Vorige

Hoe start je als zelfstandige in een vrij beroep?

23 september 2022 Els Schellens Starters

Ben je (bijna) afgestudeerd en plan je te starten als vrij beroeper? Je bent niet alleen. In de meeste vrije beroepen stijgt het aantal jonge starters jaar na jaar, blijkt uit een analyse van Acerta in samenwerking met UNPLIB en NSZ op basis van de cijfers van RSVZ. De analyse werd uitgevoerd naar aanleiding van de eerste ‘Week van de Vrije Beroependie plaatsvindt van 19 tot 23 september 2022 met als thema: “Jongeren, is de opvolging verzekerd?”

Leestijd: Later lezen?

Wat is een vrij beroep?

Een vrij beroep, wat is dat precies? Het is een vraag die we wel vaker krijgen. Vrije beroepen zijn intellectuele beroepen, die in het algemeen in volgende categorieën onderverdeeld kunnen worden: gezondheid, recht, en financiën. Denk maar aan een arts, notaris of accountant. Ben je op zoek naar nog meer voorbeelden van vrije beroepen? Deze vind je hier.

Drie stappen voor je start

Wil je graag als vrij beroeper starten? Dan moet je drie zaken in orde brengen voor je naar je ondernemingsloket stapt:

  1. Erkenningsaanvraag bij de Orde of het Instituut
  2. Een juridische vorm
  3. Een zakelijke bankrekening

Daarna is het tijd voor administratie: de inschrijving in het KBO-register, eventueel een btw-nummer, aansluiting bij een erkend verzekeringsfonds en het inlichten van je ziekenfonds. Je leest er hier uitgebreid over.

Start als advocaat

Start als apotheker

Start als arts

Start als dierenarts

Start als ergotherapeut

Start als IT bedrijfsconsulent

Start als kinesist

Start als landbouwer

Start als logopedist

Start als verpleegkundige

Start met een ander vrij beroep

 

 

 

Al starten terwijl je nog studeert?

Neem je nog niet volledig afscheid van je studententijd, maar wil je wel al professioneel van start gaan? Dat kan via het statuut van student-zelfstandige.

Start met een vrij beroep

Waar moet je precies aan voldoen? Welke zaken moet je allemaal in orde brengen? Het verschilt van beroep tot beroep. Wij zetten de belangrijkste algemene zaken op een rij en helpen je graag bij de opstart van jouw carrière.

Start nu

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Interessante events in oktober voor startende zelfstandigen
Starters

Interessante events in oktober voor startende zelfstandigen

30 september 2022 Majel Slabbinck

We verzamelden de meest interessante evenementen van oktober om aan deel te nemen als (startende) zelfstandige. Ze zijn bovendien allemaal gratis. Laat je dus vooral inspireren!

Lees meer
Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?
Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

02 september 2022 Katrien Jonckheer

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Van werknemer naar zelfstandige: de juiste keuze voor jou?
Starters

Van werknemer naar zelfstandige: de juiste keuze voor jou?

23 augustus 2022 Katrien Jonckheer

Je werknemersstatuut vaarwel zeggen en je eigen baas worden? Het is meestal een grote stap in het ongewisse, maar wel een stap die de moeite loont. Uit Acerta’s tweejaarlijkse graadbarometer bij startende zelfstandigen blijkt dat zeven op de tien zelfstandigen nu gelukkiger zijn dan voordien toen ze nog in loondienst werkten.

Lees meer