Vorige

Opnieuw nieuwe maatregelen om vierde coronagolf in te dijken

18 november 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek
Thuiswerk en mondmaskerplicht speerpunten van het overlegcomité

Het overlegcomité heeft op 17 november 2021 nieuwe maatregelen aangekondigd om de vierde coronagolf in te dijken. We geven je een overzicht van de maatregelen die vanaf 20 november ingaan. De voorlopige einddatum is bepaald op 28 januari 2022. Hou er wel rekening mee dat de nodige regelgeving nog officieel moet worden gepubliceerd.

Leestijd: Later lezen?

Thuiswerk

Thuiswerk wordt opnieuw verplicht voor die functies waar dat mogelijk is, en dat in twee fasen.

  • Fase 1: Tot 12 december zullen je medewerkers gedurende vier dagen per week moeten thuiswerken. Per personeelslid kan je één terugkeerdag per week voorzien. Via deze terugkeerdagen kan je je personeel spreiden.
  • Fase 2: Vanaf 13 december zal de verplichting gelden voor drie dagen per week, met twee terugkeerdagen per week.

Je zal opnieuw een maandelijks elektronisch register moeten bijhouden, dat ter beschikking gesteld wordt via het portaal van de sociale zekerheid. Lees zeker onze vier tips om van het hybride werken een écht succes te maken.

Is thuiswerk niet mogelijk in je onderneming, dan moet je de geldende sanitaire maatregelen blijven toepassen. Het overlegcomité vraagt ook om nog meer in te zetten op de ventilatie van binnenruimtes en controles via CO2-meters op de werkvloer. 

Om zeker te zijn dat je met alles in orde bent, ontwierp Acerta het registratiepakket telewerk!

Mondmaskers

De plaatsen waar een mondmasker moet worden gedragen, worden uitgebreid. Het dragen ervan blijft verplicht bij onder meer de medische en niet-medische contactberoepen en in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven.

Het mondmasker doet opnieuw zijn intrede in de horeca en in danscafés, behalve wanneer je klanten neerzitten en bij evenementen binnen en buiten, ongeacht de grootte van het evenement.

Covid Safe Ticket +

Om extra bescherming te bieden tegen het virus, zal het gebruik van het Covid Safe Ticket op verschillende plaatsen moeten worden gecombineerd met het dragen van het mondmasker.

Dat is het geval:

  • voor publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten;
  • in de horeca en danscafés (incl. privé-bijeenkomsten die er plaats vinden);
  • in schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema's, musea en (indoor) pret- en themaparken.

Ook tijdens het nachtleven, in discotheken en dancings, zal het Covid Safe Ticket + gelden. Je klanten mogen het mondmasker uitlaten wanneer ze een bijkomende zelftest ter plaatse doen.

Derde vaccinatiegolf

In de periode maart-april 2022 zal een boosterprik worden toegediend aan iedereen die op dat moment nog geen derde prik gekregen had. Je medewerkers zullen daartoe dan opnieuw een uitnodiging ontvangen.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Thuiswerkbeleid opnieuw evalueren: zo pak je het aan

20 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

De meeste werkgevers zien hun werknemers in de toekomst terug wat vaker naar kantoor komen. Maar hoe kijken werknemers hier naar? Een nieuw thuiswerkbeleid of een aangepaste versie ervan komt niet van vandaag op morgen.

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer