Vorige

Social shopping: gebruik je sociale media als verkoopkanaal

14 november 2022 Zelfstandigen

Wist je dat 71% van de consumenten vandaag al eens producten aankoopt via sociale media? Ook jij kan je sociale media gebruiken als verkoopkanaal. We tonen je de mogelijkheden.

(artikel in samenwerking met Worldline)

Leestijd: Later lezen?

Facebook Marketplace ken je wellicht al. Je vindt er de meest uiteenlopende producten, van tweedehandskleding tot handgemaakte hebbedingetjes. Ook jij kan hier je producten aanbieden. Facebook rekent hier geen kost of percentage voor aan. Bovendien kan je uitgebreide productspecificaties en een categorie toevoegen. Het Facebook-algoritme toont je producten vervolgens automatisch aan de doelgroepen die interesse hebben vertoond in deze categorie.

Wil je je producten in een online winkel aanbieden op Facebook, net zoals in je fysieke winkel? Dan raden we je een Facebook Shop aan. Daarin kan je al je producten samen aanbieden, opgedeeld in categoriën en volledig in lijn met je branding. Rechtstreeks betalingen aanvaarden via Facebook Shops kan momenteel echter alleen als je over een Amerikaanse bankrekening en bedrijfsadres beschikt. Heb je dat niet, dan kan je kopers doorverwijzen naar je eigen webshop of naar een chat met je bedrijf in Messenger of Whatsapp om de betaling te voltooien.

Meer dan Facebook alleen

Naast Facebook bestaan er natuurlijk nog andere sociale media. Op de mobiele versie van Instagram kan je bijvoorbeeld aan je posts een tag toevoegen met een link naar een van je producten. Instagram rekent niets aan voor deze tag. Op het bij jongeren erg populaire TikTok kan je dan weer een link toevoegen in de bio om je aanbod te promoten. En op Pinterest kan je gratis een productpin plaatsen. Die pins bevatten naast de afbeelding van je product ook een titel, beschrijving en info over de prijs en beschikbaarheid.

Verkoopplatformen

Naast sociale media kan je ook gebruikmaken van echte verkoopplatformen, zoals bol.com of Amazon. Je hebt dan geen eigen webshop nodig en hoeft je niets aan te trekken van de logistiek. Anderzijds krijg je via deze platformen geen waardevolle data over je klanten, en zijn de voorwaarden streng. Zo word je vaak verplicht je producten gratis te verzenden, terwijl klanten hun aankopen wel makkelijk kunnen terugsturen. Wil je dat vermijden, dan raden we je platforms als Etsy aan of, specifiek voor kleding, Vinted.

Deze verkoopplatformen bieden je hun diensten natuurlijk niet gratis aan. Ze rekenen een commissie aan op transacties en betalingen, een fee om je producten op te lijsten en een fee als je product verkocht wordt via hun ads.

Makkelijk je eigen webshop

Toch liever een eigen webshop, maar geen zin in dure webontwikkeling? Als je over een basis programmeren beschikt of iemand kent die er wat van afweet, kan je met gebruiksvriendelijke tools zoals Shopify, Adobe Commerce of Prestashop snel en voordelig een webshop opzetten die er meteen professioneel uitziet. In tegenstelling tot alle bovenstaande opties krijg je met een webshop ook de data van je bezoekers in handen, wat je waardevolle inzichten kan opleveren. En met behulp van de eenvoudige betaalextensies van Worldline aanvaard je in een handomdraai alle courante betaalmethoden.

Nu je de voornaamste mogelijkheden kent voor social shopping, is het aan jou om uit te zoeken waar jouw doelgroep het meest actief is. Welk platform je ook kiest, zorg dat je producten overal uniform worden aangeboden, met dezelfde informatie en aan dezelfde prijs.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Nieuwe regels rond het statuut van contentcreators
Zelfstandigen

Nieuwe regels rond het statuut van contentcreators

22 november 2022

Ben je vlogger, social media influencer, blogger … Dan heb je je aan een pak regels te houden. Hier leer je ze in minder dan 5 minuten kennen.

Lees meer
Webshop icounter.be: het eerste digitale ondernemingsloket voor alle zelfstandigen
Zelfstandigen

Webshop icounter.be: het eerste digitale ondernemingsloket voor alle zelfstandigen

21 september 2021 Christine Festjens

Wist je dat je als ondernemer een aantal verplichte administratieve formaliteiten moet uitvoeren? Alle zelfstandigen, ongeacht het sociaal verzekeringsfonds waarbij ze aangesloten zijn, kunnen voor al hun administratieve zaken 24/7 terecht bij het digitaal ondernemingsloket icounter.be.

Lees meer