Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Woon-werkverplaatsing met het openbaar vervoer

Voor de tussenkomst in woon-werkverplaatsingen met het openbaar vervoer, moet je de wettelijk bepaalde vergoeding voor het gekozen vervoersmiddel toekennen.

Lees dit artikel
-

Levert te voet of met de fiets naar het werk gaan iets op?

Wie met het openbaar vervoer naar het werk gaat, ontvangt in principe een vergoeding voor zijn woon-werkverkeer, maar wat wanneer de medewerker te voet of met de fiets naar het werk gaat?

Lees dit artikel
-

Samen in de file

Met de versoepeling van de coronamaatregelen, nemen de files snel weer toe. Medewerkers die hun woon-werkverkeer afleggen met de wagen kunnen hierdoor veel later dan voorzien toekomen op hun bestemming. Wat als jouw medewerker te laat op het werk aankomt?

Lees dit artikel
-

Coronacrisis: verlenging erkenning steunzones

Enkele maanden geleden kondigden we al aan dat de toepassingsperiode van de bestaande steunzones verlengd zou worden ten gevolge van de coronacrisis. Gezien de bevoegdheidsverdeling in deze materie, moesten de gewesten echter eerst de vraag tot effectieve verlenging stellen. Dit is intussen gebeurd. Recent werden 2 Koninklijke Besluiten uitgevaardigd waardoor deze verlengingen nu definitief zijn.

Lees dit artikel
-

Verplaatsingsvergoeding voor medewerkers die carpoolen?

Zowel wanneer je medewerkers op eigen initiatief carpoolen als wanneer je gemeenschappelijk vervoer organiseert, kan je een verplaatsingsvergoeding verschuldigd zijn aan chauffeur en passagiers.

Lees dit artikel
-

Nog geen duidelijkheid over tijdelijke werkloosheid na 30 september

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid vanaf 1 oktober, dan zal je waarschijnlijk gebruik moeten maken van economische werkloosheid. Lees hier wat je in orde moet maken om de economische werkloosheid correct te kunnen toepassen.

Lees dit artikel
-

Overschrijding van de spilindex in augustus 2021: wat betekent dit voor personen in SWT?

Vanaf september 2021 wijzigt het inkomen van personen in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) door de indexatie van de sociale uitkeringen.

Lees dit artikel
-

Wijziging vergoeding voor nachtwerk (cao nr. 49)

Een bijkomende vergoeding is voorzien voor werknemers die werken in een arbeidsregeling met nachtprestaties tussen 24 uur en 5 uur ‘s ochtends.

Lees dit artikel
-

Aangepaste arbeidsregeling vragen bij nachtarbeid: aanvullende vergoeding gewijzigd

Oudere werknemers, die 20 jaar nachtarbeid hebben gedaan, kunnen een aangepaste arbeidsregeling vragen. Kan de werkgever deze niet voorzien, dan eindigt de arbeidsovereenkomst en is de werkgever een aanvullende vergoeding verschuldigd. Het bedrag van deze aanvullende vergoeding bedraagt 155,28 euro vanaf 1 september 2021.

Lees dit artikel