Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving
De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in april.
De federale regering heeft een mini-taxshift met verschillende maatregelen afgeklopt om de lasten op arbeid te verlagen. De maatregelen treden in werking op 1 april 2022. Het gaat o.a. om de inperking van bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid en bijsturing van vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Je leest er hier meer over.
Het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) is een specifieke ondergrens voor het loon van je medewerkers, waarin niet enkel het maandloon, maar ook andere verloningselementen (zoals een eindejaarspremie of variabel loon) meegenomen worden.
Het GGMMI wordt geïndexeerd wanneer de spilindex overschreden wordt, maar ook de sociale partners kunnen het GGMMI verhogen. Het sociaal akkoord 2021-2022 heeft vanaf april een progressieve verhoging voorzien van het GGMMI. Bovendien werd de huidige structuur vereenvoudigd en is er maar één bedrag meer van toepassing. Je leest er hier meer over.
Via de werkbonus genieten medewerkers met een laag loon een korting op het bedrag dat de medewerker zelf aan sociale zekerheidsbijdragen moet betalen. Wanneer het loon onder een bepaalde loongrens zit, dan kan de medewerker zelf een volledige werkbonus krijgen. Via de werkbonus verhoogt het nettoloon van je medewerker, zonder dat jij als werkgever een extra kost hebt.
Vanaf april zal de hoogste loongrens van de werkbonus gekoppeld worden aan het bedrag van het GGMMI, waardoor het niet langer een vast bedrag is. Je leest er hier meer over.
De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid is verlengd tot en met 30 juni 2022 en wordt opengesteld voor werkgevers die kampen met een gebrek aan werk ten gevolge van het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Je leest er hier meer over.
Vanaf 1 april 2022 wijzigt De Lijn haar tarieven van biljetten en abonnementen. Of deze verhoging impact heeft op jouw tussenkomst als werkgever in de vervoerskosten van jouw werknemers, is afhankelijk van de afspraken die in jouw onderneming of sector zijn gemaakt.
Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe definitieve regeling voor verenigingswerk in voege. Vanaf 7 april 2022 zal het aangiftesysteem bij de RSZ operationeel zijn, zodat de prestaties (sinds 1 januari 2022) aangegeven kunnen worden via de toepasselijke Dimona-aangifte. Je leest er hier meer over.
De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.
De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Lees meerDe aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector breidt uit
Vanaf 1 januari zullen er op meer momenten en arbeidsplaatsen verplichte aanwezigheidsregistraties moeten voorzien worden voor alle onderhouds-en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen. Bekijk wat voor jouw organisatie van toepassing is.
Lees meerWat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?
De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...
Lees meer