Vorige

Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor?

23 juni 2021 Starters

Dat er bij het huren van een handelspand of kantoor moet gekeken worden naar de huurprijs en verbruikskosten om het kostenplaatje te berekenen, spreekt voor zich. Toch zijn er nog andere kosten waar je best rekening mee houdt bij het zoeken naar het perfecte pand. Wij zetten ze even op een rijtje!

- In samenwerking met Turner

Leestijd: Later lezen?

Kosten en lasten

Naast de huurprijs komen er natuurlijk ook kosten en lasten kijken bij het huren van een handelspand of kantoor. De betaling hiervan kan overeenstemmen met de werkelijke kosten, of er kan gebruikgemaakt worden van een vast forfaitair bedrag.

Het is belangrijk om duidelijk overeen te komen welke kosten en lasten voor de rekening zijn van de huurder en welke voor de verhuurder, en dit ook duidelijk op te nemen in de huurovereenkomst.

6 Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor_1
6 Welke kosten komen allemaal kijken bij het huren van een handelspand of kantoor_2

Huurwaarborg

Om te verzekeren dat de huurder alle plichten die opgenomen zijn in het huurcontract nakomt, stort deze bij aanvang van het contract een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening. Deze waarborg komt in bijna alle gevallen overeen met 3 maanden huurprijs.

Als alle betalingen correct zijn verlopen en het pand na afloop van het huurcontract in de correcte staat wordt achtergelaten (zoals omschreven in de plaatsbeschrijving), krijg je als huurder deze waarborg terug. 

Plaatsbeschrijving

In de plaatsbeschrijving wordt de staat waarin het gebouw zich bij aanvang van het contract bevindt nauwkeurig omschreven. Soms wordt dit opgesteld door de huurder en verhuurder zelf, maar vaak wordt hiervoor een onafhankelijke plaatsbeschrijver ingeschakeld. De kosten die hierbij komen kijken, worden verdeeld tussen huurder en verhuurder.

Registratie huurovereenkomst

Het registreren van een huurovereenkomst bij het bevoegde registratiekantoor is wettelijk verplicht, en dit binnen de 4 maanden na het afsluiten ervan. De kostprijs hiervan is zo goed als altijd voor de rekening van de huurder en is afhankelijk van de lasten en de huurprijs die overeengekomen zijn in de overeenkomst.

Aanvragen vergunningen

Het is belangrijk om na te gaan of je beroepsactiviteit een functiewijziging van het huurpand vraagt, of dat er andere vergunningen nodig zijn voor het uitoefenen van je beroep. 

Nodige verzekeringen

Naast een huurdersaansprakelijkheidsverzekering zijn er misschien nog andere verzekeringen af te sluiten, naargelang de beroepsactiviteit die je uitvoert en de risico’s die daarbij komen kijken.

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner, jouw partner in bedrijfsvastgoed

Turner is de tak bedrijfsvastgoed binnen Dewaele Vastgoedgroep. B2B bieden zij handelspanden, horecaruimtes, magazijnen, kantoren, Beleggingsvastgoed en overnames, zowel te koop als te huur aan.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben
Starters

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben

05 juli 2022 Els Schellens

Een lange vakantie aan het strand of in de bergen, voor de meeste startende zelfstandigen is dat niet de realiteit. Over het volledige eerste jaar nemen zelfstandigen gemiddeld 15 dagen vrij, minder dus dan het minimum van 20 wettelijke vakantiedagen van voltijdse werknemers. Nochtans is het belangrijk dat startende zelfstandigen ook voldoende ment...

Lees meer
Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer