Vorige

Investeringsaftrek bij vastgoed

25 mei 2021 Starters

Ben je aan het twijfelen over het maken van een vastgoedinvestering, maar heb je nog net dat laatste duwtje in de rug nodig? Dan kan een fiscaal voordeel misschien wel dé incentive zijn om je er volledig van te overtuigen dat investeren in vastgoed de juiste stap voor je is.

- In samenwerking met Turner

Leestijd: Later lezen?

Wat betekent dat nu juist, investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij je een bepaald percentage van de investeringen die je hebt gemaakt tijdens het belastbaar tijdperk, mag aftrekken van de belastbare winst. Waar de federale regering eerder al besliste om dit tijdelijk te verhogen van 8% naar 25%, werd deze verhoging op 06.11.2020 met twee jaar verlengd. Van deze investeringsaftrek kan gebruik gemaakt worden door eenmanszaken, vrije beroepen en kleine en grote vennootschappen die winst maken met een commerciële, industriële of landbouwactiviteit. Valt jouw bedrijf binnen 1 van deze categorieën, dan kan je hier dus tot eind 2022 van profiteren! 

Investeringsaftrek bij vastgoed 1
Investeringsaftrek bij vastgoed 2

Met welke investeringen kan je hiervan profiteren?

De investering die je maakt moet natuurlijk aan een paar voorwaarden voldoen alvorens je kan profiteren van dit fiscale voordeel. Zo moet er geïnvesteerd worden in materiële vaste activa die in nieuwe staat werden opgericht of verkregen. Ze moeten bovendien in België uitsluitend gebruikt worden voor het uitoefenen van je beroepsactiviteit én ze moeten over minimum 3 jaar worden afgeschreven. Ook leasing komt in aanmerking.

Je zou hier onterecht uit kunnen afleiden dat je geen recht hebt op investeringsaftrek als je investeert in vastgoed dat je nadien wil verhuren, omdat het pand in dat geval niet meer gebruikt wordt voor het uitoefenen van je beroepsactiviteit. Geen zorgen: ook een pand dat je aankoopt om nadien beroepsmatig te verhuren, komt in aanmerking voor dit fiscale voordeel.  Als het gebruiksrecht van het investeringsgoed afgestaan wordt aan een natuurlijke persoon of een vennootschap die dit pand in België gebruikt voor het ontvangen van winsten, kan er ook geprofiteerd worden van de investeringsaftrek. Dit wel op voorwaarde dat het recht van gebruik van het pand niet aan een derde wordt overgedragen.

Komen de investeringen in aanmerking die ik heb gemaakt met mijn patrimoniumvennootschap?

Stel dat je een pand wil aankopen met je patrimoniumvennootschap, dan kan deze investering ook in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Hiervoor moet er wel duidelijk in de statuten vermeld staan dat de economische activiteit van de patrimoniumvennootschap eruit bestaat vastgoed aan te kopen, te verkopen en te beheren. 

Duidelijke cijfers

We lichten het financiële voordeel waar je van geniet dankzij de investeringsaftrek even toe met volgend voorbeeld:

Firma X koopt een kantoorgebouw van 390 m² aan een totale verkoopprijs van 650.000 EUR (exclusief kosten). Omdat enkel de afschrijfbare materiële vaste activa in aanmerking komen, houden we enkel rekening met de bouwkostprijs en niet met de kostprijs van de grond.

Kostprijs grond:  390 m² x 250 EUR/m²  =   97.500 (exclusief 10% registratierechten)

Kostprijs bouwwerken: 552.500 (exclusief 21% BTW)

Investeringsaftrek: 25% x 552.500 EUR      =   138.125 

Effectieve belastingbesparing: vennootschapsbelastingtarief x 138.125 EUR

Bijvoorbeeld: 25% x 138.125 EUR = 34.531,25 EUR

Tijd om te investeren

Wil je investeren in bedrijfsvastgoed of woonvastgoed, zij het om zelf te gebruiken of om het later beroepsmatig te verhuren, dan kan de investeringsaftrek zeker gelden als laatste overtuigende factor. Ook als je een bestaand pand wil verbouwen, komt je investering in aanmerking. Aarzel dus niet om samen met je accountant te bekijken of je investering aan alle voorwaarden voldoet om te kunnen genieten van dit aantrekkelijke fiscale voordeel!

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer
Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Starters

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.

Lees meer