Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Niet alleen werknemers, maar ook zelfstandigen kunnen nu van het corona-ouderschapsverlof gebruik maken. En dat doen ze, met mondjesmaat.
De overheid wil met het corona-ouderschapsverlof zelfstandigen ondersteunen die hun activiteit op een lager pitje moeten zetten om voor hun kind(eren) te zorgen. Zo voorzien ze in een tijdelijke ouderschapsuitkering van 532,24 euro of 875 euro per maand. Het gaat om een unicum, want tot nu toe was ouderschapsverlof een privilege van werknemers.
"Net als werknemers, snakken starters en zelfstandigen naar ondersteuning bij de combinatie van professionele activiteiten en de opvang van hun jonge kinderen. Daar kunnen we nu dus werk van maken", aldus Els Schellens, Director Starters en Zelfstandigen Acerta.
De aanvragen worden verwerkt en betaald door het sociaal verzekeringsfonds van de zelfstandige, helper of meewerkende echtgenoot in kwestie.
Sinds de goedkeuring, dienden al 1.093 zelfstandigen een aanvraag in bij Acerta. Dat lijkt misschien gering in vergelijking met het overbruggingsrecht, waarvoor maar liefst 50.000 aanvragen werden ingediend in minder dan twee weken tijd. Maar de twee uitkeringen zijn dan ook niet cumuleerbaar, de zelfstandige moet dus een keuze maken.
Het corona-ouderschapsverlof geldt voor de maanden mei tot en met augustus. De aanvraag voor mei en/of juni moet vóór 30 september 2020 worden ingediend. De aanvraag voor juli en/of augustus kan nog tot 31 december 2020.
Welke verzekeringen zijn onmisbaar voor bedrijfsleiders?
Wist je dat er verzekeringen zijn die je als bedrijfsleider kan nemen en die betaald worden door je vennootschap? We geven je een overzicht.
Lees meerHandelszaken moeten elektronisch betalen toelaten
Als je een Belgische handelaar bent en alleen maar cash aanvaardt in je zaak, dan zijn er binnenkort veranderingen op komst. Vanaf 1 juli 2022 zal je verplicht ook elektronische betalingen moeten aanvaarden, volgens een nieuwe wetgeving.
Lees meer1 op 20 starters in bijberoep binnen twee jaar in hoofdberoep
Bijna 5% van de zelfstandigen die in 2020 in bijberoep zijn gestart, is twee jaar later aan de slag in hoofdberoep. In welke sectoren zien we deze switch het meeste? En welke leeftijdscategorie?
Lees meer