogelijk moet maken, in de steigers gezet.

Wat deze beslissing inhoudt, lees je in deze blog. Let wel op, de maatregelen moeten nog officieel gepubliceerd worden.

Leestijd: Later lezen?

Huidige coronamaatregelen

De huidige coronamaatregelen in uitvoering van het Zomerplan blijven ongewijzigd.

Het Overlegcomité herhaalt ook het belang van het dragen van een mondmasker, het houden van veilige afstand en het voldoende ventilerenvan binnenruimtes. Met uitzondering voor kinderen onder de 12 jaar, blijft het dragen van het mondmasker verplicht op de voorgeschreven plaatsen.

Ook op de werkvloer moet je alle sanitaire maatregelen blijven volgen, zoals beschreven in de (recent geüpdatete) generieke gids en eventuele sectorale protocollen. Over de laatste richtlijnen lees je meer in deze blog.

Terugkerende reizigers

De geldendereisregels blijven van kracht. Deze kan je hier nalezen.

Keert je medewerker daarnaast terug uit een land binnen de EU of de Schengenzone waar gevaarlijke virusvarianten circuleren, en is hij nog niet volledig gevaccineerd (volledige vaccinatie plus twee weken), dan zal hij op dag 1 na de terugkeer een PCR-test moeten laten afnemen en nadien in quarantaine gaan tot het resultaat gekend is. Ook op dag 7 moet een PCR-test afgelegd worden.

De test op dag 1 is niet nodig als je medewerker tijdens de 72 uur voorafgaand aan de aankomst op het Belgisch grondgebied op de reisbestemming een PCR-test ondergaat.

Coronaveilige evenementen

Vanaf 13 augustus 2021 zullen professioneel georganiseerde evenementen (vanaf minstens 1.500 personen) buiten vrijblijvend gebruik kunnen maken van de Covid Safe Ticket regeling (CST). Privé evenementen en de toegang tot onder meer horeca of winkelcentra blijven buiten de scope van het CST. Dat ticket vermeldt of een bezoeker volledig gevaccineerd is, een negatieve coronatest heeft afgelegd of hersteld is van COVID-19. Enkel een PCR-test van maximum 48 uur oud wordt aanvaard, snelle antigeentesten niet.

Vanaf 1 september 2021 zou het CST ook gebruik kunnen worden voor evenementen binnen.

Maak je gebruik van de CST-regeling, dan kan je een evenement organiseren zonder mondmaskers, zonder social distancing-maatregelen en zonder beperkingen met betrekking tot het screenen van je evenement op COVID-19 veiligheidsrisico’s en COVID-19 veiligheid. Doe je er geen beroep op, dan blijven alle sanitaire maatregelen wel van toepassing.

Perspectief na de zomer

Het volgende overlegcomité staat midden augustus gepland met het oog op de stapsgewijze versoepeling van de resterende beperkingen.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer