Vorige

Hoe start je als zelfstandige in een vrij beroep?

09 juni 2023 Starters
Els Schellens

Ben je (bijna) afgestudeerd en plan je te starten als vrij beroeper? Je bent niet alleen. Vrije beroepen kennen een sterk stijgende tendens (+4,57%), volgens cijfers van de RSVZ. In 2021 waren er 393.878 vrije beroepers, in 2022 waren er dat al 411.887. Wil jij ook aan de start gaan als (student-) zelfstandige in een vrij beroep? Lees dan zeker verder!

Leestijd: Later lezen?

Wat is een vrij beroep?

Een vrij beroep, wat is dat precies? Het is een vraag die we wel vaker krijgen. Vrije beroepen zijn intellectuele beroepen, die in het algemeen in volgende categorieën onderverdeeld kunnen worden: gezondheid, recht, en financiën. Als vrij beroeper werk je onafhankelijk en met verantwoordelijkheid. Bovendien vergt een vrij beroep een voorafgaande opleiding. Denk maar aan een arts, notaris of accountant. Ben je op zoek naar nog meer voorbeelden van vrije beroepen? Dat kan je vinden op de pagina "wat is een vrij beroep".

Drie stappen voor je start

Wil je graag als vrij beroeper starten? Dan moet je drie zaken in orde brengen voor je naar je ondernemingsloket stapt:

  1. Erkenningsaanvraag bij de Orde of het Instituut
  2. Een juridische vorm
  3. Een zakelijke bankrekening

Daarna is het tijd voor administratie: de inschrijving in het KBO-register, eventueel een btw-nummer, aansluiting bij een erkend verzekeringsfonds en het inlichten van je ziekenfonds. Lees meer over jouw vrij beroep.

Start als advocaat

Start als apotheker

Start als arts

Start als dierenarts

Start als ergotherapeut

Start als IT bedrijfsconsulent

Start als kinesist

Start als landbouwer

Start als logopedist

Start als verpleegkundige

Start als psycholoog

Start als architect

Start als diëtist

Start met een ander vrij beroep  

 

Vergeet je niet te registreren

Ben je nog (even) student en wil je na je studies starten als zelfstandige vrijberoeper? Laat je e-mailadres en telefoonnummer achter en geef aan wat je toekomstige beroep wordt. Je bent dan nog geen officiële klant, maar wij laten je – na je examens – weten wanneer je je inschrijving het best doet en welke stappen je onderneemt om dit foutloos te laten verlopen. Zo kan jij je nu volop concentreren op het halen van je diploma.

Al starten terwijl je nog studeert?

Neem je nog niet volledig afscheid van je studententijd, maar wil je wel al professioneel van start gaan? Dat kan via het statuut van student-zelfstandige. Volgens de RSVZ zijn de vrije beroepen het best vertegenwoordigd met 3.528 student-zelfstandigen (een aandeel van 40,6%).

Start met een vrij beroep

Waar moet je precies aan voldoen? Welke zaken moet je allemaal in orde brengen? Het verschilt van beroep tot beroep. Wij zetten de belangrijkste algemene zaken op een rij en helpen je graag bij de opstart van jouw carrière.

Start nu

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer
Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer