Vorige

Kan je als zelfstandige je gezinswoning laten beschermen tegen eventuele schuldeisers?

05 mei 2021 Starters

Werken op zelfstandige basis heeft veel voordelen, maar er komen natuurlijk ook risico’s bij kijken. Zo ben je persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden die je aangaat binnen je beroep. Je gezinswoning laten beschermen is altijd een goed idee, zo voorkom je dat eventuele schuldeisers er beslag op zouden leggen. Hoe dat precies in z’n werk gaat, lees je hieronder.

- in samenwerking met Turner.

Leestijd: Later lezen?

Eenmanszaak

Een groot deel van de zelfstandige ondernemers oefent hun beroep uit in de vorm van een eenmanszaak, wat jammer genoeg ook risico's met zich meebrengt als het gaat om aansprakelijkheid bij opgedane schulden. Bij een eenmanszaak wordt er immers geen onderscheid gemaakt tussen je privé- en je professioneel vermogen. Stel dat je schulden maakt binnen het uitoefenen van je beroepsactiviteit, of je komt in aanraking met een ernstig schadegeval, kunnen je schuldeisers dus beslag leggen op je privéwoning.

Kan je als zelfstandige je gezinswoning laten  beschermen tegen  eventuele schuldeisers_ 1
Kan je als zelfstandige je gezinswoning laten  beschermen tegen  eventuele schuldeisers_ 2

Akte bij de notaris

Om te voorkomen dat eventuele schuldeisers er beslag op kunnen leggen, is het aangeraden om bescherming aan te vragen tegen inbeslagname van je privé-woning. Voor de duidelijkheid: het gaat hier wel degelijk om je hoofdverblijfplaats, niet om een eventueel tweede verblijf.

Hoe vraag je deze bescherming aan? Dat doe je door een akte van onbeslagbaarheid te laten opmaken door je notaris. Deze notariële akte moet worden overgeschreven naar het kantoor van de hypotheekbewaarder van het arrondissement waar je woning gelegen is. Hierna kan je de bescherming tegen inbeslagname inroepen tegenover je schuldeisers.  

Uitzonderingen

Zoals gewoonlijk het geval is, zijn er ook op deze regel uitzonderingen: niet alle schulden die je kan opdoen als zelfstandige vallen natuurlijk onder deze bescherming, enkel je beroepsschulden. Als het gaat om schulden die je los van je beroepsactiviteit aangaat, kunnen schuldeisers wel nog beslag leggen op je hoofdverblijfplaats. Ook geniet je geen bescherming tegen inbeslagname als het gaat om schulden die je bent aangegaan vóór het aangaan van de akte van onbeslagbaarheid. Schuldeisers kunnen in het geval van deze schulden wél nog steeds beslag leggen op je woning. Het spreekt voor zich dat deze bescherming ook niet geldt voor schulden die zijn ontstaan door het begaan van een misdrijf.

Wat als je je beroep (deels) uitoefent in je hoofdverblijfplaats?

Ook als je je beroepsactiviteit (deels) uitoefent in je hoofdverblijfplaats kan je gebruikmaken van de bescherming tegen inbeslagname: in dat geval wordt er gekeken naar hoeveel oppervlakte van je woning je hiervoor gebruikt. Zolang je minder dan 30 % van de totale oppervlakte van je hoofdverblijfplaats gebruikt voor je beroepsdoeleinden, kan je de volledige woning onbeslagbaar laten verklaren. Als je 30 % of meer van je woning gebruikt voor je beroepsactiviteit, dan zal de bescherming tegen inbeslagname enkel gelden voor het privégedeelte van je woonst.

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe woonst waar je ook je zaak in kan onderbrengen? Bekijk zeker eens ons aanbod aan woningen te koop of kantoor met woonst te koop, handelspand met woonst te koop of magazijn met woonst te koop.

Je bedrijfspand of huis verkopen zonder makelaar? Het biedplatform van soldandset.be zorgt dat je de hoogte marktprijs verwezenlijkt voor jouw pand. 

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?
Starters

Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?

23 juni 2021

Dat er bij het huren van een handelspand of kantoor moet gekeken worden naar de huurprijs en verbruikskosten om het kostenplaatje te berekenen, spreekt voor zich. Toch zijn er nog andere kosten waar je best rekening mee houdt bij het zoeken naar het perfecte pand. Wij zetten ze even op een rijtje!

Lees meer
Investeringsaftrek bij vastgoed
Starters

Investeringsaftrek bij vastgoed

25 mei 2021

Ben je aan het twijfelen over het maken van een vastgoedinvestering, maar heb je nog net dat laatste duwtje in de rug nodig? Dan kan een fiscaal voordeel misschien wel dé incentive zijn om je er volledig van te overtuigen dat investeren in vastgoed de juiste stap voor je is.

Lees meer
Meer vrijheid en voldoening in je job? Start als freelancer!
Starters

Meer vrijheid en voldoening in je job? Start als freelancer!

25 mei 2021 Katrien Jonckheer

Streef je naar meer vrijheid en onafhankelijkheid, en beschik je over een bepaald talent of een zekere expertise? Dan is een zelfstandige carrière als freelancer voor jou weggelegd. Start vandaag nog via Acerta.

Lees meer