Vorige

Zelfstandigen starten in de bouwsector vooral in bijberoep

10 maart 2021 Els Schellens Starters

Ook het aantal arbeidsovereenkomsten van (on)bepaalde duur is in de bouwondernemingen toegenomen met 1,5 %. Opvallende cijfers die aantonen dat de bouwsector slechts in beperkte mate een impact van de coronacrisis ondervond.

Leestijd: Later lezen?

In bijberoep starten door onzekere situatie

De stijging van het aantal zelfstandigen in de bouwsector is te wijten aan het aantal zelfstandigen die er in bijberoep van start ging. Het gaat om een stijging van wel 14,7 %. In hoofdberoep waren er dan weer net minder zelfstandigen die de stap waagden: daar gaat het om een daling van -6,4 %. Niet geheel verrassend, want in de huidige onzekere economische situatie kiezen heel wat Belgen voor de zekerheid van een statuut als zelfstandige in bijberoep, zodat ze nog steeds hun inkomen als werknemer blijven behouden.

Hoe komt het dat de bouwsector het zo goed doet? De verklaring hoef je niet meteen ver te zoeken. De lockdown, het thuiswerken, het beperkte sociale leven… We hebben het afgelopen jaar veel tijd thuis doorgebracht en begonnen te bouwen, verbouwen of te klussen. En dat was goed nieuws voor de bouwondernemers.

Wil jij starten als zelfstandige?

Acerta regelt je ondernemingsnummer, je sociaal statuut, je btw-nummer… Je kan ook onze praktische tools en simulaties gebruiken om straks goed voorbereid van start te gaan.

Ik wil starten als zelfstandige

Deel dit artikel

Els Schellens

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben
Starters

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben

05 juli 2022 Els Schellens

Een lange vakantie aan het strand of in de bergen, voor de meeste startende zelfstandigen is dat niet de realiteit. Over het volledige eerste jaar nemen zelfstandigen gemiddeld 15 dagen vrij, minder dus dan het minimum van 20 wettelijke vakantiedagen van voltijdse werknemers. Nochtans is het belangrijk dat startende zelfstandigen ook voldoende ment...

Lees meer
Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer