Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Medewerkers krijgen recht om werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden te vragen

Op 1 oktober treedt de nieuwe cao nummer 161 van de Nationale Arbeidsraad in werking. Deze kent je medewerkers een nieuw recht toe. We leggen je graag uit wat dit recht inhoudt.

Lees dit artikel
-

Eindelijk groen licht voor de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van de energiecrisis

De RVA publiceerde op haar website de instructies over de tijdelijke werkloosheid energie en het nieuwe formulier C 106 A – Energie, dat nodig is om de aanvraag te kunnen doen.

Lees dit artikel
-

Staking van de NMBS op 5 oktober

Op maandagavond, 4 oktober valt pas de definitieve beslissing van het gemeenschappelijk vakbondsfront, maar het is zo goed als zeker dat er een 24 urenstaking van de NMBS komt. Deze staking begint op dinsdagavond 22.00 uur en duurt tot woensdagavond 22.00 uur.

Lees dit artikel
-

Omzetting van twee Europese richtlijnen: wat verandert er vanaf oktober?

In de Nationale Arbeidsraad werden collectieve arbeidsovereenkomsten gesloten ter omzetting van twee Europese richtlijnen. Lees hier wat de impact er van is op jou en je medewerkers.

Lees dit artikel
-

Werkt je werknemer op zondag tijdens het Weekend van de klant?

Welke mogelijkheden zijn er om werknemers op zondag te werk te stellen?

Lees dit artikel
-

Woonplaatsverklaring buitenlandse seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw: wijzigingen vanaf 2022

Buitenlandse seizoenarbeiders in de land- en tuinbouw moeten in principe geen belastingaangifte indienen. Voor deze aangiftevrijstelling gelden echter voorwaarden. Zo moet de seizoenarbeider o.m. een woonplaatsverklaring bezorgen aan zijn werkgever. De reglementering rond deze woonplaatsverklaring wijzigde recent.

Lees dit artikel
-

Wordt het vaccinatieverlof binnenkort verlengd?

Werknemers konden tot 30 juni 2022 beroep doen op het recht op klein verlet voor vaccinatie. Heel wat mensen kregen de afgelopen weken echter al een uitnodiging voor een boostershot. Minister Dermagne heeft daarom de intentie geuit om dit vaccinatieverlof te verlengen.

Lees dit artikel
-

Regering kondigt steunmaatregelen aan om werkgevers door energiecrisis te loodsen

Vrijdag 16 september kondigde de regering heel wat maatregelen aan die ze neemt om de energiecrisis door te komen. We geven je meer uitleg over de maatregelen voor werkgevers.

Lees dit artikel
-

Vakbonden voeren actie op 21 september 2022!

Op 21 september 2022 voeren vakbonden acties voor het behoud van de koopkracht. Werknemers mogen beslissen deel te nemen aan deze actie.

Lees dit artikel