Juridisch nieuws en updates

Alle actuele, accurate en relevante overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Van zodra onze juristen het weten, weet jij het ook.

-

Steunmaatregelen omwille van hoge energieprijzen

Op vrijdag 16 september kondigde Minister voor Zelfstandigen Clarinval enkele steunmaatregelen aan voor zelfstandigen die moeilijkheden ondervinden omwille van de hoge energieprijzen.

Lees dit artikel
-

Verhoging sociale uitkeringen op 1 augustus 2022

Door de overschrijding van de spilindex in juli, worden de sociale uitkeringen voor zelfstandigen met 2% verhoogd vanaf 1 augustus 2022

Lees dit artikel
-

Nieuwe regels voor verhuur gemeubelde logies

Vanaf 1 juli 2022 wijzigen de btw-regels voor wie gemeubelde logies verhuurt. We zetten de nieuwe regels even op een rijtje. Vervolgens gaan we na of er ook een inschrijving door een ondernemingsloket moet gebeuren.

Lees dit artikel
- Corona

Verlenging overbruggingsrecht quarantaine en kinderopvang

In de Ministerraad van vrijdag 8 juli werd besloten om het overbruggingsrecht wegens quarantaine en kinderopvang te verlengen tot 31 december 2022.

Lees dit artikel
-

Verhoging sociale uitkeringen op 1 mei 2022

Door de overschrijding van de spilindex in april, worden de sociale uitkeringen voor zelfstandigen vanaf 1 mei 2022 verhoogd met 2%. In onderstaande tabel geven we je een overzicht van de aangepaste bedragen.

Lees dit artikel
- Corona

Crisis-overbruggingsrecht conflict Rusland – Oekraïne

De federale regering heeft een tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht uitgewerkt voor zelfstandigen met een aanzienlijke omzetdaling als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Lees dit artikel
-

Korting van 100 euro voor primostarters

Zelfstandigen in hoofdberoep, die starten op 1 april 2022 of later en die “primostarter” zijn, krijgen een korting van 100 euro op hun eerste kwartaalbijdrage.

Lees dit artikel
- Corona

Verlenging overbruggingsrecht quarantaine en kinderopvang

In de Ministerraad van vrijdag 1 april werd besloten om het overbruggingsrecht wegens quarantaine en kinderopvang te verlengen tot 30 juni 2022. Het overbruggingsrecht wegens gedwongen sluiting en omzetdaling worden niet verlengd.

Lees dit artikel
-

Afhaalmaaltijden in postcoronatijden

Klassieke restaurants en tavernes die na de coronamaatregelen de mogelijkheid blijven aanbieden om maaltijden af te halen, moeten hun KBO-activiteiten laten uitbreiden via het Erkend Ondernemingsloket.

Lees dit artikel