Vorige

Zelfstandigen starten in de bouwsector vooral in bijberoep

10 maart 2021 Starters
Els Schellens

Ook het aantal arbeidsovereenkomsten van (on)bepaalde duur is in de bouwondernemingen toegenomen met 1,5 %. Opvallende cijfers die aantonen dat de bouwsector slechts in beperkte mate een impact van de coronacrisis ondervond.

Leestijd: Later lezen?

In bijberoep starten door onzekere situatie

De stijging van het aantal zelfstandigen in de bouwsector is te wijten aan het aantal zelfstandigen die er in bijberoep van start ging. Het gaat om een stijging van wel 14,7 %. In hoofdberoep waren er dan weer net minder zelfstandigen die de stap waagden: daar gaat het om een daling van -6,4 %. Niet geheel verrassend, want in de huidige onzekere economische situatie kiezen heel wat Belgen voor de zekerheid van een statuut als zelfstandige in bijberoep, zodat ze nog steeds hun inkomen als werknemer blijven behouden.

Zelfstandigen bouwsector_acerta

Hoe komt het dat de bouwsector het zo goed doet? De verklaring hoef je niet meteen ver te zoeken. De lockdown, het thuiswerken, het beperkte sociale leven… We hebben het afgelopen jaar veel tijd thuis doorgebracht en begonnen te bouwen, verbouwen of te klussen. En dat was goed nieuws voor de bouwondernemers.

Wil jij starten als zelfstandige?

Acerta regelt je ondernemingsnummer, je sociaal statuut, je btw-nummer… Je kan ook onze praktische tools en simulaties gebruiken om straks goed voorbereid van start te gaan.

Ik wil starten als zelfstandige

Deel dit artikel

Els Schellens-acerta

Geschreven door Els Schellens

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Starters

Bijverdienen als zelfstandige na je pensioen

30 oktober 2023
Mieke Bruyninckx

Vele gepensioneerden verdienen een aardig centje bij als zelfstandige. Ontdek waar je op moet letten en welke voordelen er zijn aan een zelfstandig statuut, ook op latere leeftijd.

Lees meer
Starters

Starten als vrije beroeper? Dit zijn de meest populaire keuzes.

25 oktober 2023
Els Schellens

Nog nooit startten zoveel zelfstandigen in een vrij beroep als afgelopen jaar. Er zijn natuurlijk een aantal voordelen maar ook zaken waar je zeker op moet letten als je voor een vrij beroep wil gaan. Benieuwd wat de meest gekozen vrije beroepen zijn? We lijsten ze voor je op.

Lees meer
Starters

Waarom zelfstandig verpleegkundige een goede keuze is

26 september 2023
Mieke Bruyninckx

De overstap maken naar zelfstandig verpleegkundige? Ontdek de voordelen als startende zelfstandige en hoe Acerta je hierbij kan helpen!

Lees meer