Juridisch nieuws en updates

Alle actuele, accurate en relevante overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Van zodra onze juristen het weten, weet jij het ook.

-

Betalingsuitstel sociale bijdragen Afrikaanse varkenspest

Er zijn opnieuw betalingsfaciliteiten voor zelfstandigen die moeilijkheden ondervinden door de Afrikaanse varkenspest.

Lees dit artikel
-

Overbruggingsrecht omzetdaling uitgebreid naar slachtoffers overstromingen

Op de ministerraad van 24 september heeft de federale regering beslist dat ook de slachtoffers van de overstromingen in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht wegens omzetdaling.

Lees dit artikel
-

Wijziging overbruggingsrecht voor zelfstandigen vanaf 1 oktober

Op de Ministerraad van 24 september 2021 werden beslissingen genomen in verband met het overbruggingsrecht voor zelfstandigen.

Lees dit artikel
- Corona

Crisismaatregelen voor zelfstandigen: doe je aanvraag voor 1 oktober!

Je kan het overbruggingsrecht aanvragen tot het einde van het tweede kwartaal volgend op de maand waarvoor je de uitkering vraagt. Voor januari, februari en maart 2021 kan je je uitkering nog vragen tot en met 30 september.

Lees dit artikel
-

Rouwverlof voor zelfstandigen

Door de wet van 27 juni 2021 (BS 15 juli 2021) werd een rouwverlof voor zelfstandigen ingevoerd.

Lees dit artikel
-

Verhoging sociale uitkeringen op 1 september 2021

Door de overschrijding van de spilindex in augustus, worden de sociale uitkeringen voor zelfstandigen vanaf 1 september verhoogd met 2%. In onderstaande tabel geven we je een overzicht van de aangepaste bedragen.

Lees dit artikel
- Wetwijziging

Btw-regeling voor (para-)medische beroepen staat voor een belangrijke wijziging

Vanaf 1 januari 2022 worden verschillende (para-)medische prestaties btw-plichtig. Dat betekent een grote aanpassing voor zelfstandigen die deze beroepen uitoefenen. Om je te ondersteunen bij deze overgang, lanceerde Acerta het online platform icounter.be Daar vraag je – of je nu klant bent of niet – snel en eenvoudig btw-wijzigingen en -activaties aan.

Lees dit artikel
- Corona

Vraag je betalingsuitstel aan voor 15 september

Voor de sociale bijdragen, die vervallen in het derde en vierde kwartaal van 2021, kan je één jaar betalingsuitstel vragen.

Lees dit artikel
-

Betalingsuitstel voor zelfstandigen uit de fruitsector

Zelfstandigen uit de fruitteeltsector die in de tweede helft van 2021 zware financiële problemen ondervinden door de ongunstige weersomstandigheden eerder dit jaar (vrieskou, zware onweersbuien) kunnen uitstel van betaling vragen voor de voorlopige bijdragen van 2021/3 en 2021/4.

Lees dit artikel