Vorige

Heropening terrassen: op welke steunmaatregelen kan je (blijven) rekenen?

06 mei 2021 Zelfstandigen
Mieke Bruyninckx

Sinds 19 oktober 2020 zijn de cafés en restaurants verplicht gesloten. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: op zaterdag 8 mei 2021 mogen (voorlopig alleen) de terrassen weer openen, tussen 8 en 22 u. Goed nieuws dus voor de horecasector - al betreft het slechts een gedeeltelijke heropening. Steunmaatregelen blijven dus broodnodig.

Leestijd: Later lezen?

Voorwaarden heropening terrassen

Ben je zelfstandige in de horeca? Dan kijk je ongetwijfeld uit naar de gedeeltelijke heropening. Wanneer je aan volgende voorwaarden voldoet, mag je aanstaande zaterdag je terras opendoen:

  • Er mogen maximaal 4 personen plaatsnemen aan 1 tafel (of meer mensen van hetzelfde huishouden);
  • Tussen de tafelgezelschappen moet minstens 1,5 meter afstand zijn;
  • Er zijn enkel zitplaatsen aan tafel;
  • Bediening aan de bar is niet toegelaten;
  • Horecapersoneel én klanten moeten mondmaskers dragen als ze zich verplaatsen;
  • De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen of om het terras te betreden of te betalen;
  • Reservatie of registratie is niet nodig.

Op www.heropstarthoreca.be vind je meer informatie omtrent de na te leven maatregelen en voorwaarden.

Dubbel corona-overbruggingsrecht voor de maand mei

Op woensdag 21 april 2021 gaf de beperkte ministerraad goedkeuring voor een aantal steunmaatregelen voor de sectoren die nog steeds gesloten zijn, zoals een tijdelijke btw-verlaging in de horeca en RSZ-vermindering. Daarnaast werd er ook besloten het dubbel corona-overbruggingsrecht voor de betrokken zelfstandigen toe te kennen voor de maand mei.

Concreet betekent dit dat zelfstandigen in de horeca, die toestemming krijgen om hun activiteiten gedeeltelijk te hervatten met de heropening van de terrassen, voor de maand mei recht hebben op een dubbele uitkering. Het gaat om een bedrag van 3.228,20 euro voor een zelfstandige met gezinslast en 2.583,38 euro voor een alleenstaande zelfstandige in hoofdberoep én voor zijn/haar meewerkende echtgenoot, aangesloten in het maxi-statuut. . Bovendien kan dit dubbele bedrag gecombineerd worden met take-away en click & collect.

Ook zelfstandigen in bijberoep of na pensioen kunnen het dubbel overbruggingsrecht aanvragen.

Andere zelfstandigen in moeilijkheden

Het dubbel overbruggingsrecht blijft overigens beschikbaar voor alle zelfstandigen die door corona hun activiteiten minstens één dag per maand volledig moeten stopzetten.

Zelfstandigen, die al mochten heropstarten, maar die ten opzichte van het referentiejaar 2019 een omzetverlies van ten minste 40% kennen, hebben recht op het enkele overbruggingsrecht. Verder blijven ook andere steunmaatregelen, zoals uitstel van betaling, vermindering van de voorlopige bijdragen of vrijstelling van bijdragen gelden.

Krijg antwoorden op veelgestelde corona-vragen

Raadpleeg regelmatig de FAQ voor zelfstandigen en blijf op de hoogte van belangrijke updates en ontwikkelingen rond het coronavirus, steunmaatregelen, … en zoveel meer.

FAQ Zelfstandigen

Deel dit artikel

Mieke Bruyninckx_acerta

Geschreven door Mieke Bruyninckx

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Mag jij heropstarten op 9 juni? Deze steunmaatregelen blijven gelden

08 juni 2021
Mieke Bruyninckx

Vanaf 9 juni 2021 kunnen verschillende sectoren hun activiteiten heropstarten. Hoe zit het met het (dubbel) overbruggingsrecht? Op welke steunmaatregelen kunnen zelfstandigen (blijven) rekenen?

Lees meer
Zelfstandigen

Als zelfstandige aan de slag in een vaccinatiecentrum?

23 maart 2021
Nathalie de Groot

Voor de duizenden tot miljoenen Belgen die de komende maanden een spuitje zullen krijgen, zijn massaal veel helpende handen nodig. De overheid rekent op de inzet van medici en apothekers (in opleiding) om de vaccinatiestrategie een flinke boost te geven.

Lees meer
Zelfstandigen

Op welk soort overbruggingsrecht heb jij recht?

05 maart 2021
Els Schellens

Hoewel minder zelfstandigen het overbruggingsrecht aangevraagd hebben tijdens het derde kwartaal van 2020, blijft het een interessante steunmaatregel. Ontdek hier de verschillende soorten.

Lees meer