Overzicht
49 resultaten
Oudere werknemers, die 20 jaar nachtarbeid hebben gedaan, kunnen een aangepaste arbeidsregeling vragen. Kan de werkgever deze niet voorzien, dan eindigt de arbeidsovereenkomst en is de werkgever een aanvullende vergoeding verschuldigd. Het bedrag van deze aanvullende vergoeding bedraagt 187,51 euro vanaf 1 februari 2025 na indexering.
Een bijkomende vergoeding is voorzien voor werknemers die werken in een arbeidsregeling met nachtprestaties tussen 24 uur en 5 uur ‘s ochtends.
<< Een proefproject werd opgestart om in de toekomst arbeidsongeschiktheidsattesten die werknemers bezorgen aan hun werkgevers digitaal door hun arts te laten opstellen en versturen. Je leest hier in welke situaties de attesten al digitaal bezorgd kunnen worden. >>
Werkgevers moesten het digitale platform FLA (Federal Learning Account) uiterlijk op 30 november 2024 invullen. Deze verplichting is nu uitgesteld tot april 2025.
“Samenlevingsdienst” is geen nieuw concept. De vzw Platform voor de Samenlevingsdienst creëert al sinds 2008 een netwerk waarin projecten worden opgezet die jongeren de kans geven om levenservaring op te doen door hen te laten meedraaien in de dagelijkse werking van allerlei organisaties, verenigingen en overheidsdiensten. Maatschappelijke inzet en burgerschap zijn daarbij altijd de sleutelwoorden. Al een 4000-tal jongeren stapten in de afgelopen jaren in zo’n programma. Het toenemend succes van het concept (ook in enkele buurlanden trouwens) bracht de regering zo ver dat men nu de stap heeft gezet naar een volwaardig wettelijk statuut voor de jongeren die zich via Samenlevingsdienst inzetten voor de samenleving. De stemming van het wetsontwerp tot invoering van een Samenlevingsdienst was nog een van de laatste handelingen van de Kamer voor die in mei ontbonden werd. Op 31 mei verscheen de tekst in het Belgisch Staatsblad met onmiddellijke uitwerking. We wachten wel nog op een Koninklijk Besluit dat enkele bijkomende zaken zal moeten regelen.
Op 1 jul 2024 is de wet die het Sociaal Strafwetboek op verschillende vlakken hervormt en moderniseert in werking getreden. Deze heeft ook een impact op de sancties die bestaan op de verplichting tot de betaling van loon(voordelen), de RSZ-verplichtingen en het afleveren van sociale documenten.
De mobiliteitspremie is een forfaitaire vergoeding voor werknemers die zich naar werven moeten begeven om er te werken. Het maximaal door de RSZ vrijgesteld bedrag verhoogt tot 0,1929 euro per kilometer vanaf 1 juli 2024. Update 19/07/2024 In de circulaire 2024/C/49 bevestigt de fiscus dezelfde verhoging vanaf 1 juli 2024 voor het fiscaal vrijgesteld bedrag van de mobiliteitspremie als de RSZ.
Vanaf 1 juli 2024 moeten alle aanvragen voor uitkering bij loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof, verplicht online worden ingediend bij de RVA. Deze verplichting geldt voor alle sectoren, met uitzondering van het onderwijs waar deze op 1 oktober 2024 van kracht wordt.
Werkgevers die een werknemer tijdelijk werkloos stellen om een andere reden dan overmacht, moeten hiervoor sedert 1 januari 2024 een bijkomende toeslag betalen. Je leest hier meer over deze maatregel.