Veelgestelde vragen

Vind hier een antwoord op de meestgestelde vragen (FAQ) door zelfstandigen over de aanvraag en betaling van het overbruggingsrecht en de coronamaatregelen.

De uitkering van een bepaalde maand wordt in het begin van de volgende maand betaald. Dit gebeurt op de eerste vrijdag van die maand.  Daarnaast doen wij ook elke vrijdag tussentijdse betalingen .

Dit geldt zowel voor alle vormen van het crisisoverbruggingsrecht.

Je kan de betaling van een bepaalde week in principe in het begin van de volgende week op je rekening verwachten.

Voorbeeld : het overbruggingsrecht van januari werd betaald op 5 februari . Hebt u uw aanvraag pas na deze datum gedaan, dan krijgt u de betaling in de loop van één van de weken nadien.

Bij online aanvragen wordt onmiddellijk een bevestiging van ontvangst verstuurd per mail. Heb je deze bevestigingsmail niet ontvangen, kijk dan zeker je spam na. Het is mogelijk dat deze mail tussen de ongewenste mails zit. Heb je toch geen mail gekregen, dan is het e-mailadres dat werd opgegeven in de aanvraag, niet correct.

Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Als de aanvraag volledig is en je aan alle voorwaarden voldoet, wordt je uitkering uitbetaald.

Let wel: deze ontvangstbevestiging is nog geen definitieve goedkeuring van de aanvraag. Je zal nadien nog een goedkeuring of weigering ontvangen wanneer de aanvraag verwerkt werd. Ook deze beslissing wordt verstuurd naar het e-mailadres dat opgegeven werd bij de aanvraag.

Als zelfstandige in bijberoep, zelfstandige met gelijkstelling bijberoep of gepensioneerde met een verminderde bijdrage kan je maximaal een halve maandelijkse uitkering overbruggingsrecht krijgen.

Als je ook nog een vervangingsinkomen krijgt, zoals bv. een pensioen of een uitkering tijdskrediet, dan mag de som van beide uitkeringen niet hoger liggen dan het bedrag van het overbruggingsrecht. De vermindering gebeurt op het overbruggingsrecht . We houden hierbij rekening met het bruto bedrag van het vervangingsinkomen.

Meer veelgestelde vragen