Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Tijdstip jaarlijkse vakantie

Vraag wanneer je werknemers vakantie willen nemen.

Lees dit artikel
-

Anders naar het werk? De mogelijkheden van een fietsvergoeding

Met de schoolstart in deze Coronatijden zien je werknemers zoon of dochter liever niet het openbaar vervoer nemen. Het is dan ook mogelijk dat je werknemers andere manieren overwegen om de kinderen van en naar school te brengen en ze zullen dit gemakkelijkheidshalve proberen koppelen aan hun eigen woon-werktraject. Een voor de hand liggend alternatief is de fiets. We zetten de verschillende mogelijkheden en combinaties voor je op een rijtje.

Lees dit artikel
-

Leuven Kermis, een feestdag?

Moet je de sluitingsdag in jouw bedrijf die voorzien is op de dag van een kermis of jaarmarkt behouden als het evenement niet doorgaat omwille van corona?

Lees dit artikel
-

(corona-)ouderschapsverlof of tijdskrediet op woensdagnamiddag, wat zijn de mogelijkheden?

Welke mogelijkheden bieden (corona-)ouderschapsverlof en tijdskrediet aan je werknemers om afwezig te zijn op woensdagnamiddag en hoe kan jij daarmee omgaan?

Lees dit artikel
-

Nieuwe verplichting in bepaalde sectoren waar buitenlandse arbeidskrachten tewerkgesteld worden

Vanaf 24 augustus moeten werkgevers uit de bouw, schoonmaak, land- en tuinbouw en vleessector een lijst met gegevens bijhouden over de werkkrachten die in het buitenland wonen of verblijven.

Lees dit artikel
-

Nieuwe EU-maatregelen over rij- en rusttijden voor je chauffeurs vanaf 20 augustus 2020!

In de Europese Unie zijn een aantal belangrijke nieuwe maatregelen voor het wegvervoer afgekondigd, ook gekend als het “Mobility package”. Het volledige pakket gaat over de rij- en rusttijden van de bestuurders, tachografen, toegang tot het beroep van wegvervoerder, de elektronische uitwisseling van informatie en de detachering van werknemers. In dit artikel belichten we de rij- en rusttijden.

Lees dit artikel
-

Steunmaatregelen corona: nieuwe vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing

Tijdens de superkern van 8 juni werd een heel pakket aan steunmaatregelen goedgekeurd. Een daarvan was de invoering van een nieuwe vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing (BV). Met deze maatregel wil de overheid werkgevers stimuleren om hun werknemers niet langer tijdelijk werkloos te stellen. Via een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing worden werkgevers immers financieel ondersteund in hun loonkost. In dit bericht bespreken we de voorwaarden van deze steunmaatregel, gebaseerd op de informatie die momenteel al duidelijk is.

Lees dit artikel
-

Vakantie nemen, hoe moet je dat doen? En kun je dat veranderen?

Een werknemer kan zijn baas niet dwingen om hem op een bepaald ogenblik vakantie toe te staan. Een werkgever kan zijn werknemer evenmin dicteren wanneer hij precies vakantie moet nemen. Hoe moet dit dan wel?

Lees dit artikel
-

Te warm om te werken?

De komende dagen beloven erg warm te worden. Bij zo’n hoge temperaturen, hou je best rekening met bepaalde beschermingsmaatregelen voor je werknemers.

Lees dit artikel