Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving
De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.
De wetgeving rond arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim is gewijzigd. De veranderingen treden op 28 november 2022 in voege. We geven je een overzicht van de wijzigingen.
Wanneer je 50 of meer medewerkers in dienst hebt, dan hoeven je medewerkers voor de eerste dag ziekte geen medisch attest meer voorleggen. Dat kan tot drie keer per kalenderjaar. Wanneer de medewerker langer dan één dag afwezig zal zijn, dan is een ziektebriefje wel nog steeds verplicht.
Deze nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat heel wat organisaties hun arbeidsreglement zullen moeten aanpassen of een nieuwe ondernemingscao zullen moeten afsluiten.
Medische overmacht wordt niet langer gekoppeld aan de bestaande re-integratieprocedure. Het is een wijziging die kadert in het bredere hervormingsplan rond de aanpak van langdurig ziekteverzuim. De nieuwe procedure medische overmacht kan pas opgestart worden nadat de medewerker minstens 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschikt is en er geen ander re-integratietraject lopende is.
Wanneer een arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval zich voordoet tijdens een periode van progressieve werkhervatting, geeft dit momenteel géén aanleiding tot betaling van het gewaarborgd loon ten laste van de werkgever.
Vanaf 28 november zal deze neutralisatie in de tijd worden beperkt tot een periode van 20 weken vanaf de aanvang van de progressieve werkhervatting. Wordt de werknemer opnieuw arbeidsongeschikt na afloop van deze periode van 20 weken, zal er dus géén neutralisatie meer zijn. In dat geval zal de werkgever gewaarborgd loon moeten betalen.
Nood aan advies? Contacteer legal.consult@acerta.be of plan rechtstreeks een 1-op-1 gesprek met een legal expert via deze link.
De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.
Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?
De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...
Lees meerHoe help je langdurig zieke medewerkers weer aan het werk
Optimaliseer je re-integratieproces met hulp van onze experts
Lees meerDe start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Lees meer