Vorige

Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?

23 juni 2021 Starters

Dat er bij het huren van een handelspand of kantoor moet gekeken worden naar de huurprijs en verbruikskosten om het kostenplaatje te berekenen, spreekt voor zich. Toch zijn er nog andere kosten waar je best rekening mee houdt bij het zoeken naar het perfecte pand. Wij zetten ze even op een rijtje!

- In samenwerking met Turner

Leestijd: Later lezen?

Kosten en lasten

Naast de huurprijs komen er natuurlijk ook kosten en lasten kijken bij het huren van een handelspand of kantoor. De betaling hiervan kan overeenstemmen met de werkelijke kosten, of er kan gebruikgemaakt worden van een vast forfaitair bedrag.

Het is belangrijk om duidelijk overeen te komen welke kosten en lasten voor de rekening zijn van de huurder en welke voor de verhuurder, en dit ook duidelijk op te nemen in de huurovereenkomst.

6 Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor_1
6 Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor_2

Huurwaarborg

Om te verzekeren dat de huurder alle plichten die opgenomen zijn in het huurcontract nakomt, stort deze bij aanvang van het contract een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening. Deze waarborg komt in bijna alle gevallen overeen met 3 maanden huurprijs.

Als alle betalingen correct zijn verlopen en het pand na afloop van het huurcontract in de correcte staat wordt achtergelaten (zoals omschreven in de plaatsbeschrijving), krijg je als huurder deze waarborg terug. 

Plaatsbeschrijving

In de plaatsbeschrijving wordt de staat waarin het gebouw zich bij aanvang van het contract bevindt nauwkeurig omschreven. Soms wordt dit opgesteld door de huurder en verhuurder zelf, maar vaak wordt hiervoor een onafhankelijke plaatsbeschrijver ingeschakeld. De kosten die hierbij komen kijken, worden verdeeld tussen huurder en verhuurder.

Registratie huurovereenkomst

Het registreren van een huurovereenkomst bij het bevoegde registratiekantoor is wettelijk verplicht, en dit binnen de 4 maanden na het afsluiten ervan. De kostprijs hiervan is zo goed als altijd voor de rekening van de huurder en is afhankelijk van de lasten en de huurprijs die overeengekomen zijn in de overeenkomst.

Aanvragen vergunningen

Het is belangrijk om na te gaan of je beroepsactiviteit een functiewijziging van het huurpand vraagt, of dat er andere vergunningen nodig zijn voor het uitoefenen van je beroep. 

Nodige verzekeringen

Naast een huurdersaansprakelijkheidsverzekering zijn er misschien nog andere verzekeringen af te sluiten, naargelang de beroepsactiviteit die je uitvoert en de risico’s die daarbij komen kijken.

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld
Starters

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld

09 september 2021 Pieter Bleyen

Geen kapitaal? Geen stress! Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben om je ondernemersdromen waar te maken. Er bestaan verschillende bronnen voor financiële steun.

Lees meer
Tips & tricks voor beginnende horecaondernemers
Starters

Tips & tricks voor beginnende horecaondernemers

27 augustus 2021

Een succesvolle horecazaak bereik je enkel wanneer je je goed voorbereid hebt. Stem zeker je locatie, doelgroep, het concept en de markt goed met elkaar af.

Lees meer
Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan  kopen of huren?
Starters

Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan kopen of huren?

29 juli 2021

Als ondernemer heb je al vaker voor grote keuzes gestaan, maar wanneer het aankomt op het gebouw waar je je onderneming zal vestigen, bedenk je best ook al eens of je het gebouw wenst te gaan kopen of huren. Beide opties hebben natuurlijk eigen voor- en nadelen. We bekijken samen welke optie het beste past bij jouw onderneming en jouw situatie.

Lees meer