Juridisch nieuws en updates

Alle actuele en accurate sociaal-juridische maatregelen en overheidsinformatie - heet van de naald en recht van de bron. Onze juristen leggen dagelijks het oor te luisteren bij overheden en sociale partners en raadplegen wettelijke en juridische bronnen. Wat er ook beweegt in je sector: van zodra zij het weten, weet jij het ook. En zijn er opleidingen, events of klantenupdates die je niet mag missen? Dan lees je het hier.

-

Steunmaatregelen corona: nieuwe vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing

Tijdens de superkern van 8 juni werd een heel pakket aan steunmaatregelen goedgekeurd. Een daarvan was de invoering van een nieuwe vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing (BV). Met deze maatregel wil de overheid werkgevers stimuleren om hun werknemers niet langer tijdelijk werkloos te stellen. Via een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing worden werkgevers immers financieel ondersteund in hun loonkost. In dit bericht bespreken we de voorwaarden van deze steunmaatregel, gebaseerd op de informatie die momenteel al duidelijk is.

Lees dit artikel
-

Vakantie nemen, hoe moet je dat doen? En kun je dat veranderen?

Een werknemer kan zijn baas niet dwingen om hem op een bepaald ogenblik vakantie toe te staan. Een werkgever kan zijn werknemer evenmin dicteren wanneer hij precies vakantie moet nemen. Hoe moet dit dan wel?

Lees dit artikel
-

Te warm om te werken?

De komende dagen beloven erg warm te worden. Bij zo’n hoge temperaturen, hou je best rekening met bepaalde beschermingsmaatregelen voor je werknemers.

Lees dit artikel
-

Collectieve vakantie in je bedrijf invoeren, verplaatsen of annuleren? Wat moet je doen?

Werd er in je bedrijf een collectieve vakantie vastgelegd, maar wil je deze periode misschien toch verplaatsen of annuleren? Of had je nog geen collectieve vakantie ingevoerd, maar is er een rustigere periode in je bedrijf en had je toch graag een periode je onderneming gesloten? Je kan vakantie collectief vastleggen. We spreken dan van een collectieve sluiting. We verduidelijken de specifieke procedure die hierbij gevolgd moet worden.

Lees dit artikel
-

Solden! Houd je de winkel open op zondag?

Welke mogelijkheden zijn er om werknemers op zondag te werk te stellen?

Lees dit artikel
-

Klein verlet tijdens de vakantie?

Heeft je werknemer recht op een dag klein verlet tijdens zijn vakantie?

Lees dit artikel
-

Twee facetten van vakantie onder het vergrootglas: dubbel vakantiegeld en gelijkstellingen

Een loonsverhoging kan invloed hebben op het dubbel vakantiegeld ​Kun je gelijkstellingen voor jaarlijkse vakantie inperken?

Lees dit artikel
-

Is Covid-19 (tijdelijk) een beroepsziekte?

Veel werknemers werkzaam in de gezondheidszorg, in een cruciale sector of een essentiële dienst hebben verder gewerkt zonder dat telethuiswerk mogelijk was. De regels inzake social distancing werden zo goed en zo kwaad mogelijk toegepast. Wat als je werknemer ondanks alle genomen veiligheidsmaatregelen toch Covid-19 oploopt? Is er mogelijks sprake van een beroepsziekte? Moet er gewaarborgd loon betaald worden? We zetten het even voor jou op een rijtje.

Lees dit artikel
-

Omzetting herziene detacheringsrichtlijn van start op 30 juli 2020

Vanaf 30 juli 2020 hou je bij detachering van werknemers vanuit een andere lidstaat van de EU best rekening met nieuwe spelregels.

Lees dit artikel