Nieuws in de kijker

Hoe een neuslengte voorsprong houden en op de hoogte blijven van cruciale sociaal-juridische veranderingen? Schenk jezelf een kopje koffie uit en kies je topic.

12 resultaten

Gekozen filters: Arbeidsduur Alle filters verwijderen
Werkgevers

Aandeel statutaire ambtenaren blijft dalen bij Vlaamse lokale besturen

11 januari 2024

Het klassiek ambtenarenstatuut lijkt op zijn retour te zijn. Bij de Vlaamse lokale overheidsdiensten gaan de laatste jaren steeds meer mensen aan de slag met een gewoon arbeidscontract. De trend naar een modern en flexibeler personeelsbeleid is duidelijk en de implicaties zijn groot. Wat betekent dit voor de vaste benoemingen, ontslagregeling, pensioenen, sociale bescherming bij ziekte en ongeval etc. En vooral: wat brengt de toekomst voor het ambtenarenstatuut?

Lees meer
Werkgevers

De aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector breidt uit

12 december 2023

Vanaf 1 januari zullen er op meer momenten en arbeidsplaatsen verplichte aanwezigheidsregistraties moeten voorzien worden voor alle onderhouds-en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen. Bekijk wat voor jouw organisatie van toepassing is.

Lees meer
Werkgevers

De vierdagenwerkweek: ja of neen?

20 november 2023

De voltijdse werkweek afleggen in 4 dagen mét behoud van loon: dat kan sinds eind 2022. Deze nieuwe toepassing van flexibiliteit op gebied van arbeidsduur is een mooie manier om je als aantrekkelijke werkgever te onderscheiden op de krappe arbeidsmarkt.

Lees meer
Werkgevers

Begrotingsakkoord: welke maatregelen hebben een impact op werkgevers?

11 oktober 2023

Op 9 oktober 2023 bereikten de federale ministers een akkoord over de begroting van 2024. Op sociaal vlak klopten ze een aantal arbeidsmarkthervormingen af die moeten bijdragen tot langer of opnieuw werken, werken meer lonend maken en de arbeidsmarkt competitief houden. Deze afspraken worden in de komende periode omgezet in wetgeving. Op basis van de informatie waarover we op dit moment beschikken, krijg je nu al een overzicht van wat dit voor jou kan betekenen.

Lees meer
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

26 september 2022

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Werkgevers

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Lees meer
Werkgevers

Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt

26 mei 2021

Tijdens de eerste lockdown hielden werknemers angstvallig vast aan de baan die ze hadden. Hierdoor bereikte de jobmobiliteit zijn laagste niveau in 10 jaar. Nu de economie zich stabiliseert, durven werknemers opnieuw uitkijken naar een andere job. Wat kan jij doen om waardevol talent aan boord te houden?

Lees meer
Loopbaanonderbreking
Werkgevers

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk

17 juli 2020

Voor de intrede van het coronavirus beschikten werkgevers en werknemers over ‘klassieke’ opties voor een loopbaanonderbreking. De huidige crisis heeft de regering ertoe gedwongen nieuwe opties in te voeren. Hieronder vatten we de verschillende ‘klassieke’ en de ‘corona-opties’ voor loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering samen.

Lees meer
Werkgevers

Kwaliteit boven kwantiteit?

13 december 2019

“Werkgevers focussen te veel op aanwezigheid in plaats van kwaliteit van werk. Als het over werktijd gaat, is het beter de werknemer aan het stuur te zetten”, zegt Sarah De Groof, senior consultant bij Acerta in haar bijdrage als lid van de adviesraad van het magazine HR Square.

Lees meer