Vorige

Investeringsaftrek bij vastgoed

25 mei 2021 Starters

Ben je aan het twijfelen over het maken van een vastgoedinvestering, maar heb je nog net dat laatste duwtje in de rug nodig? Dan kan een fiscaal voordeel misschien wel dé incentive zijn om je er volledig van te overtuigen dat investeren in vastgoed de juiste stap voor je is.

- In samenwerking met Turner

Leestijd: Later lezen?

Wat betekent dat nu juist, investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij je een bepaald percentage van de investeringen die je hebt gemaakt tijdens het belastbaar tijdperk, mag aftrekken van de belastbare winst. Waar de federale regering eerder al besliste om dit tijdelijk te verhogen van 8% naar 25%, werd deze verhoging op 06.11.2020 met twee jaar verlengd. Van deze investeringsaftrek kan gebruik gemaakt worden door eenmanszaken, vrije beroepen en kleine en grote vennootschappen die winst maken met een commerciële, industriële of landbouwactiviteit. Valt jouw bedrijf binnen 1 van deze categorieën, dan kan je hier dus tot eind 2022 van profiteren! 

Investeringsaftrek bij vastgoed 1
Investeringsaftrek bij vastgoed 2

Met welke investeringen kan je hiervan profiteren?

De investering die je maakt moet natuurlijk aan een paar voorwaarden voldoen alvorens je kan profiteren van dit fiscale voordeel. Zo moet er geïnvesteerd worden in materiële vaste activa die in nieuwe staat werden opgericht of verkregen. Ze moeten bovendien in België uitsluitend gebruikt worden voor het uitoefenen van je beroepsactiviteit én ze moeten over minimum 3 jaar worden afgeschreven. Ook leasing komt in aanmerking.

Je zou hier onterecht uit kunnen afleiden dat je geen recht hebt op investeringsaftrek als je investeert in vastgoed dat je nadien wil verhuren, omdat het pand in dat geval niet meer gebruikt wordt voor het uitoefenen van je beroepsactiviteit. Geen zorgen: ook een pand dat je aankoopt om nadien beroepsmatig te verhuren, komt in aanmerking voor dit fiscale voordeel.  Als het gebruiksrecht van het investeringsgoed afgestaan wordt aan een natuurlijke persoon of een vennootschap die dit pand in België gebruikt voor het ontvangen van winsten, kan er ook geprofiteerd worden van de investeringsaftrek. Dit wel op voorwaarde dat het recht van gebruik van het pand niet aan een derde wordt overgedragen.

Komen de investeringen in aanmerking die ik heb gemaakt met mijn patrimoniumvennootschap?

Stel dat je een pand wil aankopen met je patrimoniumvennootschap, dan kan deze investering ook in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Hiervoor moet er wel duidelijk in de statuten vermeld staan dat de economische activiteit van de patrimoniumvennootschap eruit bestaat vastgoed aan te kopen, te verkopen en te beheren. 

Duidelijke cijfers

We lichten het financiële voordeel waar je van geniet dankzij de investeringsaftrek even toe met volgend voorbeeld:

Firma X koopt een kantoorgebouw van 390 m² aan een totale verkoopprijs van 650.000 EUR (exclusief kosten). Omdat enkel de afschrijfbare materiële vaste activa in aanmerking komen, houden we enkel rekening met de bouwkostprijs en niet met de kostprijs van de grond.

Kostprijs grond:  390 m² x 250 EUR/m²  =   97.500 (exclusief 10% registratierechten)

Kostprijs bouwwerken: 552.500 (exclusief 21% BTW)

Investeringsaftrek: 25% x 552.500 EUR      =   138.125 

Effectieve belastingbesparing: vennootschapsbelastingtarief x 138.125 EUR

Bijvoorbeeld: 25% x 138.125 EUR = 34.531,25 EUR

Tijd om te investeren

Wil je investeren in bedrijfsvastgoed of woonvastgoed, zij het om zelf te gebruiken of om het later beroepsmatig te verhuren, dan kan de investeringsaftrek zeker gelden als laatste overtuigende factor. Ook als je een bestaand pand wil verbouwen, komt je investering in aanmerking. Aarzel dus niet om samen met je accountant te bekijken of je investering aan alle voorwaarden voldoet om te kunnen genieten van dit aantrekkelijke fiscale voordeel!

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld
Starters

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld

09 september 2021 Pieter Bleyen

Geen kapitaal? Geen stress! Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben om je ondernemersdromen waar te maken. Er bestaan verschillende bronnen voor financiële steun.

Lees meer
Tips & tricks voor beginnende horecaondernemers
Starters

Tips & tricks voor beginnende horecaondernemers

27 augustus 2021

Een succesvolle horecazaak bereik je enkel wanneer je je goed voorbereid hebt. Stem zeker je locatie, doelgroep, het concept en de markt goed met elkaar af.

Lees meer
Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan  kopen of huren?
Starters

Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan kopen of huren?

29 juli 2021

Als ondernemer heb je al vaker voor grote keuzes gestaan, maar wanneer het aankomt op het gebouw waar je je onderneming zal vestigen, bedenk je best ook al eens of je het gebouw wenst te gaan kopen of huren. Beide opties hebben natuurlijk eigen voor- en nadelen. We bekijken samen welke optie het beste past bij jouw onderneming en jouw situatie.

Lees meer