Vorige

Tips & tricks voor het huren en kopen van bedrijfsvastgoed

18 februari 2021 Starters

Ben je op zoek naar een handelspand, horecaruimte, magazijn of kantoor voor je eigen zaak? Dan zijn er bepaalde zaken waarmee je best rekening houdt. Wij zetten ze voor jou op een rij.

- in samenwerking met Turner

Leestijd: Later lezen?

Bedrijfsvastgoed huren

Als starter is het moeilijk in te schatten hoe snel je zaak zal groeien, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoeveel werknemers je al dan niet in dienst zal nemen. Door te huren kan je gaandeweg inspelen op de nood aan extra ruimte. Bovendien is de instapdrempel relatief laag: met een beperkte som aan eigen middelen kan je al iets vinden en sommige panden worden ingericht aangeleverd wat je meer ruimte biedt om te investeren in je zaak zelf. Bekijk zeker ook de mogelijkheden van subsidies die vaak aan starters worden toegekend. Let wel op: er zijn verschillende type huurcontracten, en de bepalingen ervan kunnen heel strikt zijn. Als huurder heb je veel rechten maar ook belangrijke verplichtingen. Zo kan je niet eender wanneer opzeggen en naast de huur worden bij bedrijfsvastgoed ook de onroerende voorheffing en gemene kosten aan de huurder doorgerekend. Laat je daarom goed begeleiden, je bedrijfsvastgoedmakelaar kan je hierbij zeker helpen.

Wat als ik wil kopen?

Als je iets koopt, is de instapdrempel een pak hoger. Bovendien is het niet interessant om na een paar jaar je pand opnieuw te verkopen, daarvoor wegen de aankoop- en notariskosten te zwaar door. Het voordeel is wel dat bij bedrijfsvastgoed de kosten allemaal door de huurder worden betaald, ook de onroerende voorheffing. Bovendien kan je als eigenaar in sommige gevallen de btw recupereren. Investeren in bedrijfsvastgoed is om die redenen zeer interessant. Het is iets complexer, maar als je je laat begeleiden door een expert kan je een mooie meerwaarde en rendement uit je investering halen.

Hoe zit het met de markt?

Vandaag zijn de marktomstandigheden niet ideaal, zeker wat winkels betreft. Er is best veel aanbod. De huurprijzen van handelspanden staan onder druk, waardoor je als huurder iets meer slagkracht hebt in de onderhandelingen. Dit speelt in beperkte mate ook mee voor kantoren, maar geldt niet voor magazijnen. Bedrijfsvastgoed blijft natuurlijk een markt van vraag en aanbod.

Centrale kantoren zullen plaatsmaken voor hubs, waar mensen op een flexibele manier terechtkunnen.

Geert Berlamont, Gedelegeerd bestuurder Turner immo

Wat met corona?

De coronacrisis heeft vooral op vlak van winkelvastgoed grote gevolgen gehad. Het feit dat de winkels verplicht moesten sluiten, in combinatie met het onlineverhaal, zorgt ervoor dat de leegstand toeneemt. Wat betreft de kantorenmarkt is het thuiswerken doorgebroken. In de toekomst zal een mengvorm hoogstwaarschijnlijk de norm worden. Centrale kantoren zullen plaatsmaken voor hubs, regionale bijkantoren waar mensen op een flexibele manier terechtkunnen. De markt voor horecaruimtes is momenteel nog onzeker. Vermoedelijk zal de markt hiervoor zich volledig herstellen.

Overnemen en overlaten

In geval van een overname kan een bedrijfsvastgoedmakelaar de juiste waarde van het pand schatten in functie van de exploitatiecijfers. Vervolgens leidt hij de overname financieel in goede banen door de nodige attesten en documenten in een overnamecontract te gieten. Ook een screening naar de financiële draagkracht van de overnemer maakt deel uit van het proces. Kortom: een overname is een heel traject dat veel boekhoudkundige en fiscale kennis verreist. De bedrijfsvastgoedmakelaar speelt in dat geval de rol van tussenpersoon tussen de overnemer en overlater.

Hoe begin je eraan?

Als je bedrijfsvastgoed zoekt, moet je eerst en vooral de regio bepalen waar je je wil vestigen. Maak vervolgens voor jezelf een lijstje met minimumverwachtingen. Ook een goede afweging van de gangbare prijzen is van belang. Een bedrijfsvastgoedmakelaar zoals Turner kan je hierbij helpen. Heb je gevonden wat je zocht? Top! Nu begint het bespreken van de voorwaarden van je contract, de belangrijkste stap in het proces. Denk goed na over je noden en weeg verschillende opties af. Vaak kan je starten met een huurvrije periode, tijdens dewelke je het  pand al kan gebruiken maar nog geen huur betaalt omdat je op dat moment nog niet over (voldoende) inkomsten beschikt. In sommige gevallen kan je getrapt starten en bouw je de betaling bijvoorbeeld jaarlijks op. Tenslotte is ook omzetshuur in sommige gevallen een optie, waarbij je huur betaalt in functie van je gerealiseerde omzet. Steeds meer eigenaren zijn bereid om mee na te denken over de ideale modaliteiten, vooral als ze geloven in je project.

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed?
Starters

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed?

19 oktober 2021

Een fijn en spannend vooruitzicht, je eerste bedrijfspand kopen. Toch zijn er een aantal heel belangrijke zaken om op te letten alvorens je tot een aankoop overgaat. Wij zetten deze punten even op een rijtje, zodat je niet voor onwelkome verrassingen komt te staan.

Lees meer
5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming
Starters

5 tips voor het vinden van de ultieme ruimte voor jouw onderneming

20 september 2021

Je hebt de sprong gewaagd en bent als zelfstandige aan de slag gegaan! Na een tijdje merk je echter dat je een locatie nodig hebt om je activiteiten naar behoren te kunnen uitoefenen. Dit kan een charmant handelspand zijn, moderne horeca, een kantoor voor jezelf en je medewerkers, een loods om voorraad in te stockeren of zelfs een volledig bedrijfs...

Lees meer
Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld
Starters

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld

09 september 2021 Pieter Bleyen

Geen kapitaal? Geen stress! Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben om je ondernemersdromen waar te maken. Er bestaan verschillende bronnen voor financiële steun.

Lees meer