Vorige

Tips & tricks voor het huren en kopen van bedrijfsvastgoed

18 februari 2021 Starters

Ben je op zoek naar een handelspand, horecaruimte, magazijn of kantoor voor je eigen zaak? Dan zijn er bepaalde zaken waarmee je best rekening houdt. Wij zetten ze voor jou op een rij.

- in samenwerking met Turner

Leestijd: Later lezen?

Bedrijfsvastgoed huren

Als starter is het moeilijk in te schatten hoe snel je zaak zal groeien, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoeveel werknemers je al dan niet in dienst zal nemen. Door te huren kan je gaandeweg inspelen op de nood aan extra ruimte. Bovendien is de instapdrempel relatief laag: met een beperkte som aan eigen middelen kan je al iets vinden en sommige panden worden ingericht aangeleverd wat je meer ruimte biedt om te investeren in je zaak zelf. Bekijk zeker ook de mogelijkheden van subsidies die vaak aan starters worden toegekend. Let wel op: er zijn verschillende type huurcontracten, en de bepalingen ervan kunnen heel strikt zijn. Als huurder heb je veel rechten maar ook belangrijke verplichtingen. Zo kan je niet eender wanneer opzeggen en naast de huur worden bij bedrijfsvastgoed ook de onroerende voorheffing en gemene kosten aan de huurder doorgerekend. Laat je daarom goed begeleiden, je bedrijfsvastgoedmakelaar kan je hierbij zeker helpen.

Wat als ik wil kopen?

Als je iets koopt, is de instapdrempel een pak hoger. Bovendien is het niet interessant om na een paar jaar je pand opnieuw te verkopen, daarvoor wegen de aankoop- en notariskosten te zwaar door. Het voordeel is wel dat bij bedrijfsvastgoed de kosten allemaal door de huurder worden betaald, ook de onroerende voorheffing. Bovendien kan je als eigenaar in sommige gevallen de btw recupereren. Investeren in bedrijfsvastgoed is om die redenen zeer interessant. Het is iets complexer, maar als je je laat begeleiden door een expert kan je een mooie meerwaarde en rendement uit je investering halen.

Hoe zit het met de markt?

Vandaag zijn de marktomstandigheden niet ideaal, zeker wat winkels betreft. Er is best veel aanbod. De huurprijzen van handelspanden staan onder druk, waardoor je als huurder iets meer slagkracht hebt in de onderhandelingen. Dit speelt in beperkte mate ook mee voor kantoren, maar geldt niet voor magazijnen. Bedrijfsvastgoed blijft natuurlijk een markt van vraag en aanbod.

Centrale kantoren zullen plaatsmaken voor hubs, waar mensen op een flexibele manier terechtkunnen.

Geert Berlamont, Gedelegeerd bestuurder Turner immo

Wat met corona?

De coronacrisis heeft vooral op vlak van winkelvastgoed grote gevolgen gehad. Het feit dat de winkels verplicht moesten sluiten, in combinatie met het onlineverhaal, zorgt ervoor dat de leegstand toeneemt. Wat betreft de kantorenmarkt is het thuiswerken doorgebroken. In de toekomst zal een mengvorm hoogstwaarschijnlijk de norm worden. Centrale kantoren zullen plaatsmaken voor hubs, regionale bijkantoren waar mensen op een flexibele manier terechtkunnen. De markt voor horecaruimtes is momenteel nog onzeker. Vermoedelijk zal de markt hiervoor zich volledig herstellen.

Overnemen en overlaten

In geval van een overname kan een bedrijfsvastgoedmakelaar de juiste waarde van het pand schatten in functie van de exploitatiecijfers. Vervolgens leidt hij de overname financieel in goede banen door de nodige attesten en documenten in een overnamecontract te gieten. Ook een screening naar de financiële draagkracht van de overnemer maakt deel uit van het proces. Kortom: een overname is een heel traject dat veel boekhoudkundige en fiscale kennis verreist. De bedrijfsvastgoedmakelaar speelt in dat geval de rol van tussenpersoon tussen de overnemer en overlater.

Hoe begin je eraan?

Als je bedrijfsvastgoed zoekt, moet je eerst en vooral de regio bepalen waar je je wil vestigen. Maak vervolgens voor jezelf een lijstje met minimumverwachtingen. Ook een goede afweging van de gangbare prijzen is van belang. Een bedrijfsvastgoedmakelaar zoals Turner kan je hierbij helpen. Heb je gevonden wat je zocht? Top! Nu begint het bespreken van de voorwaarden van je contract, de belangrijkste stap in het proces. Denk goed na over je noden en weeg verschillende opties af. Vaak kan je starten met een huurvrije periode, tijdens dewelke je het  pand al kan gebruiken maar nog geen huur betaalt omdat je op dat moment nog niet over (voldoende) inkomsten beschikt. In sommige gevallen kan je getrapt starten en bouw je de betaling bijvoorbeeld jaarlijks op. Tenslotte is ook omzetshuur in sommige gevallen een optie, waarbij je huur betaalt in functie van je gerealiseerde omzet. Steeds meer eigenaren zijn bereid om mee na te denken over de ideale modaliteiten, vooral als ze geloven in je project.

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan  kopen of huren?
Starters

Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan kopen of huren?

29 juli 2021

Als ondernemer heb je al vaker voor grote keuzes gestaan, maar wanneer het aankomt op het gebouw waar je je onderneming zal vestigen, bedenk je best ook al eens of je het gebouw wenst te gaan kopen of huren. Beide opties hebben natuurlijk eigen voor- en nadelen. We bekijken samen welke optie het beste past bij jouw onderneming en jouw situatie.

Lees meer
Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?
Starters

Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?

23 juni 2021

Dat er bij het huren van een handelspand of kantoor moet gekeken worden naar de huurprijs en verbruikskosten om het kostenplaatje te berekenen, spreekt voor zich. Toch zijn er nog andere kosten waar je best rekening mee houdt bij het zoeken naar het perfecte pand. Wij zetten ze even op een rijtje!

Lees meer
Investeringsaftrek bij vastgoed
Starters

Investeringsaftrek bij vastgoed

25 mei 2021

Ben je aan het twijfelen over het maken van een vastgoedinvestering, maar heb je nog net dat laatste duwtje in de rug nodig? Dan kan een fiscaal voordeel misschien wel dé incentive zijn om je er volledig van te overtuigen dat investeren in vastgoed de juiste stap voor je is.

Lees meer