Vorige

Van Haut vindt oplossing voor overuren

#Werkgevers

Van Haut is een familiebedrijf uit Kruibeke, geleid door de broers Koen en Dries Van Haut. Het bedrijf importeert machines voor bouwfirma’s: kranen, betoncentrales, graafmachines… Al 20 jaar doet Van Haut een beroep op Acerta voor het beheer van de lonen. Onlangs voerde het bedrijf het systeem van vrijwillige overuren en glijdende werktijden in.

Leestijd: Later lezen?

Vrijwillige overuren

Sinds april 2019 mogen werknemers extra 120 vrijwillige overuren per jaar presteren, daarvoor was dit beperkt tot 100 uren. Die wijziging kwam Koen Van Haut ter oren bij de beroepsfederatie Sigma (onderdeel van Traxio), waarop hij contact opnam met de dossierbeheerder bij Acerta om dit in te voeren in het bedrijf. Dit werd bij Van Haut in september 2019 ingevoerd. “We zaten wat in de knoei met onze overuren”, zegt Koen Van Haut, gedelegeerd bestuurder bij Van Haut. “Het klassieke systeem was voor ons ontoereikend. We zaten steeds op het randje van het toegelaten aantal overuren en soms moesten we op de rem gaan staan en daardoor onze klanten doen wachten. De vrijwillige overuren zijn voor ons de perfecte oplossing.”

Vrijwillige overuren zijn makkelijker in te voeren dan de andere systemen van overuren, waar de werkgever de extra uren moet rechtvaardigen en toestemming moet krijgen. Voor vrijwillige overuren moeten je medewerkers individueel een schriftelijk akkoord geven. “Communicatie is hierbij het belangrijkste. We wisten dat we tegen de rand aanliepen en we willen onze klanten niet laten wachten. Op deze manier kunnen we de klanten beter bedienen en dat weten onze medewerkers ook.”

Glijdende werktijden

Koen Van Haut: “Onze dossierbeheerder stelde ons voor om ook eens na te denken over glijdende werkuren. Een aantal medewerkers willen graag vertrekken voor de files ’s ochtends en aangezien onze klanten bouwfirma’s zijn en vaak vroeg beginnen, is het ook soms beter zo. Stilstaan in de wagen, daar heeft niemand voordeel bij.”

“De dossierbeheerder verwees ons hiervoor door naar de experten van de juridische dienst van Acerta. Vanaf 1 januari 2020 voeren we de wijzigingen voor het glijtijdensysteem door in het arbeidsreglement, waarbij we de arbeidsduurgrenzen van 9 uur per dag en 45 uur per week verschuiven.”

Proactief en professioneel

“We werken al 20 jaar samen met Acerta en zijn nog steeds heel tevreden. Onze dossierbeheerder is professioneel en to-the-point en het contact verloopt zeer vlot. Wat ik zeker op prijs stel, is dat ze ons ook proactief zaken voorstelt: ‘ken je dit al?’, ‘hier moet je op letten’…. We zouden de dienstverlening van Acerta absoluut aanraden aan andere bedrijven. Als het goed is, mag het ook gezegd worden!”

 

Over Van Haut

Van Haut NV stelt een 30-tal personeelsleden te werk. Het bedrijf biedt de hoogste graad van dienstverlening en is gespecialiseerd in het leveren van machines en materieel voor wegenbouw, grond- en rioleringswerken, woningbouw, prefab en industriële constructies, hoogbouw, industriebouw en waterbouw.

www.vanhaut.be

Zelf op zoek naar een flexibelere, juridisch correcte, arbeidsorganisatie?

Deel dit ondernemersverhaal