
Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed
Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.
Meer info
Werken op zelfstandige basis heeft veel voordelen, maar er komen natuurlijk ook risico’s bij kijken. Zo ben je persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden die je aangaat binnen je beroep. Je gezinswoning laten beschermen is altijd een goed idee, zo voorkom je dat eventuele schuldeisers er beslag op zouden leggen. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je hieronder.
- in samenwerking met Turner.
Een groot deel van de zelfstandige ondernemers oefent hun beroep uit in de vorm van een eenmanszaak, wat jammer genoeg ook risico's met zich meebrengt als het gaat om aansprakelijkheid bij opgedane schulden. Bij een eenmanszaak wordt er immers geen onderscheid gemaakt tussen je privé- en je professioneel vermogen. Stel dat je schulden maakt binnen het uitoefenen van je beroepsactiviteit, of je komt in aanraking met een ernstig schadegeval, kunnen je schuldeisers dus beslag leggen op je privéwoning.
Om te voorkomen dat eventuele schuldeisers er beslag op kunnen leggen, is het aangeraden om bescherming aan te vragen tegen inbeslagname van je privé-woning. Voor de duidelijkheid: het gaat hier wel degelijk om je hoofdverblijfplaats, niet om een eventueel tweede verblijf.
Hoe vraag je deze bescherming aan? Dat doe je door een akte van onbeslagbaarheid te laten opmaken door je notaris. Deze notariële akte moet worden overgeschreven naar het kantoor van de hypotheekbewaarder van het arrondissement waar je woning gelegen is. Hierna kan je de bescherming tegen inbeslagname inroepen tegenover je schuldeisers.
Zoals gewoonlijk het geval is, zijn er ook op deze regel uitzonderingen: niet alle schulden die je kan opdoen als zelfstandige vallen natuurlijk onder deze bescherming, enkel je beroepsschulden. Als het gaat om schulden die je los van je beroepsactiviteit aangaat, kunnen schuldeisers wel nog beslag leggen op je hoofdverblijfplaats. Ook geniet je geen bescherming tegen inbeslagname als het gaat om schulden die je bent aangegaan vóór het aangaan van de akte van onbeslagbaarheid. Schuldeisers kunnen in het geval van deze schulden wél nog steeds beslag leggen op je woning. Het spreekt voor zich dat deze bescherming ook niet geldt voor schulden die zijn ontstaan door het begaan van een misdrijf.
Ook als je je beroepsactiviteit (deels) uitoefent in je hoofdverblijfplaats kan je gebruikmaken van de bescherming tegen inbeslagname: in dat geval wordt er gekeken naar hoeveel oppervlakte van je woning je hiervoor gebruikt. Zolang je minder dan 30 % van de totale oppervlakte van je hoofdverblijfplaats gebruikt voor je beroepsdoeleinden, kan je de volledige woning onbeslagbaar laten verklaren. Als je 30 % of meer van je woning gebruikt voor je beroepsactiviteit, dan zal de bescherming tegen inbeslagname enkel gelden voor het privégedeelte van je woonst.
Ben je zelf op zoek naar een nieuwe woonst waar je ook je zaak in kan onderbrengen? Bekijk zeker eens ons aanbod aan woningen te koop of kantoor met woonst te koop, handelspand met woonst te koop of magazijn met woonst te koop.
Je bedrijfspand of huis verkopen zonder makelaar? Het biedplatform van soldandset.be zorgt dat je de hoogte marktprijs verwezenlijkt voor jouw pand.
Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.
Meer infoStarterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.
Lees meer10 tips voor startende zelfstandigen
Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.
Lees meerOp starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.
Lees meer