Vorige

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed?

19 oktober 2021 Starters

Een fijn en spannend vooruitzicht, je eerste bedrijfspand kopen. Toch zijn er een aantal heel belangrijke zaken om op te letten alvorens je tot een aankoop overgaat. Wij zetten deze punten even op een rijtje, zodat je niet voor onwelkome verrassingen komt te staan.

-In samenwerking met Turner.

Leestijd: Later lezen?

1. Hoe zit het met het perceel?

Belangrijk is het om je heel goed te laten informeren over het perceel waar je bedrijfspand-to-be zich op bevindt. Ligt het in de juiste zone, zodat je weldegelijk je beroepsactiviteit kunt uitvoeren? Kijk zeker de stedenbouwkundige inkleuring van het perceel na en welke de stedenbouwkundige voorschriften zijn. Je wilt immers geen pand aankopen dat niet vergund is voor de functie die het voor jouw bedrijf moet vervullen.

Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed? 1
Waar moet je op letten bij het kopen van bedrijfsvastgoed? 2

2. Hoe gezond is de bodem?

Lees het bodemattest, dat steeds voorhanden moet zijn bij de verkoop van een pand, aandachtig en grondig door. Dit attest informeert je over eventuele vervuilende risicoactiviteiten die er zijn uitgevoerd en vertelt je meer over de bodemkwaliteit van de grond die je aankoopt.

3. Waterinfo en onroerend erfgoed

Vraag altijd de watertoets aan zodat je zeker weet of het pand wel of niet in een afgebakende oeverzone of overstromingsgevoelig gebied ligt, en controleer ook of er geen beperkingen op het pand liggen vanuit onroerend erfgoed. Deze informatie kan je altijd vrij inkijken bij de aankoop van een pand.

4. Is er sprake van (een) voorkooprecht(en)?

Ga zeker na of er geen voorkooprecht van toepassing is op je pand. Wanneer een overheidsinstantie een recht van voorkoop kan uitoefenen, betekent dit dat deze de mogelijkheid heeft om gronden of gebouwen aan te kopen met voorrang op de kandidaat-koper, aan de prijs en voorwaarden zoals bepaald in de onderhandse verkoopovereenkomst. De overheidsinstantie wordt dan van deze onderhandse verkoopovereenkomst tussen koper en verkoper op de hoogte bracht en hoewel deze natuurlijk kan beslissen haar voorkooprecht niet uit te oefenen, is het belangrijk hiervan vooraf op de hoogte te zijn.

5. Elektrische en energieprestatiekeuring

Vergeet, alvorens een pand in overweging te nemen, zeker het EPC (energieprestatiecertificaat: hoe energiezuinig is het pand?) en de keuring van de elektrische installatie niet door te nemen. Je wilt immers niet meteen kosten hebben aan de elektrische installatie of hoge rekeningen ontvangen ten gevolge van een slecht geïsoleerd pand.

Uiteraard zijn er naast deze 5 punten nog een aantal vanzelfsprekende zaken waar je best even bij stilstaat, zoals of het pand dat je wil aankopen de ruimte biedt om mee te groeien met je bedrijf de komende tijd, of het eventuele bedrijventerrein waar je pand op staat beheerd wordt door een intercommunale, en natuurlijk het bepalen van een realistisch budget in samenspraak met je bank. Jezelf indekken tegen alle mogelijke verrassingen en addertjes onder het gras maakt dat de aankoop van je (eerste) bedrijfspand een volledig positieve ervaring is!  

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer
Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd
Starters

Op starten als zelfstandige staat geen leeftijd

16 maart 2022 Katrien Jonckheer

Heb je altijd al de droom gehad om je eigen zaak op te starten, maar vrees je dat je er ondertussen ‘te oud’ voor bent geworden? Of misschien heb je het gevoel dat je nog wat te groen achter de oren bent? Niets is minder waar. Successen kan je boeken op elke leeftijd.

Lees meer