Vorige

De weg naar een klimaatvriendelijk hr-beleid

18 januari 2022 Werkgevers
Kathelijne Verboomen

Bedrijven hebben een belangrijke rol te spelen als we de klimaatdoelstellingen willen halen. Als we de bal enkel in het kamp van de regering leggen, dan zal dat niet volstaan om het tij te doen keren. Welke rol kan je als werkgever precies spelen? We geven je vijf vernieuwende ideeën voor een klimaatvriendelijk hr-beleid dat zowel het klimaat als je medewerkers helpt. 

Leestijd: Later lezen?
Optie 1: Geef je medewerkers een ‘renovatievergoeding of -lening’

We moeten de CO2-uitstoot zo veel mogelijk terugdringen. De vergroening van de mobiliteit is daar een eerste stap in, maar ook het (beter) isoleren van huizen en het installeren van warmtepompen en zonnepanelen zullen bijdragen aan het reduceren van onze CO2-uitstoot. Dergelijke installaties en renovaties zijn natuurlijk allesbehalve goedkoop. Werkgevers kunnen werknemers stimuleren en ondersteunen in dat proces. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen met de isolatie- en/of renovatiekosten d.m.v. een renovatievergoeding of -lening.

Optie 2: Regel een groepsaankoop voor gas en elektriciteit, zonnepanelen, warmtepompen en/of zonneboilers

Je kan je medewerkers ook laten intekenen op een groepsaankoop voor gas en elektriciteit, die je als werkgever organiseert. Nu de energiekosten de pan uit rijzen én de terugkerende teller bij zonnepanelen afgeschaft zal worden, is een groepsaankoop met vaste prijs meer dan interessant.

Niet alleen voor gas en elektriciteit kan je een groepsaankoop voorzien, ook voor zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers is dat mogelijk. Je zal de aankoopprijs sterk kunnen doen dalen, waardoor je ook de drempel om zo’n toestel aan te schaffen verlaagt voor je medewerkers.

Optie 3: Bied een verzekering aan tegen klimaat- en waterschade

De gevolgen van de klimaatopwarming waren heel reëel voor tal van mensen dit jaar. De waterschade in Wallonië was ongezien. Je kan als werkgever nieuwe verzekeringen aanbieden, zoals tegen klimaat- of waterschade.

Optie 4: Pas je arbeidsorganisatie aan

Je kan ook je arbeidsorganisatie aanpassen, zodat er energie-efficiënt gewerkt kan worden. Kijk met een creatieve en innovatieve blik naar arbeidsroosters, naar flexibele werkregelingen en naar plaats- en tijdonafhankelijk werken.

Plaats- en tijdonafhankelijk werken is trouwens niet nieuw meer. Door de coronapandemie is thuiswerk ondertussen al goed ingeburgerd vandaag. Hybride werken is de toekomst van de arbeidsorganisatie.

Optie 5: Stel ‘groene voordelen’ voor in je flexibel loonbeleid

Het flexibel loonbeleid is een welgekend begrip in de bedrijfswereld. Je kan beloningsvormen voorstellen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Dat bestaat trouwens al, denk maar aan de fietslease, een elektrische bedrijfswagen of het mobiliteitsbudget.

Je kan ook opteren voor een loonbonus gekoppeld aan duurzame doelstellingen. Je werknemers kunnen die bonus dan krijgen als ze een bepaalde groene doelstelling behalen. Denk maar aan een welbepaalde daling van papiergebruik of van energiekosten.

Binnen handbereik

Al deze voorstellen liggen binnen handbereik van werkgevers en werknemers, want de kennis en ervaring is er al. Alleen de intentie en het doel moeten nog klimaatvriendelijk georiënteerd worden. Waarom zouden we er niet vandaag mee beginnen?

Deel dit artikel

Kathelijne Verboomen3_acerta

Geschreven door Kathelijne Verboomen

Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer