Vorige

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Werkgevers
Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Leestijd: Later lezen?

Coronatijd = reflectietijd

Tijdens de coronapandemie hebben werknemers over hun loopbaan nagedacht. In Amerika spreekt men zelfs van The Great Resignation, een fenomeen waarbij medewerkers massaal hun job vrijwillig opzeggen. In België is daar (nog) geen sprake van. Toch overweegt 1 op de 3 werkende Belgen om van job en sector te veranderen. Bij jongeren is dat zelfs één op de twee. De belangrijkste reden voor een carrièreswitch is zinvol(ler) werk.

Op zoek naar zinvolheid

Werknemers staan vaak stil bij hun job na een periode van reflectie (zoals de zomer – of kerstvakantie). De coronacrisis was ook een groot moment van reflectie dat ervoor gezorgd heeft dat werknemers meer gingen nadenken over hun loopbaan.

In de huidige war for talent heb je als werkgever best voldoende aandacht voor je werknemers. Wat heeft hen energie in hun job? Wat ervaren zij als zinvol? Door loopbaangesprekken aan te gaan, krijg je daar inzicht in en kan je er rekening mee houden. Die loopbaangesprekken hou je best op regelmatige basis. Anders riskeer je plots voor de onaangename verrassing te staan dat je werknemer je bedrijf wil verlaten.

Onze tip? Plan de gesprekken in en hou telkens bij wat er besproken wordt. Dat kan bijvoorbeeld via de hr-tool Connect HR Office. Achteraf kunnen zowel leidinggevende als medewerker dit raadplegen wanneer nodig, of jullie kunnen het als leidraad gebruiken voor een volgend gesprek.

Talent heroriënteren

De zoektocht naar nieuw talent is tijdrovend en intensief. Je kan dat echter proberen te vermijden, want als je werknemer toe is aan een nieuwe job, dan hoeft dat niet per se bij een andere werkgever te zijn. Via rematching kan je de talenten en functies in je organisatie in kaart brengen én inspelen op de veranderende noden van je werknemers. Het is een continu proces dat zijn vruchten afwerpt: je medewerkers krijgen de kans om binnen je organisatie een nieuwe uitdaging aan te gaan, waardoor ze langer en gemotiveerd in je bedrijf blijven. Een mooi voorbeeld van duurzaam personeelsbeleid met aandacht voor de individuele noden van je medewerkers. Win-win!

Werk en privé in balans houden

Ook de werk-privébalans is een belangrijke reden voor een carrièreswitch. Niet geheel onlogisch, gezien veel werknemers de afgelopen jaren voor een groot deel thuis werkten. Enerzijds werd de dagelijkse pendeltijd gereduceerd, maar anderzijds deed het ook de grens tussen werk en privé vervagen. Hoewel veel organisaties overgegaan zijn naar een vorm van hybride werken, blijft het belangrijk om goede afspraken te maken. Zorg voor een optimaal beheer van thuiswerkdagen, vakantieplanning enz. via ESS.

Verloning

Als derde factor kwam loon uit de bus. Toch gaat verloning niet alleen om het nettoloon dat werknemers ontvangen. Werknemers hechten steeds meer belang aan andere voordelen, zoals extra vakantiedagen, extralegale voordelen, vervoersmiddelen. Een flexibel loonbeleid, dat aan de individuele noden van werknemers tegemoet komt, helpt om je medewerkers tevreden en gemotiveerd te houden.

Deel dit artikel

Magda Duerinckx_acerta

Geschreven door Magda Duerinckx

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Hoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?

13 mei 2024
Kathelijne Verboomen

Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.

Lees meer
Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer