Vorige

Corona-ouderschapsverlof viert voorzichtig succes

17 juni 2020 Zelfstandigen

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Niet alleen werknemers, maar ook zelfstandigen kunnen nu van het corona-ouderschapsverlof gebruik maken. En dat doen ze, met mondjesmaat.

Leestijd: Later lezen?

De overheid wil met het corona-ouderschapsverlof zelfstandigen ondersteunen die hun activiteit op een lager pitje moeten zetten om voor hun kind(eren) te zorgen. Zo voorzien ze in een tijdelijke ouderschapsuitkering van 532,24 euro of 875 euro per maand. Het gaat om een unicum, want tot nu toe was ouderschapsverlof een privilege van werknemers.

Het is een erg goede zaak dat tijdens corona de gelijkschakeling tussen zelfstandigen en werknemers in een nieuwe stroomversnelling is geraakt.

Els Schellens, Director Starters en Zelfstandigen Acerta

"Net als werknemers, snakken starters en zelfstandigen naar ondersteuning bij de combinatie van professionele activiteiten en de opvang van hun jonge kinderen. Daar kunnen we nu dus werk van maken", aldus Els Schellens, Director Starters en Zelfstandigen Acerta. 

Mama met kids
Papa met dochter

De aanvragen worden verwerkt en betaald door het sociaal verzekeringsfonds van de zelfstandige, helper of meewerkende echtgenoot in kwestie.

Sinds de goedkeuring, dienden al 1.093 zelfstandigen een aanvraag in bij Acerta. Dat lijkt misschien gering in vergelijking met het overbruggingsrecht, waarvoor maar liefst 50.000 aanvragen werden ingediend in minder dan twee weken tijd. Maar de twee uitkeringen zijn dan ook niet cumuleerbaar, de zelfstandige moet dus een keuze maken.

Het succes van deze maatregel is bij zelfstandigen niet zo groot als bij werknemers, maar dat is op zich niet verrassend. De regeling is in eerste instantie bedoeld voor een kleine doelgroep, die er dankbaar gebruik van lijkt te maken.

Els Schellens, Director Starters en Zelfstandigen Acerta

Het corona-ouderschapsverlof geldt voor de maanden mei tot en met augustus. De aanvraag voor mei en/of juni moet vóór 30 september 2020 worden ingediend. De aanvraag voor juli en/of augustus kan nog tot 31 december 2020.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Zelfstandigen

Het Federaal Actieplan voor het mentale welzijn van zelfstandigen

16 april 2024
Rachel Ho

Dankzij het Federaal Actieplan krijgt mentaal welzijn ook voor zelfstandigen extra aandacht. En dat is goed nieuws, want vele zelfstandigen lopen het risico hun eigen welzijn te verwaarlozen. Ook bij Acerta nemen we de nodige maatregelen en zorgen we alvast voor een eerstelijnshulpverlening.

Lees meer
welzijn zelfstandigen
Zelfstandigen

Zelfstandigen vs mentaal welzijn: hoe scoor jij?

16 februari 2024

Het cliché van de hardwerkende zelfstandige klopt, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Zeven op de tien zelfstandigen kloppen meer dan 40 uur per week en een derde zelfs meer dan 50 uur.

Lees meer
Zelfstandigen

Veranderingen voor starters en zelfstandigen in 2024

08 januari 2024
Mieke Bruyninckx

Wat zijn de belangrijkste aanpassingen in de wetgeving waarmee je als starter en zelfstandige best rekening mee kan houden? We geven een makkelijk overzicht zodat je meteen weet waar er voor jou dit jaar van toepassing is.

Lees meer