Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Flitscontroles door sociale inspectie in 2021: bereid je voor

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft ook in 2021 verschillende flitscontroles aangekondigd, voornamelijk met het oog op de bestrijding van sociale fraude.

Lees dit artikel
-

Nationale actiedag op donderdag, 25 februari 2021!

De ontwikkeling van het interprofessioneel akkoord 2021-2022 loopt niet zoals de vakbonden dit wensen. ABVV, ACV en ACLVB organiseren een nationale actiedag op donderdag, 25 februari 2021.

Lees dit artikel
-

Loonkloofwet: tijd voor het tweejaarlijks analyseverslag

Verplichting voor grotere ondernemingen, binnen de 3 maanden na einde boekjaar

Lees dit artikel
-

Provisies vakantiegeld

De fiscale administratie heeft de berekening van de bedragen geboekt in de balansen afgesloten op 31 december 2020 als provisie voor de kost van het vakantiegeld in 2021 bevestigd. Binnen dit kader vormen deze bedragen aftrekbare beroepskosten. Ondanks het ‘corona-jaar’ wijzigt de FOD Financiën niets aan de algemene berekeningswijze.

Lees dit artikel
-

Vakbonden voeren actie op 12 februari 2021!

De vakbonden hebben de onderhandelingen over een interprofessioneel akkoord voor de jaren 2021-2022 verlaten. Zij waren het niet eens met de werkgevers over de loononderhandelingen. Enkele vakbonden roepen op tot acties op 12 februari 2021.

Lees dit artikel
-

Vriestemperaturen en tijdelijke werkloosheid

Sinds dit weekend worden we geconfronteerd met een heuse winterprik en het ziet er naar uit dat de vriestemperaturen nog enkele dagen zullen aanhouden. Dit heeft gevolgen voor onder andere de bouwsector, althans voor die delen van de sector waar de arbeiders in de openlucht werken, zoals dak-, ruwbouw- en grondwerken. Wanneer slecht weer het werk onmogelijk maakt, dan kan je beslissen dat je werknemers niet meer verder moeten werken. In bepaalde gevallen kan je als werkgever dan ook beroep doen op tijdelijke werkloosheid omwille van slecht weer.

Lees dit artikel
-

Gemeente Couvin erkend toeristisch centrum, wat betekent dat voor u?

In de gemeente Couvin kunnen werknemers in kleinhandelszaken en kapsalons voortaan gedurende 39 zondagen per jaar werken.

Lees dit artikel
-

Fiscaal voordelige overuren: standaardgrens bedraagt opnieuw 130 overuren per jaar

De Jobsdeal voorzag in een optrekking van het aantal fiscaal voordelige overuren, van 130 naar 180 overuren per jaar. Deze maatregel gold slechts tijdelijk, voor de jaren 2019 en 2020, met de mogelijkheid tot verlenging. Er werd geen initiatief genomen om deze verhoging ook na die periode te verlengen. Daarom bedraagt de grens van het aantal fiscaal voordelige overuren sinds begin dit jaar opnieuw 130 overuren (per jaar).

Lees dit artikel
-

Een nieuwe loonnorm voor 2021-2022

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft zijn technisch verslag over de maximaal beschikbare marge voor de ontwikkeling van de loonkosten uitgebracht. Het verslag betreft de zogenaamde loonnorm die om de twee jaar bepaald wordt en als basis gebruikt wordt voor het onderhandelen van de nieuwe tewerkstellingsakkoorden in de sectoren.

Lees dit artikel