Nieuws in de kijker

Hoe een neuslengte voorsprong houden en op de hoogte blijven van cruciale sociaal-juridische veranderingen? Schenk jezelf een kopje koffie uit en kies je topic.

218 resultaten

Gekozen filters: Sociaal juridisch advies Alle filters verwijderen
Werkgevers

Te laat op het werk door verkeershinder

15 september 2023 Miet Vanhegen

Te laat op het werk omwille van verkeershinder? Het kan iedereen overkomen. Maar wat met het loon voor die afwezige uren? Krijg je medewerkers die wel of niet betaald? Hoe werkt dat precies?

Lees meer
Werkgevers

update Ben jij klaar voor de klokkenluidersrichtlijn?

13 september 2023 Miet Vanhegen

De klokkenluidersrichtlijn brengt nieuwe verplichtingen met zich mee. Waar moet je je als werkgever precies op voorbereiden?

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023 Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

03 augustus 2023 Dries Rutten

Extreem weer zoals felle bosbranden en hagelstormen haalt de vakanties van veel Belgen overhoop. Voor de vakantiegangers getroffen door noodweer is het verre van eenvoudig om de reis huiswaarts (tijdig) in te zetten. Wat als jouw werknemer niet op tijd kan terugkeren om zijn werk te hervatten?

Lees meer
Werkgevers

Pensioenhervorming: federale regering bereikt akkoord

14 juli 2023 Miet Vanhegen

De vergrijzing van de Belgische bevolking vormt een maatschappelijke uitdaging. De federale regering is op 10 juli 2023 tot een akkoord gekomen over de pensioenhervorming: een nieuw pakket aan maatregelen om de financiële houdbaarheid van het pensioenstelsel te verbeteren.

Lees meer
Werkgevers

Wat als er te veel of te weinig werk is tijdens de vakantie?

13 juli 2023 Amandine Boseret

De zomerperiode is voor heel wat bedrijven een rustige periode. Toch kan de rust ver te zoeken zijn wanneer je werknemers op vakantie zijn. De achterblijvers moeten vaak meer taken – de taken van de afwezigen – op zich nemen.

Lees meer
Werkgevers

Ontslagregeling statutairen bij Vlaamse lokale besturen

13 juli 2023 Johan Weemaes

Vlak voor het zomerreces heeft de Vlaamse Regering haar eerste principiële goedkeuring gegeven aan het uitvoeringsbesluit over de nieuwe ontslagregeling van statutairen bij Vlaamse lokale besturen, een gevolg van decretale wijzigingen. We geven je een overzicht van de belangrijkste onderwerpen uit het ontwerp van uitvoeringsbesluit.

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023 Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er in juli 2023 voor werkgevers?

26 juni 2023 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan vanaf 1 juli 2023.

Lees meer