Juridisch nieuws en updates

Alle actuele, accurate en relevante overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Van zodra onze juristen het weten, weet jij het ook.

-

Verhoging sociale uitkeringen op 1 mei 2022

Door de overschrijding van de spilindex in april, worden de sociale uitkeringen voor zelfstandigen vanaf 1 mei 2022 verhoogd met 2%. In onderstaande tabel geven we je een overzicht van de aangepaste bedragen.

Lees dit artikel
- Corona

Crisis-overbruggingsrecht conflict Rusland – Oekraïne

De federale regering heeft een tijdelijke crisismaatregel overbruggingsrecht uitgewerkt voor zelfstandigen met een aanzienlijke omzetdaling als gevolg van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Lees dit artikel
-

Korting van 100 euro voor primostarters

Zelfstandigen in hoofdberoep, die starten op 1 april 2022 of later en die “primostarter” zijn, krijgen een korting van 100 euro op hun eerste kwartaalbijdrage.

Lees dit artikel
- Corona

Verlenging overbruggingsrecht quarantaine en kinderopvang

In de Ministerraad van vrijdag 1 april werd besloten om het overbruggingsrecht wegens quarantaine en kinderopvang te verlengen tot 30 juni 2022. Het overbruggingsrecht wegens gedwongen sluiting en omzetdaling worden niet verlengd.

Lees dit artikel
-

Afhaalmaaltijden in postcoronatijden

Klassieke restaurants en tavernes die na de coronamaatregelen de mogelijkheid blijven aanbieden om maaltijden af te halen, moeten hun KBO-activiteiten laten uitbreiden via het Erkend Ondernemingsloket.

Lees dit artikel
-

Commerciële nummerplaten

Handelaars met activiteiten in de autosector kunnen onder voorwaarden een commerciële nummerplaat aanvragen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).

Lees dit artikel
-

Verlenging maatregelen voor zelfstandigen met betalingsproblemen door de crisis in de varkenssector

Er zijn opnieuw betalingsfaciliteiten voor zelfstandigen die moeilijkheden ondervinden door de crisis in de varkenssector.

Lees dit artikel
-

Verhoging sociale uitkeringen op 1 maart 2022

Door de overschrijding van de spilindex in februari, worden de sociale uitkeringen voor zelfstandigen vanaf 1 maart 2022 verhoogd met 2%. In onderstaande tabel geven we je een overzicht van de aangepaste bedragen.

Lees dit artikel
- Corona

Vraag je betalingsuitstel aan voor 15 maart

Was je actief in een gedwongen gesloten sector of kan je een omzetverlies van minstens 40% door de coronacrisis aantonen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden één jaar betalingsuitstel vragen voor de volgende sociale bijdragen:

Lees dit artikel