Vorige

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Positief nieuws: de coronabarometer kleurt geel. Hierdoor behoren sommige coronamaatregelen – die al twee jaar toegepast werden – tot de verleden tijd. We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Leestijd: Later lezen?

Vaarwel verplicht telewerk, hallo hybride werken

Vaarwel verplicht telewerk

Sinds 7 maart 2022 is coronatelewerk niet langer de regel. Wat wil dat zeggen?

  • Je medewerkers met een telewerkbare functie hoeven niet langer verplicht/aanbevolen volledig of gedeeltelijk van thuis uit te werken.
  • Het afsprakenkader over coronatelewerk (cao 149 en 149/2) is niet langer van toepassing.
  • Het kader van structureel en occasioneel telewerk herleeft.

Heb je nog vragen over de afschaffing van het coronatelewerk? Raadpleeg onze FAQ hierover.

Hallo hybride werken

Afscheid nemen van het coronatelewerk, wil weliswaar niet eenvoudigweg zeggen afscheid nemen van telewerk. De hybride werkorganisatie combineert het beste van twee werelden, en ook de overheid is daarvan overtuigd. Het overlegcomité heeft bedrijven en overheidsdiensten uitgenodigd om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren

Toepassing passende preventiemaatregelen

Het tijdperk van coronatelewerk is afgelopen, maar preventieve maatregelen op de werkvloer zijn er wél nog. De nieuwe Generieke Gids, die op 7 maart in werking treedt, introduceert een nieuwe aanpak. Deze nieuwe aanpak is niet enkel gericht op de coronapandemie, maar ook op eventuele toekomstige epidemieën en pandemieën. De bijzondere preventiemaatregelen variëren daarom in functie van de ernst van de epidemie of van de pandemie in de onderneming en in de samenleving. Daartoe worden zij ingedeeld in drie fases:

  • Fase 1: Waakzaamheid
  • Fase 2: Interventie
  • Fase 3: Kritiek

We starten op 7 maart automatisch in de waakzaamheidsfase, tenzij je zelf als onderneming, een bepaalde sector of een bevoegde overheid zou beslissen tot het activeren van een hogere fase.

Fase waakzaamheid, wat houdt dat in?

In de fase ‘Waakzaamheid’ moeten binnen ondernemingen beschermingsmaatregelen genomen worden op vlak van hygiëne en ventilatie van binnenruimtes (en controle via CO2-meting). Ook social distancing moet zo goed als mogelijk gerespecteerd worden. Het gebruik van een mondmasker is aanbevolen als afstand houden niet mogelijk is.

In deze fase is het belangrijk dat je als werkgever, volgens de behoeften en noden in de onderneming, samen met de bevoegde diensten voor preventie en bescherming op het werk en het sociaal overleg, nagaat welke concrete maatregelen precies moeten worden genomen.

Daarnaast moet je je medewerkers informeren over de genomen maatregelen en voorzien een passende opleiding. Ook derden (zoals aannemers of uitzendkrachten) moeten hierover tijdig geïnformeerd worden.

Thuiswerkverplichting verdwijnt, hybride werken blijft

Zorg voor goede juridische én praktische afspraken, en maak van het hybride werken een succes.

Hybride werken

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Managers werken vaker van thuis dan vroeger
Werkgevers

Managers werken vaker van thuis dan vroeger

11 oktober 2022 Sabine Goossens

In de huidige hybride werkcontext kan iets meer dan de helft (54%) van de werknemers thuiswerken, zo blijkt uit een bevraging van Acerta bij een 2000-tal werknemers.

Lees meer
Hoge energiefacturen en stijgende inflatie: wat kunnen bedrijven doen?
Werkgevers

Hoge energiefacturen en stijgende inflatie: wat kunnen bedrijven doen?

08 september 2022 Ellen Van Grunderbeek

Stijgende gas- en energieprijzen confronteren werkgevers en werknemers met hoge energierekeningen. Bedrijven zoeken naar oplossingen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Wat kan en mag op juridisch vlak?

Lees meer
Tijdig aan de schoolpoort
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

23 augustus 2022 Annelies Bries

Vanaf 1 september zullen de meeste leerlingen (voorlopig) weer voltijds naar school kunnen. Daardoor zou het voor sommige werknemers nuttig zijn om de werkdag op bepaalde dagen wat vroeger te beëindigen of later te starten. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer