Vorige

5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming

20 september 2021 Starters

Je hebt de sprong gewaagd en bent als zelfstandige aan de slag gegaan! Na een tijdje merk je echter dat je een locatie nodig hebt om je activiteiten naar behoren te kunnen uitoefenen. Dit kan een charmant handelspand zijn, moderne horeca, een kantoor voor jezelf en je medewerkers, een loods om voorraad in te stockeren of zelfs een volledig bedrijfsgebouw. Maar hoe begin je nu aan de zoektocht naar het ideale pand voor jouw onderneming? Wij geven je enkele tips!

-In samenwerking met Turner

Leestijd: Later lezen?

1. Locatie

Locatie, locatie, locatie. We hebben het al allemaal gehoord, locatie is belangrijk!

Wanneer je natuurlijk een gezellige koffiebar wil starten, zal je je liefst niet willen vestigen in een industriezone maar eerder op een locatie waar veel voetverkeer is. Denk zo maar aan de top winkelstraten, die zullen garantie meer cliënteel opleveren voor je zaak. Bedenk of je zaak baat zal hebben bij een locatie in de top winkelstraten, of eerder naast het station, in een industriezone of vlakbij een snelweg zodat je klanten je gemakkelijk kunnen bereiken via de autostrade. 

5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming 1
5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming 2

2. Stem af met je collega’s

Bij het bepalen van de locatie van je zaak doe je er zeker niet slecht aan ook eens af te stemmen met je medewerkers, partners of andere stakeholders. Hebben zij bepaalde prioriteiten waaraan het nieuwe bedrijfspand aan moet voldoen? Neem eens een poll van de top 3 bezorgdheden, zo krijg jij ook inzicht in de prioriteiten die gesteld moeten worden. 

Denk maar aan de afstand die medewerkers bereid zijn elke dag af te leggen. Zijn er medewerkers die vaak het openbaar vervoer gebruiken? Dan ga je je best in de nabijheid van een station of tram- of bushalte vestigen. 

Bekijk natuurlijk ook met hoeveel jullie de nieuwe locatie zullen bezetten en hoeveel ruimte daarvoor nodig is. Een lunchruimte waar niet iedereen tegelijk kan lunchen bevordert de teamspirit natuurlijk niet.

3. De aard van jouw activiteiten

Natuurlijk heeft ook de aard van je activiteiten een impact op de uiteindelijk locatie van je nieuwe bedrijfsgebouw. Bekijk zeker de stedenbouwkundige inkleuring van het perceel en bekijk wat de stedenbouwkundige voorschriften op die locatie zijn. Het zou immers een zonde zijn indien je een bedrijfsgebouw aankoopt om later te ontdekken dat het niet vergund is voor de activiteiten die je er wilt vervullen.

4. Budget

Naast de vorige tips is budget wellicht een van de meest doorslaggevende factoren. Ga eerst eens na of je een gebouw wenst te kopen of te huren. Dit zal de zoektocht naar het ideale pand voor je onderneming al een pak vernauwen. 

Let wel; hoe beter de ligging, hoe meer er te huur staat dan te koop! De eigenaars van dergelijke panden vinden natuurlijk vrij gemakkelijk huurders en zien het eigendom als een opbrengsteigendom. In dergelijke gevallen kan je je als nog genoodzaakt zien het pand van je dromen te huren in plaats van te kopen. 

Spendeer ook niet je volledige vermogen aan de aankoop van het pand. Investeer eerst in de verder uitbouw van je onderneming zodat je kan blijven optimaliseren en groeien. Wanneer je je volledige kapitaal investeert in vastgoed, zullen je middelen immers voor langere periode geblokkeerd zijn. Denk dus zeker goed na over de toekomst van het bedrijf.

5. Schakel een expert in

Heb je een goed zicht op welke locatie je zoekt voor je onderneming en welk soort budget je wenst te investeren? Top!

Om de zoektocht iets vlotter te laten verlopen, betrek je best een bedrijfsmakelaar bij de zoektocht. Zeker een makelaar met lokale kennis kan goud waard zijn! 

Vaak beschikken zij over een uitgebreid netwerk aan contacten en weten zij zeer goed wat er beweegt op de lokale vastgoedmarkt en kunnen zij ook panden voorstellen die online niet gepubliceerd worden. Daarnaast is een makelaar steeds goed op de hoogte van de wettelijke regels en kan die je bijstaan bij het verder vernauwen van je zoekopdracht.

Zo heb je in no-time het pand van je dromen gevonden!

Turner heeft lokale kantoren in Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare, Antwerpen en Brussel. Vanuit deze kantoren worden volledig West-, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel geholpen met hun bedrijfsvastgoedvragen. 

Heb jij hulp nodig bij het vinden van het ideale ondernemingspand? Contacteer Turner voor meer info.

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben
Starters

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben

05 juli 2022 Els Schellens

Een lange vakantie aan het strand of in de bergen, voor de meeste startende zelfstandigen is dat niet de realiteit. Over het volledige eerste jaar nemen zelfstandigen gemiddeld 15 dagen vrij, minder dus dan het minimum van 20 wettelijke vakantiedagen van voltijdse werknemers. Nochtans is het belangrijk dat startende zelfstandigen ook voldoende ment...

Lees meer
Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer