Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

RSZ verhoogt de vrijgestelde mobiliteitspremie

Eind februari lieten we je al weten dat de RSZ voorzag om op korte termijn het vrijgestelde bedrag van de mobiliteitspremie te verhogen. Intussen is dit ook gebeurd, vanaf 1 mei verhoogt het vrijgesteld bedrag van 0,1316 naar 0,1579 euro per kilometer.

Lees dit artikel
-

Kostenvergoeding binnenlandse dienstreizen: aanpassing fiscale forfaits

In februari 2020 werd de spilindex overschreden. Deze overschrijding heeft ook een gevolg op fiscaal vlak: de kostenvergoedingen die werkgevers uit de privésector belastingvrij kunnen betalen voor de binnenlandse dienstreizen van hun werknemers worden verhoogd. Deze kostenvergoedingen zijn immers gebaseerd op de verblijfsvergoedingen die de federale ambtenaren krijgen.

Lees dit artikel
-

Wintertijd wordt zomertijd. Wat met nachtarbeid?

Een uur minder nachtarbeid, maar ook een uur minder loon als we de klok met een uur vooruit draaien richting zomertijd?

Lees dit artikel
-

RSZ en fiscus nemen ook corona-maatregelen

Op vrijdag 6 maart kondigde de regering 10 maatregelen aan om Belgische bedrijven getroffen door het coronavirus te ondersteunen. Ondertussen is bekend geraakt wat dit betekent op het vlak van de betalingen aan de RSZ en de fiscus.

Lees dit artikel
-

Overschrijding van de spilindex in februari 2020 – wat betekent dit voor personen in SWT

Het inkomen in geval van stelsel van werkloosheid (SWT) wijzigt op 2 verschillende momenten. Ofwel bij de zogenaamde herwaardering op 1 januari ofwel in geval van indexatie van de uitkeringen zoals in maart 2020 het geval is.

Lees dit artikel
-

Nieuwe steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers in het kader van coronacrisis

De regering neemt een aantal maatregelen die de nadelige financiële gevolgen van de verspreiding van het coronavirus in ons land moeten tegengaan. Werkgevers zullen makkelijker tijdelijke werkloosheid kunnen aanvragen, terwijl werknemers een hogere uitkering ontvangen.

Lees dit artikel
-

Coronavirus: oplossingen voor werkgever en werknemer

Nu is het Coronavirus in België een realiteit geworden en is de impact op de werkplek nog groter geworden. Je vindt hier praktische antwoorden op de meest gestelde vragen van werkgevers.

Lees dit artikel
-

Verhoging van de mobiliteitspremie

Verwar de mobiliteitspremie niet met de mobiliteitsvergoeding, die net door het Grondwettelijk Hof ten grave werd gedragen. De mobiliteitspremie is een forfaitaire vergoeding voor werknemers die zich naar werven moeten begeven om er te werken. Deze vergoeding verhoogt binnenkort.

Lees dit artikel
-

Online aanvragen tijdskrediet en thematische verloven

De RVA wil werkgevers aanmoedigen de aanvragen online in te dienen.

Lees dit artikel